NE GÜZEL ŞEY OKUMAK…

Klavye icat oldu mertlik bozuldu. Kalem beyaz kağıda artık gölgesini dahi düşüremez oldu. Yazmaya yazmaya yazamamaya, yazılmış olabilecekleri de okuyamamaya başladık. PC.lerin ekranlarında parlak ışığın cazibesine kapılan gözler, kağıdın üzerinde ki harfleri otantik incelenesi eserlere,tarihi birer belgeye dönüştürdü. Kitaplık dediğimiz bol raflı kitap muhafaza dolapları ise, neredeyse tarihi esere dönüştürülmek üzere.

İşin gerçeği zaten çok kitap okuma alışkanlığı olmayan Türk insanı, bu cezp edici teknolojinin esiri oldu. Dünya bilişim teknolojisinin büyüsüne o kadar hızlı kapıldı ki, insan beyninin bağışıklık sistemini de ele geçirdi. Neden bu dengeyi kuramıyoruz üzerine psikologlar, toplum bilimcileri, araştırmalar yapmaya, alternatif çözümler üretmeye başladılar.

Törenlerle açılan kitap fuarları, okuma üzerine sempozyumlar, okullar da alternatif etkinlikler, derneklerin düzenlediği, okuma ve şiir buluşmaları PC bağılılığına panzehir oluşturma çabalarına dönüştürülmek zorunluluğunu doğurdu.

Buna istinaden, ilginçtir ki; yazar, şair oranlarında ki artış şaşırtmasın kimseyi. E-kitap ve pc klavyesi ürünü basılı ışıklı sanal eserler envai çeşit hafıza kartlarında arayıp da bulamayacağınız kadar çok artık…

İşte tüm olumsuzlukların karşısında, hala daha şehrin o göz kamaştıran büyüsünden uzakta, doğal kalmaya çalışan içimizden birileri “NE GÜZEL ŞEY OKUMAK” diyor. Okumaya aç çocukların isteklerini karşılamak çabasıyla, kolları sıvayıp yola çıkıyorlar. Her biri eğitim gönüllüsü olan veliler, profesyonel eğitimci öğretmenler ve halkın içinden bu yola baş koymuş eğitim gönüllülerinden oluşan bir gurup var. Okumaya aç beyin ve yürekler için çabalıyor. Okullarında kütüphaneleri olduğu halde içerisinde okuma kitabı olmayan raflarını doldurma çabası ile 19.Bartın Kitap Fuarında kitap yardım sandığı kurdular. Gürgenpınarı İlk ve Ortaokulun da ki çocuklarımız okuma arzusu ile dopdolular. Biliyoruz ki bunun gibi onlarca, belki de yüzlerce okul var bu ülkemizde. Bu çocuklarımızın gerek maddi imkânsızlıkları, gerekse arka planda kalışlarının ceremesi okuyamamak olmamalı.

Hangi platformda olursa olsun okumanın önemini anlatmak çok gerilerde kalmış olması gerekirken bizler henüz bu aşamayı dahi ne yazık ki geçememiş durumdayız. Okumak, okuduğunu anlamak, anladığını dile ve kâğıda dökebilmek medeniyetin en önemli ayağını oluşturur oysa…

“NE GÜZEL ŞEY OKUMAK” diyerek; uygarlığın geleceğe daha sağlam ve daha bir büyük güç ve şevkle aktarılması için gelin hep birlikte 8-14 yaş gurubu okuma kitaplarını, hem 19.Bartın Belediyesi Kitap Fuar’ı etkinliği çerçevesinde hem de haricinde Gürgenpınarı İlk ve Ortaokuluna bağışlayalım. Ziyaret ettiğiniz kitap fuarımız da bir kitap da onlar için alalım…( 7 Aralık tarihinde fuar sona eriyor. )