Geçtiğimiz cuma günü Bartın Belediyesi Türk Sanat Müziği korosunun oldukça yüksek desibelli geri dönüşleri ile karşılaştığımız konseri vardı.

Geçtiğimiz cuma günü Bartın Belediyesi Türk Sanat Müziği korosunun oldukça yüksek desibelli geri dönüşleri ile karşılaştığımız konseri vardı.

TRT Ankara Radyosu ses sanatçısı-bestekâr Kadri Şarman ve evladı kanun üstadı Özgür ŞARMAN sazendeler ve hanendelerle ile doyumsuz güzellikteydi. İnce ince günlerce karakalemle not alır gibi işledikleri notalar ve zengin repertuar sahnede rengârenk şaheserlere dönüştü. Ustalık, işini sevmek, teknik ve yetenek; özveri, sabır, hoşgörü ve aşk vücut bulmuş bu koroda. Sazendeleri ve hanendeleri hiç de şeflerini inkâr etmiyorlardı işin gerçeği. İzleyicilerin koroya dâhil olmaları, arkası kesilmeyen alkışlı takdirleri gecenin en anlamlı yansımalarıydı.  Kendi aralarında biz büyük ve özel bir aileyiz dedikleri bu koronun her bir üyesi kendi yeteneklerinin farkında oldukları gibi mütevazılıkları, Türk Musikisine yaraşır zarafet, birbirlerine verdikleri manevi destek, gönül birlikteliğinin tanımı gibiydi.

36 yıl olmuş Bartın Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu kurulalı. Dile kolay, oldukça uzun bir zaman dilimi. Koro başkanı Osman Bayraktar, başlangıcından bugüne kendisi ile gönül birlikteliğini oluşturup sürekliliğini sağlayan, ebediyete intikal eden ve halen koromuzda bulunan veya olamayan tüm gönül dostlarına teşekkür etti. Ayrıca koro içerisinde yetişip müzik alanında kariyer yapan, çeşitli yarışmalarla da yeteneklerini sergileyerek kendini kanıtlayan birçok tanınmış isimden söz etti.

Bestesi udi Sinan SEZER, güftesi Tarık ÇITAK Beyefendiye ait  ‘’Ben Hayat Buldum’’ adlı mahur eserin bestekarı udi Sinan SEZER tarafından seslendirilmesi apayrı bir güzellik gurur tablosuydu bana göre.

Ankara Devlet Klasik Türk Müziği korosu ses sanatçısı ve aynı zamanda yöneticisi diğer bir gurur tablomuz Neşe DURSUN SARAÇ gibi  Türkiye’nin birçok şehrinde koro şefliği yapan, Türkiye çapında ki yarışmalara katılıp başarı elde eden Bartın Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu’ndan yetişen birçok isim var.  Bugün koroda olan Koray GÜRSOY TRT’nin düzenlediği ses yarışmasında Ankara Bölge birincisi olmuş ve Türkiye finalinde üçüncülük elde etmiştir. En genç ve henüz çiçeği burnunda Şevval ÖZ kardeşimiz gençlik merkezinin düzenlediği ses yarışmasında Bartın birincisi, sonrasında yapılan Karadeniz finalinde bölge birincisi olmuştur. Şevval ÖZ, konser akşamı;  güftesi:   Mehmet ERBULAN’ a bestesi koro şefimiz Kadri ŞARMAN’A ait bayati makamındaki düyek eseri seslendirdi. Bu arada koro içerisindeki genç yeteneklere dikkat çekmek isterim.

Müzik, bazı olumsuz dış seslere şöyle bir cevap verir: Zor zamanların terapisidir müzik. Sağlıklı bir ruh, sağlıklı düşünce, aklın ve bilimin katalizörü gibidir. Hayat veren su ve oksijen gibi.

Yıldız Dağı eteklerinde, Kızılırmak’ın kollarından birine tutunan,  İpek yolu üzerinde birçok medeniyetlere de ev sahipliği yapmış Sivas’ın Yıldızeli ilçesinde dünyaya gelmiş Kadri ŞARMAN. Şanslı bir çocuk olarak açmış dünyaya gözlerini. Çünkü muhterem Babacığı Başöğretmen Ali Faik ŞARMAN ve anneciği Radiye ŞARMAN Hanımefendidir. Ali Faik ŞARMAN Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Şubesine Ankara’ya tayin olunca Kadri ŞARMAN sırası ile Ankara Atatürk Lisesi, Ankara Ticari İlimler Akademisi ve ardından üç yıllık müzik eğitimi yolculuğunun neticesinde Radyo sanatçısı olarak kadroya geçmiştir. Ses sanatçılığına, müzik çalışmalarına ara vermeden Türk sanat müziği şube müdürlüğü yapan Kadri ŞARMAN 2008 yılında Ankara Radyosu’ndan emekli olmuştur. TRT repertuarına girmiş birçok eseri bulunmaktadır.

2015 yılında kurulan Türk Musikisi Federasyonu’nun kurucu üyelerinden biri olmanın yanı sıra, 42 yıldır koro şefliği yaptığı Ankara Türk Müziği Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığını da yürütmektedir. TRT Repertuar Kurulu ve İcra Denetleme Kurulu üyeliğini de yapan Kadri ŞARMAN evli, biri kız diğeri erkek iki çocuk sahibi ve iki de torunu vardır.

Doğum tarihini yazmadım, onun gençliğini enerjisini iki haneli rakamlar belirlesin istemedim. Türk Müziğinde 65 yıl. İçimden geçeni de söylemek isterim, Üç haneli rakamlara inşallah sayın Kadri Şarman.  Kendisinden ve Özgür Şarman Beyefendiden öğrenecek çok şeyimiz var. Kısa bir sohbet ettik Ankara yolculuğu öncesi, konserdeki genç izleyicilere ve koro ile şarkı söylemelerine çok mutlu olduğumu söyledim, o da mutlu oldu. Sanat müziğinde koro şarkıları repertuarında fasıl eserlerinin öneminden bahsetti. Fasıl eserlerinin en önemli özelliği Türk müziğinin grameri gibi olduğunu, usul ve makamlar arası geçişleri, notalardaki teknik hassasiyetleri en iyi fasıl eserlerinde görür ve anlarsınız. Koro şefliğindeki hassas olduğu hususmuş Kadri Şarman’ın. Bu da dip notumuz olsun.

Bartın da sanat bambaşkadır. Bartın’ın doğası bile ayrı bir sanat eseridir dört mevsim senfonisi gibi. Sanatsal birçok aktivitenin takipçisi de fiili katılımcısı da oldukça fazladır ve kariyer yapmış gönül vermiş isimler yetiştirmiştir Bartın. Coğrafyası, tarihi güzelliklerinin yanı sıra Bartın özellikle müzikal anlamda iyi bir dinleyici, takipçi, gönüllü kitlesine sahiptir. Bartın’ın siyah beyaz fotoğraflarına baktığınızda bariz bir şekilde ön plana çıkar müzik sanatı.

Profesyonel bir koro edası ile tek ses tek vücut olmuş bu koroyu Bartın’a kazandıran Belediyemize ve maddi manevi desteklerine, ücretsiz olarak halka sundukları için de ayrıca teşekkür ediyorum.

Başkent Ankara’dan misafir gelerek bizleri mutlu eden saz sanatçılarına teşekkürler.

Önceki yıllarda Bartın Belediyesi Türk Sanat Müziği topluluğuna şeflik yapan, Zonguldak Belediyesi Koro şefi Ercan KANDEMİR Hocamız da korosu ile birlikte misafir izleyiciler arasındaydı. Çaycuma, Gökçebey gibi komşu il ve ilçelerden gelen kalabalık bir izleyici kitlesi vardı. Manevi destekleri için bir kez daha teşekkürler.

Kosesk (4)
Kosesk (5)
Kosesk (3)
Kosesk (1)
Kosesk (2)