Sevgili dostum Doç. Dr. Erdoğan Atmış’tan “Bartın Köksal Toptan Anadolu Lisesi 6. Edebiyat Günleri”nde doğa koruma üzerine bir panelde konuşmacı olma daveti gelince çok sevindim. Hemen kabul ettim. Bartın’da bu panele katılınca ne kadar doğru bir karar verdiğimi daha iyi gördüm.

Bartın Köksal Toptan Anadolu Lisesi gelenek haline getirdiği “Edebiyat Günleri”nin bu yıl altıncısını düzenliyor. Bugüne kadar 47 sanat ve yazın insanı (yazar, şair, fotoğrafçı, müzisyen vb.) katılmış. Farklı konularda söyleşiler, dinletiler düzenlenmiş; etkinlikler yapılmış.

25 Nisan–29 Nisan 2011 tarihleri arasında düzenlenen “6. Edebiyat Günleri”nin bu yıl ana teması: “İnsana ve Halka Açılan Bir Kapı: Folklor ve Edebiyat”. 2011 yılında Ankara, İstanbul, İzmir ve Bartın’dan 13 konuşmacı, 10 etkinlikte söyleşi ve imza günlerinde yer alıyor.

(Fotoğraf: Engin Durmuş)

Bu gelenek içinde doğa koruma ilk defa bu panelle yer alıyor. Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Erdoğan Atmış ile birlikte “Türkiye’de doğa koruma ve Küre Dağları Milli Parkı’nın Bartın için önemi” üzerine konuştuk öğrencilerle…

(Fotoğraf: Engin Durmuş)

Salon tamamen doluydu. Hızlıca bir sayım yapınca yaklaşık 315 katılımcı olduğunu tespit ettim. Sunumu çoğu, pür dikkat dinledi, katılım sağladı ve sorular sordu.

Onları daha iyi tanımak için birkaç soru sordum. Salondaki katılımcıların yaklaşık %95’inin facebook hesabı, yarıya yakının twitter hesabı ve 2 kişinin “blog”u varmış. Küçük Prens kitabını ise sadece iki kişi okumuş. Küre Dağları Milli Parkı’nı yaklaşık %40’ı isim olarak biliyor ama sadece altı kişi gidip görmüş. Gençlerin özellikle Amasra’ya yapılması planlanan termik santralle ilgili hassasiyetleri dikkate değerdi. Bu gençlerin yörelerine sahip çıktıklarını görmek sevindirici.

Panel sırasında bazı sorular sorduk ve bilenlere Küre Dağları Milli Parkı ile ilgili birkaç küçük hediye verdik.

(Fotoğraf: Engin Durmuş)

Çok keyif aldım bu panelden. Öğrencilerin çoğunun da keyif aldığını sanıyorum. Türkiye doğası, doğa koruma çalışmaları ve Küre Dağları Milli Parkı ile ilgili bilgilenmiş oldular. Küçük Prens koleksiyonumdan kısaca bahsetme şansı buldum.

Bu güzide okuldan mezun olduktan sonra Kocaeli Üniversitesi’ndeki öğrenimine devamsızlık hakkını kullanarak bir hafta ara veren ve son iki yıldaki etkinliklere katılna bir genç ile tanıştık. Bu etkinliğin öğrencilerde derin bir yer ettiğini gösteriyor. ODTÜ Tarih Bölümü’nde okuyan bir öğrencisinin Keramettin Öğretmen’e göndermiş olduğu e-posta ise gençlerin gönüllerinin bu okulda ve etkinlikte olduğunu anlatıyor bizlere.

“Bartın Köksal Toptan Anadolu Lisesi Edebiyat Günleri” etkinliklerinin proje sahibi ve organizatörü, Öğretmen Dünyası Dergisi ve Edebiyatçılar Derneği Bartın Temsilcisi, Tarih Öğretmeni  Keramettin ÇETİN Edebiyat Günlerini şöyle anlatıyor: “Bizim Edebiyat Günleri yolculuğumuz mitolojideki İthaka’ya yolculuğa benziyor: Truva Savaşlarından sonra bütün erdemlerin bulunduğu, sevgili ülkesi İthaka’ya ulaşmak ister yiğit yolcu, onca zorluklara karşın bir türlü ulaşamaz. Sonradan ulaşmak da istemez. Çünkü bu yolculuk, sıkıntılar yaşasa da onu yeni insanlarla tanıştırmış, yeni limanlarla buluşturmuş güzel heyecanlar ve serüvenler yaşatmıştır. Gelinen noktada görür ki yeni bilgilerle donanmış ve zenginleşmiştir. O yüzden, İthaka’ya ulaşmak da istemez. İşte bizim “Edebiyat Günleri”miz de buna benziyor. Hiç bitmesin istiyoruz yolculuğumuz.”

“Bartın Köksal Toptan Anadolu Lisesi 6. Edebiyat Günleri”ne katıldığım için mutlu oldum. Umarım bu güzel etkinlik uzun süreler devam eder.

Belki bu satırları okuyanlar da bu etkinlikte yer almak veya benzeri bir etkinliğe ev sahibi olmak istebilirler.

(Fotoğraf: Engin Durmuş)

Bizleri bu etkinliğe davet eden Tarih Öğretmeni  Keramettin ÇETİN ve Okul Müdürü Salih SARAMAN’a teşekkür ederiz.

Daha fazla bilgi için:

Köksal Toptan Anadolu Lisesi: http://www.köksaltoptanlisesi.k12.tr/index.php/tr/anasayfa
Küre Dağları Milli Parkı: www.kdmp.gov.tr

Yıldıray Lise / 28 Nisan 2011