Son birkaç aydır hem sosyal medyada hem de Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde çalışan işçi ve memur maaşları arasında ki dudak ısırtan fark konuşuluyor. Sadece konuşmuyorlar.Izdırapla çileden çıkmışçasına huzursuzluk içinde bu maaş farkının çalışma birliğine verdiği çıbanın sancısını yaşıyorlar.
Taşeron firmalar üzerinden Sağlık Bakanlığı bünyesine alınan temizlik personelleri, sekreterler, veri kontrol elemanları, sağlık çalışanları işçi kadrosuna geçirilmişti.Böylece Sağlık Bakanlığında memur ve işçi ücret farkı ayyuka çıktı.
Çoğu bürokrat,vekil ve diğer kamu kurumlarında ki işçiler bu maaş farkından bihaberdir.Hastanede çalışan Hemşirenin taban maaşı 6790 Tl,teşvik,döner sermaye ve sosyal girdilerle giydirilmiş maaşları 16250 tl maaş almaktadırlar.
Sağlık Bakanlığında işçi kadrosunda çalışanlar içinse maaş tabanı 15000 tl’ye,sosyal yardımlar,fazla mesai,ikramiye ile giydirilmiş maaşları 27000 tl olduğu görülmektedir.
huzursuzluk ve ızdırap Hemşireler için bu tablo ile başlamaktadır.Hemşire hayatını doktordan gelen tedaviyi hastaya uygulama,planlama,tıbbi bakımı,hastanın iyileştirilmesi için mücalede eden sağlık emekçileridir. Branşlara göre de (ameliyathane,endoskopi,cerrahi,çocuk hemşireliği gibi) mesleki donanımını taçlandıran hemşireler covid19 salgınında olduğu gibi ölümle burun buruna kalma pahasına hastaların sağlığına kavuşması için iliklerine kadar mücadele edenlerdir. Reva görülen asgari ücret altı taban maaşı ile emekli edilerek yıllarını verdikleri mesleğin emeklilikte cefasını çekmektedirler.Neden mi? 25 yıl çalışıp emekli olan bir hemşire meslekdaşıma 12,450 tl maaşa bağlanmaktadır. Siz Sağlık Bakanlığı yapmış olan ve bu Bu tablo da eseri olanlar Allah sizi bu kul hakkı ile affeder mi?
Hasta yakınlarından hastalardan küfür hakaret darp gören hemşire; yatağına işeyen,kusan,tüküren,aksıran,bağırıp inleyen, yine bu hasta yakınlarının tedavisine temizliğine koşar. Sizlerin evde sabredip bakamadığınız yaşlınıza hastanıza bakar.Evine yorgun bedeni ile gelir koltuğa uzanmaya vakit kalmaz çünkü kızı yemek ister,sarılmak ister.Masa başında oturan yöneticilerin kaprisini mobbinglerine katlanmak zorunda kalır. Çünkü çalışmak zorundadır.Sendikası olsa da,sendikacıların tek hedefleri varmış gibi onlar koltuk peşinde koştumaktadırlar. Kuytu köşede sessizce içe ağlayan hemşirelerin sessizliğini kaç yönetici,vekil,bakan duymuştur ki?
Bir hemşireye düşen hastanın fazlalığı, hemşirelerin yaşadığı sosyal ve ekonomik sorunlar, mali ve özlük haklarında iyileştirilme 'İnsanca çalışma ortamı istiyoruz', 'Hemşire eksikliği bir an önce giderilmeli', 'Sadece hemşirelik yapmak istiyoruz', 'Hemşirenin saygınlığı yok edildi' pankartları taşıyan hemşireler, genelde göremezsiniz. Belki ara da tek tük vardır.
Hemşirelere vasıfsız işçilerden az maaş verilmesi hem mesleği ayaklar altına almak hem de liyakat ve okumuşluğun canı cehenneme demenin farklı şekilde gösterilmesidir.
Yetkili sendikalar var dediğinizi duyar gibiyim.Bu yetkili sendikalar sizi duysa idi yıllarca hemşirelerin kazanımlarını artırırdı.Depremden kaçar gibi bu yetkili sendikalardan istifa etmelisiniz.
Memur hemşireler ağlamaya devam etmesin..!
Musa KOCAKİREN