Birileri bir şeyler yapıyor ve tüm bu yapılanlara farklı tepkiler veriyoruz. Kimilerinin yaptığına anlam veremiyor, basit ve insanlık dışı olaylara tavır koyuyoruz. Kimisinin de yüceliğine ulaşmakta zorlanıyoruz. Küçücük dünyamızın ufkunu genişletirken bazen istenmeyen şeyler de yapabiliyoruz. Baş sayfa haberlerinin kaç tanesi güzel şeylerden bahsediyor? Magazin değeri yüksek olan yazıların okunma oranlarına baktığınızda bunu anlamanız zor değil. Oysa içimizi karartıyor, özel hayatların gizemli taraflarını cazip bulup dedikoduya ortak olmaktan da kendimizi alamıyoruz.
Bugün bir değişiklik yapıp, birilerinin yüreğine, geleceğine ışık saçmaya ne dersiniz? Yine bunlar çocuklarımız, gençlerimiz olsun. Onları bekleyen zorlu yaşam mücadelelerinde gelin yollarını temizleyelim. Yetişkin olmanın verdiği deneyimlerle zorlu yaşamlarını biraz kolaylaştırmaya ne dersiniz? İşte o birileri, yüce gönüllü birileri bunu yapmaya çoktan başlamış bile. Olsun, biz de bir noktadan onlara katılalım. Hazıra konmuş gibi olacağız ama onlar böyle görmüyorlar bizi. Dediğim gibi onlar ayın karanlık yüzünün bir gün ışığa döneceğini zaten bildikleri için esas ışıktan mahrum olanlara ses olmaya karar vermişler. Kardeşlik bağları oluşturmuşlar ve bizi de yolun yarısı, başı sonu demeden asla art niyet düşünmeden bu ses kardeşliğine kabul ediyorlar.
BAKINIZ ONLAR KENDİLERİNİ NASIL TANITIYORLAR:
Füsyollarda; gezip göremeyenlere gittiği yerleri tanıtmak, hayalini kurdurmak, belki biraz ilham vermek amacıyla gerek fotoğraflarla, gerekse yazarak onlara ulaşmaya çalışıyor
Farkındaysanız gördüklerimizi yine görsel malzemelerle anlatmaya çalışıyoruz. Ya göremeyenlere… Görme engeli olanlara nasıl ulaşmalıydık? Onların hayal güçlerini nasıl harekete geçirebilirdik?
Görmeyenlere de bunları anlatmak, hayalini kurdurma istiyorduk… Yollardayken kimlere, nasıl dokunabilirdik, sesimizi nasıl duyurabilirdik?
Görmeyenlerde hayal gücü daha geniştir. Yeter ki duyabilsinler. Özellikle çocukların hayal güçleri sonsuzdur. Hele bir de görmeyen çocuksa ve hayal gücü için ihtiyaç duyduğu şeylerin başında ses geliyorsa…
SES KÖPRÜSÜNÜN İNŞAATI:
Çocukluk döneminin en kuvvetli iki kavramı olan arkadaşlık ve kardeşliğin, karşılıksız vermenin ve sevginin hayal gücüne sağlayacağı katkı için çocuklardan çocuklara bir ses köprüsü kurmak istedik.
İşte “Ses Kardeşim” projesinin kıvılcımları böyle oluştu. Çocuklarla başlamalıydık. Gideceğimiz bölgelerdeki çocuklardan, görme engelli kardeşlerine birer armağan olsun dedik. Biz de buna aracılık edelim.
Çocuktan çocuğa sesli kitap… 10-14 yaş arası çocukların, onlar kadar özgürce kitaplara ulaşamayan görme engelli arkadaşları, kardeşleri için kitap okumalarını sağlıyoruz. TÜRKGÖK’ün (Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı) seçtiği masal ve öykü kitapları bu kitaplar.
Gezici bir stüdyo olan aracımız ise renkli, nostaljik bir minibüs. Bu stüdyoda kaydedilen sesler görmeyen çocuklara ulaştırılıyor.
Füsun Hanım, iç mimar. Renklerle, görselin harikalarıyla iç içe olan bir mesleği icra ederken, gönül gözünü de görmeyenlere açmış. Estetik, ergonomik, yaşam alanlarını inşa eden Füsun Hanım ruhunda da barındığı bu hassas güzellikleri yine kendisi gibi tanınmış veya değil güzel insanlarla paylaşıma açmışlar.
Projeyi başlatıp hayata geçiren bu insanların ortak özelliği, aynı yüreğe, aynı heyecana ve aynı enerjiye sahip olmaları ki; bunların hepsini isteseniz de bir araya getirmek gerçekten zor olsa gerek. O yüzden bize çok iş bırakmamışlar. Bizim yük olarak algıladıklarımızı onlar mutluluğun formülüne dönüştürmüşler. Ben biraz kızardım, biraz da neden daha evvel haberim olmadı diye eseflendim açıkçası.
PROJE YÖNETİCİLERİ
Füsun Bay Canbay: İçmimar, tasarımcı, amatör fotoğrafçı, gezi sever, gezi yazarı. “www.fusyollarda.com”
Murat Can Canbay: TRT spikeri, yapımcı, eğitimci, sunucu, seslendirmen, TÜRGÖK sesli kitap seslendiricisi, gezi severwww.muratcancanbay.com
SANATÇI DESTEKLERİ
- ZEYNEP CASALİNİ
- LEMAN SAM
-BENGÜ
SES KARDEŞİM ile BİR YILDA NELER YAPTIK:
> Toplam 2.500 km yol.
> 8 farklı noktada 120 çocukla buluşma.
> Her Güne Bir Masal Kitabından toplam 120 masal kaydı.
> 3 yerel masal kaydı.
Uluslararası Engelsiz Bilişim
Kongresi’nde UNICEF destekli EÇHA Ödülü aldık.
…
KİMLER OKUDU
1.Seferihisar Ulamış köyünde Seferihisar Çocuk Belediyesi üyeleri.
2.Denizli Babadağ Ortaokulu öğrencileri.
3.Denizli TED Koleji öğrencileri.
4.Aydın Yenipazar Ortaokulu öğrencileri.
5.Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Yaz Kampı öğrencileri.
6.Isparta Eğirdir Belediye Spor Yelken Kulübü sporcuları.
7.Manisa ODTÜ Ülkem Koleji öğrencileri.
8.Bodrum ERA Yelken Kulübü sporcuları