Başbakan Erdoğan’ın Irak ziyareti sırasında öne çıkan konularda hem Türkiye basını, hem de dünya basını 3 konuda yanılgıya düştü.
Birincisi, Başbakan Erdoğan'ın Irak ziyareti kapsamında Hz. Ali'nin türbesini de ziyaret etmesi hem Türkiye hem de Irak basınında geniş yer buldu. Irak medyası, Erdoğan'ın türbeyi ziyaret etmesini "Hz. Ali'nin türbesini ziyaret eden ilk Sünni lider" başlığı ile haberleştirdi. Türkiye'deki gazeteler de bu başlığı kullandı. Adnan Menderes'in 8 Ocak 1955'te, Süleyman Demirel'in ise 22 Ekim 1967'de Bağdat'tan Necef'e geçip Hz. Ali'nin türbesini ziyaret ettiğini basınımız nedense atladı.
İkincisi, bazı basın kurumlarında Kerkük İl Meclisi Başkanlığı'na Türkmen Hasan Turan seçilmesini Erdoğan’ın ziyaretiyle bağdaştırdılar. Turan'ın seçilmesi bazı basın kurumları tarafından Barzani’nin 'Başbakan'a Kerkük jesti' olarak yorumlayan haberler yapıldı. Bu büyük medya kurumlarımızı Irak ve Kerkük’teki gelişmeleri yakından takip etmediklerini bir kez daha ortaya koydu. Kerkük bölgesel yönetimin kontrolünde olan bir kent değil. Kerkük, Bağdat yönetimine bağlı Irak kentlerinden biri. Türkmenler zaten yasal hakları olan Meclis Başkanlığı için uzun süredir mücadele ediyorlar. Kerkük’teki meclis başkanlığı zaten Türkmenlerin yasal hakkıydı.
Üçüncüsü, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Bağdat’a, Necef’e, Erbil’e giderken Türkmen ellerine Kerkük’e uğramamasını nedense basınımız yazmadı. Irak Türkleri Anavatan’dan yıllar sonra gelen bir Türk Liderin heyecanını yaşarken gözleri yollarda, boynu bükük kaldılar. Başbakan Erbil’de modern havaalanı ve konsolosluk açılışı yaparken, hemen yanı başından ‘’zengin topraklarda fakir bırakılmış Kerküklüleri’’ görmedi. Aslında Kerkük’te bir konsolosluğumuz yokken Erbil ve Musul’a açtık.
Musul, Erbil, Altunköprü, Kerkük, Tazehurmatu, Beşir, Tavuk, İmam Zeynelabidin, Tuzhur-matu, Kifri, Karatepe, Hanekin, Mendeli, Telafer ve daha bir çok kentte bağımsız kaynaklara göre 3 Milyon Türk yaşıyor. Kerkük Türk Dünyasının bayrak şehri ve Türkmenelinin başkenti durumunda. Bugüne kadar Irak’taki Türkmen varlığının merkezi olarak adlandırabileceğimiz Kerkük’e yapılan ziyaretler sınırlı olmuş ve 1976’dan 2006’ya kadar hiçbir Türk yetkili Kerkük’ü ziyaret etmemiştir. Kerkük’e Türk yetkililer tarafından yapılan son ziyaret 2006 yılında AK Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez ile CHP Tokat Milletvekili Orhan Ziya Diren’in de aralarında bulunduğu TBMM heyeti tarafından yapılmıştır.
KERKÜK’Ü KİMLER ZİYARET ETTİ
Irak kurulduktan sonra Kerkük’e ilk ziyaret 1937’de Sadabat Paktı’nı imzalamaya giden ve önce Pakt'ın son hazırlıkları çerçevesinde Irak'ı ziyaret eden dönemin Dışişleri Bakanı Tevfik Rüştü Aras ve Ekonomi Bakanı Celal Bayar’ın da bulunduğu heyet tarafından yapılmıştır. Tevfik Rüştü Aras ve Celal Bayar Sadabat Paktı imzalanmadan önce son hazırlıkları tamamlamak amacıyla Irak bir ziyaret planlamış, Musul ve Kerkük üzerinden Bağdat'a gitmeye karar vermiş ve bunun için 18 Haziran 1937'de Irak'a gitmek üzere yola çıkmışlardır. Aras ve Bayar'ın 21 Haziran 1937'de sınırdan geçerek araçlarla önce Musul sonra Kerkük'e gittikleri ve Kerkük'ten özel bir trenle Bağdat'a geçtikleri bilinmektedir. Aras ve Bayar 22 Haziran 1937'de Bağdat'a vardıktan sonra yaptıkları görüşmelerin ardından dönemin Irak Dışişleri Bakanı Naci El-Asil ile birlikte Sadabat Paktı'nı imzalamak üzere Tahran gitmişlerdir.Daha sonra 1967'de Başbakan Süleyman Demirel ziyaret etmiştir. Demirel, Irak ziyareti sırasında Bağdat'ta Türkmen Kardeşlik Ocağı'ndan on kişilik Türkmen heyeti ile de görüşmüştür. Heyete başkanlık yapan Emekli Albay Abdullah Abdurrahman ile Dr. Necdet Koçak, Dr. Rıza Demirci ve Adil Şerif 1980'de Saddam tarafından idam edilmiştir.Demirel'den sonra, 1910 yılında Kerkük Askeri Lisesi'nde eğitim gören 5. Cumhurbaşkanı Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay, Irak Cumhurbaşkanı General Abdülselam Arif'in daveti üzerine 27 Nisan-1 Mayıs 1968 tarihleri arasında Irak'ı ziyaret etmiştir. Ziyaret sonrasında Türkiye ve Irak'ın 1 Mayıs 1968'de yayınladığı ortak bildiri metninde Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay'ın Küfe, Kerbela, Necef, Kerkük ve Musul'u da ziyaret ettiği açıklanmıştır.1976'da Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk de Irak'a gidişinde Türk Kültür Bakanlığına bağlı Kerkük'teki Türk Kültür Merkezi’ni ziyaret etmiştir.
1973'te Kerkük-Ceyhan Petrol Boru Hattı Anlaşması yapılmış, Süleyman Demirel de 3 Ocak 1977 açılış töreni için Kerkük'e gitmiştir. Demirel'in bu ziyareti, Saddam Hüseyin rejimi yıkılana kadarki Türk yetkililer tarafından son ziyaret olmuştur.
Kerkük Artık Çok Irak
Türk Dünyasının kalbinin attığı Kerkük’e olası bir Türk Başbakanını ziyareti Türkmenleri neşeye boğacaktı. Başta Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Davutoğlu ya da üst düzey bir yetkilimiz Türkmen ellerine yolu düşmedi. Ve kulağımızda yanık bir Kerkük hoyratı şimdi’’Bekler oldum, yolunu gözler oldum, gelmedin beklerim nicedir, yine gelmedin can gardaş, ben namert elinde perişan oldum’’
Güngör Yavuzaslan
Kerkük’ün Sesi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü