İklimin ,havanın mevsimlerin dünyanın işleyişinin değiştiğinin belirtisi olan küresel ısınma bir çok alanda etkisini gösteriyor. Maalesef buna küresel ısınma mı küresel soğuma mı ne diyeceğimizi ben de bilemedim .Temmuz ayına girdik ama hala havalar serin ve sürekli yağışlı.
Küresel ısınma en büyük etkisini 21. yüzyılda gösterecek.Dünyanın her yerinde küresel ısınmanın yıkıcı etkilerinin nasıl yavaşlatılabileceği konusunda araştırmalar yapılıyor. Küresel ısınmayla birlikte deniz seviyeleri yükselecek .10 yıl kadar sonra geri dönüş mümkün olmayabilir. Sera etkisiyle de gezegenimiz günden güne yok oluyor. Gezegenimizin çevresini saran bir kalkan var. Bu kalkan Nitrojen ve Oksijenden oluşuyor. Bu kalkan CO2 ( Karbondioksit) ve CH4 ( metan gazı) sebebiyle zarar görüyor. Küresel ısınma 2050’ye kadar bitki ve hayvan türlerinin dörtte birini ya da 1 milyondan fazlasını yok edecektir. Otomobiller ve fabrikaların gaz yayılımında en büyük etkenler olduğunu söyleyen bilim insanları, yayılan gazların, 21. yüzyılın son yıllarına doğru ortalama sıcaklıkları tarihte görülmemiş düzeylere yükselteceğini belirtmekte. Ve eğer bir çözüm üretilmezse, türlerin kitlesel tükenişlerinin tarihte görülmememiş boyuta ulaşacak.
Peki iklim değişikliğinin Avrupa veya ülkemizdeki etkileri nedir? Nehir yatağı havzalarının, şiddetli ve tehlikeli akıntılara sahip kısımları yüzde 19'dan, 2070 yılında yüzde 34-36'ya çıkacak. -Batı Avrupa'da muhtemelen milyonlarca insan, sulak alanlarla iç içe yoksunluk içerisinde yaşayacak.Küresel sıcaklık ortalamalarının hızla yükseleceği bir senaryonun gerçekleşmesi halinde 2080' ler de yılda fazladan 2,5 milyon kişi daha kıyı şeritlerindeki sellerden etkilenecek.Balıklar başta olmak üzere bir çok canlı türü yok olacaktır .Birçok ülkede açlık sorunu yaşanacaktır,deniz seviyeleri yükseleceğinden(buzulların erimesinden dolayı) birçok yer sular altında kalacak.Hatta boğazda evim var diye sevinenler daha sonra çok üzülebilir.
Peki küresel ısınmayı nasıl engelleriz?Hala birçok ülke de çok zararlı olmasına karşın fosil yakıtlar kullanılmaktadır.Bunun yerine daha çok doğa dostu yakıtlar kullanmalıyız.Bireysel olarak ta klima kullanımından kaçınalım,plastik kullanımını azaltalım,toplu taşıma ile ve kurşunsuz benzin tüketen araçları tercih edelim,tv ve bilgisayarları işimiz bitince fişlerinden kapatalım.Diş fırçalama,bulaşık yıkama, tıraş esnasında musluk açık bırakılmamalı
Unutmayalım hayat çabuk geçiyor.İleri de çocuklarımıza daha yaşanılır hayat bırakalım. Şimdi bizlerin bollukla kullandığımız şeylere onlar muhtaç olabilir. Bilimin ve vahiylerin insanlara haber veren bilgiler olduğunu düşünürsek birbiriyle örtüşüyorlar. O zaman herkes umarım bilim insanlarının verdikleri bilgileri kıyameti haber veren bulgular olduklarının farkındalardır.