Bugün sizleri yaklaşık 6 aydır sosyal medya üzerinden takip ettiğim enteresan bir platform hakkında bilgilendirmek istiyorum.
BKET olarak bilinen Batı Karadeniz Edebiyat Topluluğu ilk çıkışını Zonguldak’ta yaptıktan sonra aylık toplantılarını her seferinde bir başka yerleşim merkezine taşıyarak şölen havası tadında gerçekleştirerek dikkatimi çekmeyi başardı. Zonguldak’ta başlayan sonrasında sırasıyla Çaycuma, Safranbolu ve Gökçebey’in Veyisoğlu Köyü’nde gerçekleştirilen tüm toplantılarını oldukça kalabalık bir katılımla müzikli ve şiirli bir festivale dönüştürdüler.
Son toplantılarında yönetim kadrolarını yaptıkları seçimle belirleyen bu platformun nasıl kurulduğunu, hangi hedefe doğru yürüdüklerini sağlıklı bir şekilde sizlere aktarabilmek için Bartın’da ikamet eden ve platformun 3 eş başkanından biri olarak seçilen Sayın Yazar Oral Yılmaz’la bir söyleşi yapmaya karar verdim:
-Sayın Oral Yılmaz, öncelikle bu platformun 3 eş başkanından biri olarak seçildiğiniz için sizi kutlarım. Bize kısa bir şekilde kendinizi tanıttıktan sonra BKET olarak bilinen Batı Karadeniz Edebiyat Topluluğu’nun nasıl bir platforma dönüştüğünü özetleyebilir misiniz?
-Elbette. Ben aslen Çaycuma doğumluyum. Ortaokulu bitirdikten sonra hem babamın erken vefatı, ailemizin yeterli gelire sahip olmayışı hem de kasabamızda gidebileceğim bir lisenin bulunmayışı nedeniyle bir tercih yapmak durumunda kaldım. Kasabamızda çıraklık yapmayı reddederek 1964 yılında, henüz 14 yaşında iken dövizsiz özel öğrenci adı altında madencilik eğitimi alma düşüncesiyle Almanya’ya gittim. Tek amacım orada iyi bir lise ve üniversite eğitimi alabilmekti. Almanya’da gittiğim 4 okulu da başarı ile bitirerek Maden Yüksek Mühendisi olarak mezun oldum. Yaklaşık 20 yıldan fazla bir süre Almanya’da ikamet ettikten sonra tekrardan ülkeme geri döndüm. Bolu’da kurduğum bir şirketi 25 yıl yönettim ve ardından emekliye ayrılarak Bartın’a yerleştim. 14 yıldır Bartın’da ikamet ediyor ve emeklilik sürecini burada en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyorum. Bu süreç içinde basılmış 3, yazılmış ve basıma hazırlanmış 2 kitabım bulunmaktadır. Başta Bartın Kitap Fuarı olmak üzere bölgesel kültür aktivitelerine şartlar elverdiği sürece katılmaya gayret ediyorum. Ayrıca yazdığım son kitapla bağlantılı olarak çeşitli okullarda düzenlenen söyleşilerde gençlerimize bir rol model sıfatıyla geçirdikleri eğitim ve öğretim sürecinin kendi gelecekleri açısından ne kadar önemli olduğunu, genelde yurt dışında aldığım eğitim ve öğretimden örnekler vererek anlatmaya çalışıyorum.
Son 5-6 yıldır çevremizde düşündüğümden çok daha fazla şair ve yazar arkadaşlarımızın bulunduğunu fakat bazılarının kendi yaşadıkları bölgelerde bile arzu ettikleri kadar aktif olamadıklarını hatta yeterince tanınmadıklarını, büyük bir kısmının kültürel faaliyetler içinde yer almadıklarını ve dolayısıyla günümüz gençlerine arzu edilen düzeyde katkıda bulunamadıklarını fark ettim. Öncelikle Bartın ili sınırları içinde böyle bir platform oluşturmak üzere bir takım girişimlerde bulundum. Gerçek şu ki aldığım sonuçlar pek tatmin edici değildi.
İki sene önce Zonguldaklı şairlerimizden Sayın Muharrem Akman’ın benim kitaplarımdan birisini okuyup Zonguldak Kent Konseyi’ne tavsiye etmesinden sonra bir söyleşi için davet aldım. Bu söyleşi sırasında Zonguldaklı şair ve yazar dostlarımızın birkaçını tanıma fırsatını buldum. Ayrıca Zonguldak Kent Konseyi Başkanı Sayın Mustafa Bilge ile de bu söyleşide tanıştım.
Onların aracılığıyla geçen sene sonu itibarıyla Zonguldak’ta düzenlenen imza günlerine davet edilmemle birlikte ilk kez bir araya geldiğim Zonguldaklı şair ve yazar arkadaşlarıma hayalini kurduğum bu projeden bahsettim. İlk aşamada 25-30 kişilik bir grup bu proje ile yakından ilgilendi. İlk istişareler sonrasında bu sene ilk toplantımızı Ocak ayında Zonguldak’ta gerçekleştirdik ve hangi amaçla yola devam edeceğiz konusunda ortaklaşa bir karar aldık. Aldığımız bu ortak karar için ilk toplantıda ilgilerini esirgemeyen, platforma destek veren tüm şair ve yazar dostlarıma minnettarım.
-Platform öncelikli olarak kimleri kapsıyor ve Batı Karadeniz Edebiyat Topluluğu hangi coğrafi sınırlar içinde etkili olmayı planlıyor?
-Başlangıç olarak kendimize eski Zonguldak il sınırlarını baz aldık. Şimdiki Zonguldak, Bartın ve Karabük il sınırlarında yer alan, burada doğmuş veya yaşayan tüm şair ve yazar arkadaşlarımızı ilk aşamada belirlediğimiz sınırlar içinde faaliyetlerde bulunmak üzere bu platformda yer almaları için davet ettik. Alanın başlangıçta çok fazla geniş tutulmamasının bir sebebi ilk yıl içerisinde temeli oluşturacak gruba yakın olabilmek amacıyla aylık toplantılarımızı her seferinde bir başka yerleşim bölgesinde yapma isteğimizdendir. Dolayısıyla ilk toplantımız Zonguldak’ta yapıldı. Ardından Çaycuma, Safranbolu ve Gökçebey’de olağan toplantılarımızı gerçekleştirdik. Bundan böyle diğer il veya ilçelerde de bu tür toplantılara devam edip turu tamamlamış ve kaynaşmayı sağlamış olacağız.
-İlk seçiminizi son toplantınızda yaptınız. Platform içi örgütlenmenizi tamamladınız mı? Eş başkanlar ve bölge temsilcileri olarak görev alanlar belli olduğuna göre sırada ne var?
-Platformun benden başka çok değerli ve deneyimli iki eş başkanı daha var. Zonguldak ilini temsilen şair ve yazar arkadaşımız Sayın Gülden Işık ve Karabük ilini temsilen şair ve yazar arkadaşımız Sayın Döndü Açıkgöz ile çok uyumlu bir çalışma yürüteceğimize eminim. Ayrıca il, ilçe ve belde temsilcisi arkadaşlarımız da son toplantıda belirlenmiş oldular. Bunun yanı sıra platformun 5 kişiden oluşan bir denetleme grubu da var.
Öncelikli olarak platforma dahil olan arkadaşlarımızın niteliklerini öğrenmemizi sağlayacak ve birlikte çalışmamıza yardımcı olacak bilgi alışverişini hızlandırmamız gerek. Öyle ki bir organizasyonun başarısı ancak her bir bireyin birleşik çabasının sonucuna endekslidir.
Anlayacağınız bir organizasyon ne kadar iyi tasarlanmış olursa olsun, sadece içinde yaşayan ve çalışan insanlar kadar başarılı olma şansına sahiptir. Bizler de hep birlikte nelerin üstesinden gelebileceğimizi yakında göreceğiz.
-Daha önceki çalışmalarınızda ve söyleşilerinizde genelde gençlerin, bilhassa lise ve üniversitede öğrenimde olanların üzerinde yoğunlaştığınızı biliyoruz. Batı Karadeniz Edebiyat Topluluğu’da aynı düşünce tarzında mı faaliyetlerini sürdürecek?
-Hayır, bu platformun çok daha geniş bir alanda hizmet vereceğini ve toplumun her kesimine hitap edeceğini düşünüyorum. Edebiyat içinde bulunduğu toplumu yansıtır. Edebiyatla uğraşanlar da okuyucularına farklı kültürler, içinde yaşadığımız toplumun değişik katmanları ve geçirdiği evreleri hakkında bilgi verir. Bunun yanı sıra toplum içinde yaşanan adaletsizliklere, sosyal sorunlara da değinerek halkın nabzını tutar. Çoğunlukla marjinal grupların sesi olur, dayatılan algıların bertaraf edilmesini sağlar.
Aramızda çocuk masallarından tutun da öykü, roman, belgesel yazan, şiirin her türüyle ilgilenen, müzikle uğraşıp şarkılar besteleyen, köşe yazarlığı yapan nitelikli bir sürü arkadaşımız var. Biraz evvel söylediğim gibi her bir arkadaşın yeteneklerini, hedeflerini, ilgi alanlarını, yazdığı veya yazmayı düşündüğü kitapları ayrı ayrı değerlendirmemizi sağlayacak bir arşiv çalışması yapmamız lazım. Henüz birbirimizi tanıma, ortak hedefler konusunda tartışma safhasındayız. Farklı yerleşim noktalarında yaptığımız aylık toplantılar yeni arkadaşların bize katılmalarını sağlıyor. Eminim ki aynı sınırlar içinde bizi uzaktan izleyen, önce neler yapabileceğimizi görmek isteyen, farklı düşüncelerden dolayı katılımını geciktiren başka şair ve yazar arkadaşlarımız da vardır. Onlara biraz zaman tanımak lazım. Ayrıca platform içinde bulunan fakat kan uyuşmazlığı yaşayıp bizden kopmak isteyenler de mutlaka olacaktır.
-Sizin platform olarak bölgesel aktivitelere katılabilmeniz için mutlaka resmi kuruluşlardan,
belediye veya valiliklerden, onlara bağlı çeşitli kurumlardan da destek görmeniz gerek. Bu konuda beklentileriniz nelerdir?
-Elbette, bu bizim için hayati bir önem taşıyor. Öncelikle kültür ve edebiyat içeren etkinlikleri düzenleyenlerin bizim varlığımızdan haberdar olmaları gerekir. Biz platform olarak bu tip aktivitelerde fazla ekonomik maliyetlere sebebiyet vermeden en büyük faydayı sağlayabilme düşüncesindeyiz. Aktivitelerin ruhuna uygun en verimli hangi arkadaşlarımızın katılımı söz konusu olacaksa, yapılacak tercihleri kolaylaştırmak adına herkese yardımcı olacağımızı söyleyebilirim.
-Son iki toplantınızda, Safranbolu ve Gökçebey’de şölen havasında sazlı, sözlü, şiirli bir gün geçirdiğinizi biliyorum. Bundan sonraki toplantılarda da bu tür farkındalıkları görecek miyiz?
-Bizim yerel yönetimlerden veya derneklerden ricamız sadece bize toplantı yapabileceğimiz mekanları temin etmeleri üzerinedir. Son toplantımızda Veysioğlu Köyü Derneği’nin davetlisi olarak orada bulunduk. Bizi çok iyi ağırladıklarını ve çok keyifli bir günü birlikte yaşamamıza vesile olduklarını söyleyebilirim. Genelde ayda bir Pazar günleri toplanıyoruz ve toplantı bitiminde şiir veya müzikle ilgilenen arkadaşlarımızın katkılarıyla halka açık keyifli bir program sergilemeye çalışıyoruz.
-Platformunuza katılanlar için mesajınız nedir?
-Büyük organizasyonlar dahil olan kişilerden her zaman yüksek düzeyde bağlılık talep ederler. Mümkün olduğunca egolarımızdan arınıp, kişisel çıkarlarımızı da bir kenara bırakarak, ülkemiz ve toplumumuz için en iyisini yapma gayretinde olmalarını arzu ederim.
-Hedefinizi tek bir cümle ile açıklamanızı isteseydim ne söylerdiniz?
-Çocuklarımızın harikulade ballar üreten arılar gibi verimli olmalarını istiyorsanız, her biri edebiyat dünyasında farklı bir çiçeği temsil eden şairlerimizin, yazarlarımızın, müzisyenlerimizin de ürettikleri nektarları bu bal arılarına aktarmalarına imkan kılın ve elinizden geldiğince yardımcı olun, demek isterim. Fırsat bulmuşken buradan Bartın ili sınırları içinde yaşayan şair ve yazar arkadaşlara da seslenmek istiyorum. Bizimle birlikte olmak ve platformumuzun güçlenmesi için katkıda bulunmak istiyorsanız lütfen bizimle irtibata geçin. Bize WhatsApp üzerinden “Batı Karadenizli Yazarlar” veya Facebook üzerinden “Batı Karadeniz Edebiyatçılar Topluluğu” ulaşabilirsiniz.
-Verdiğiniz bilgiler için size çok teşekkür ederim. Umarım bu platform düşünceleriniz doğrultusunda başarılı olur ve çocuklarımızın gelişimine, halkımızın mutluluğuna katkı sağlar.
-Bu konuda ısrarcı olmamız gerek. Bilinen şu ki dünyadaki önemli şeylerin çoğu, durum ümitsiz gibi göründüğü zamanlarda denemeye devam eden insanlar tarafından gerçekleştirilmiştir. Bunu unutmamak gerek. Platformumuzun tanıtımına yardımcı olduğunuz için tüm arkadaşlarım adına ben size çok teşekkür ediyorum.