AYRILSAK DA BERABERİZ-11 ‘Nostaljik Eserler’ KONSERİNİN ARDINDAN

Şarkılar, renkler yalan söylemez. İçinizde ne varsa ortaya çıkartır. Derinlerde saklanan duygu yükünü bir şekilde ortaya çıkartmak, rahatlatmak gerekir. Sağlıklı kalmak, patlamak üzere olan, içeride birikip sıkışmış stresin tahliyesi ile mümkündür. Kimi sesiyle, kimi kalemiyle tahliye eder sıkışmış duygularını.

Bunun için hizmet eden kurum ve kuruluşları da yine bizler oluşturduk. Onların idaresini üstlenen insanlar yetiştirdik, onları sınadık, deneyimledik. Hayallerini de ortaya çıkartıp hep birlikte güzel sonuçlardan faydalandık. Bartın’ımız için güzel şeyler yapan hatta sadece Türkiye ye değil kapılarını dünyaya açan bir Bartın oluşturan, Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüze ve Müdürümüz Handan KARAKOÇ’a teşekkür ediyorum.

Kısa bir süre önce de üyesi olduğum, müdürlüğümüze bağlı, müdürlüğümüzün marka ismi olarak adlandırabileceğim, Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün bünyesinde 7 yıl önce oluşturulmuş ‘ Ayrılsak da beraberiz ismiyle sahneye çıkan Türk Sanat Müziği Koromuzdan bahsedeceğim. Koromuz, geçtiğimiz 23.01.2022 pazar akşamı senenin ilk konserini verip yoğun kara rağmen kalabalık bir seyirci kitlesi ile yıla ‘Nostaljik Eserler-11’ konseri ile merhaba dedi. Bu muhteşem deneyimimin ruhumda bıraktığı hoşluğu sizlere kelimelerle anlatmam mümkün değil. Sadece ve sadece evde dinleyerek hatta şarkılara eşlik ederek geçirdiğiniz hoş anlarınızdan çok farklı olduğunu söyleyebilirim. Yaşamak lazım derler ya işte öyle bir şey. Sizinle aynı duyguları paylaşarak size eşlik eden bir kitle ile bu hoşluğu gerçekleştirmek hakikaten çok farklı bir deneyim- duygu.

Koromuzun büyük beğenisinin kaynağı olan Koro Şef’imiz Sezen FINDIK ÖZTAŞ ‘ın kısa bir biyografisini aktarmak istiyorum sizlere.

SEZEN ÖZTAŞ

05.01.1969 Yılında Bartın’da doğdu. İlk ve Orta ve Lise öğretimini Bartın’da tamamlamış, çocukluğundan beri var olan müzik ilgisi okul koroları ve solo faaliyetlerine katılarak devam etmesine sebep olmuştur.

1989 yılında Bartın Musiki Cemiyeti adı altında kurulan Türk Sanat Müziği Korosunda 20 yılı aşkın nazariyat ve repertuar çalışmalarına katılarak Solist ve korist olarak görev almıştır. 1994 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlemiş olduğu İpek Ses Yarışmasında 82 bayan solist arasından 4’ncü, 1995 yılında TRT Ankara Radyosu’nun düzenlemiş olduğu Amatör Ses Yarışmasında 3’ncü gelmiş olup, akabinde Cahit ÜNYAYLAR yönetimindeki Amatör Gençlik Korosuna seçilmiş ve radyo programlarına katılmaya hak kazanmıştır. Bir süre TRT Ankara Radyosunda görev yapmıştır. Ankara Devlet Klasik Türk Müziği Korosu Keman Sanatçısı Mehmet DOLGUNYÜREK, 1993 yılından 2001 yılları arası Ankara Radyosu Fasıl Topluluğu Şefi Kanun Sanatçısı Gültekin AYDOĞDU, Orman Fakültesi Öğretim Görevlisi Keman Sanatçısı Prof. Oktay ÖZKAZANÇ, TRT Sanatçısı Gülay AKPINAR ve Zonguldak İl Kültür Müdürlüğü Koro Şefi Ercan KANDEMİR ve misafir koro şefi olarak gelen, Necdet TOKATLIOĞLU ve Avni ANIL gibi değerli hocalarla çalışmış ve solist olarak görev almıştır. Bartın Belediyesi Korosuna bağlı olarak yapılan TRT Spikeri Mehpare ÇELİK’in de sunumunu yaptığı konserlerde Zekai TUNCA, Ayşe TAŞ, Nilgün ABIŞKA, Nurten DEMİRKOL, Vedat KAPTAN YURDAKUL, Ali Osman AKKUŞ gibi sanatçılarla çalışma imkânı bulmuştur.

TRT Ankara Radyosu, Stüdyo 1, TRT Ankara Orkun Arı Stüdyoları, TRT Gençlik korosunda sololar yapmıştır. 2015-2016 döneminde Bartın Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü TSM Korosu Koro Şefi olarak göreve başlamıştır.

Ayrılsak da Beraberiz- 1 ( 12 Ocak 2016),Ayrılsak da Beraberiz -2 ( 18 Nisan 2016 ), Ayrılsak da Beraberiz- 3 ( 16 Ocak 2017 ) adlı konserler vermiştir. Ve 2016 -2017 dönemi Ayrılsak da Beraberiz -4 ( 18.Mayıs.2017), Ramazan Özel Tasavvuf ( 8.Haziran.2017), Ayrılsak da Beraberiz- 5 ( 12.12.2017 ), Ayrılsak da Beraberiz -6 (18.Nisan.2018), Ayrılsak da Beraberiz- 7 (14.12.2018), Ayrılsak da Beraberiz -8 (22.02.2018),Ayrılsak da Beraberiz 9-10 (17.04.2019) ,(13.12.2019) adlı konserleri Bartın halkına arz etmiştir.

Sezen ÖZTAŞ T.C. Kültür Bakanlığı Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü kadrosunda bulunmakta olup, ‘’ Ben Aşığım Bartın’ıma ‘’ adlı eserin bestekârı Müzik Öğretmeni Ömer ÖZTAŞ’ın annesidir.

Büyük müzisyenlerden birinin şöyle bir sözü var; müzik öylesine vakit geçirmek için aralarda yapılacak bir şey değildir der ama. Bizlerin bu ara zamanlarında yapabileceğimiz en iyi etkinliklerden biri diyebilirim. Bu esnada profesyonellik ve amatörlük kavramları oluşuyor. Eserleriyle bizlere bu amatörlük heyecanını yaşatan gelmiş geçmiş unutulmaz sanatkârlara sonsuz teşekkürler.

Koromuzun seçkin saz ekibini oluşturmak, koristlerin eğitimini üstlenmek, günlerce eserler ve organizasyonun ince ayrıntılarıyla ilgilenmenin bir vazife değil gönül işi olduğunu şefimizi tanıdığınızda çok daha iyi anlayacaksınız. Eğitimlerdeki 3 saatli zaman kavramını unutturuyor adeta. Tek tek saz ekibinin ve koristlerin donanımından ve yaşadıkları yaşattıkları derinlikleri anlatmak isterim. Hele hele gençlerin Türk sanat müziğine son zamanlardaki yoğun ilgisine şahit olmak ayrı bir sevinç kaynağıdır. Bartın Üniversitesinden akademisyenlerimizin, üniversite ve sanat lisesi öğrencilerimizin, farklı meslek gruplarından kamu kurum ve kuruluşlarından vatandaşlarımızın olması ev hanımlarımızın da bulunması zengin kadroyu doyumsuz yapıyor. Orada tek yürek olmak, farklı kimliklerle kendimize bir şeyler katmaksa cabası.

Koromuzun unsurlarının tarihini özelliklerini öğreniyoruz. Birbirimize kitap önerilerinde bile bulunuyor, edebiyattan, ses eğitiminden, sağlıktan, her şeyden bahsediyoruz o kısa aralarda. Her çalışmamızda yeni şeyler katıyoruz dağarcıklarımıza.

İnsan emeğinin izlerini saklayan toprağı eşelerseniz, çoktan sönmüş ocağın kömürlerini, küllerini ve sizi bugüne getiren insanlığın izlerini görürsünüz. Ve insan derken insanlardan bahsedildiğini algıladığınızda tek başına insanın insan olmadığını da anlarsınız. İnsan kendi özel, küçük dünyasını kurmuştur. Diğer canlılardan ayıran özelini ve genelini oluşturan insanoğlu varlığını sürdürürken, doğaya ayak uydurmakta zorlanmış gibi görünse de onunla birlikte yaşamanın yolunu sosyalleşerek mümkün kılmıştır. Ateş başındaki uzun gecelerini, beraber yapabilecekleri aktivitelerle doldurmayı başarmıştır.

Sanat, insanoğlu için zor koşulların üstesinden gelebilmenin en güzel, en etkin yolu olmuştur. Sanatçı ise halkın sesini duyurmada köprü vazifesi görür. Gerek bireysel gerek gruplar oluşturarak eğlence faktörünü oluşturmuştur. Günümüz dünyasında da geçmişte de gelecekte de bu böyledir, böyle kalacaktır. Kültür farklılıkların doğuşunu algılamakta etken unsurdur.