BARTIN IRMAĞININ TALVEG KOT +12.0 METRE BİLMECESİ
 
Bartın ırmağı 40 yılda 9 sel felaketi yaşattı. Her seçim öncesi, Milletvekili adayları ve Belediye Başkan adayları “Bartın ırmağının sorunlarına yüzümüzü döneceğiz” sözünü mutlaka verirler. Seçimler biter, Bartın ırmağının sorunlarına duyarlı olmazlar.

Bartın ırmağının “Taşkın Alanı Sınırı” 40 yıldır yanlış. Bartın ırmağına “1998 yılı büyük selinin taşkın alanı” 18 yıldır revize edilerek işlenmemiş. Yaşanan sel felaketlerinin gerçekleri saklanmasından, hayati ve acil sel önlemleri alınmamış. Azıcık yağan yağmurda yükselen Bartın ırmağı, Bartın halkına endişe yaratmaya devam etmiş. Bartın ırmağı, tarihini en büyük sel felaketini yaşatma sinyali veriyor, kimin umurunda?

Bartın ırmağının talveg kot +12.0 metre bilmecesi nedir?!  
Bartın ırmağından 6 ile 8metre yüksekliğindeki Yalı, Asma, Hendekyanı, Kemerköprü, Valilik ve Belediyenin alanlara, sel basmadı gerekçesiyle inşaat izni verildi. Irmaktan 9metre yüksekliğindeki alanlara ise taşkın alanı içinde kaldığı gerekçesi ile inşaat izni verilmedi. Vatandaşların haklı şikâyetleri neticesinde Devlet Su İşleri (DSİ)  yapmış olduğu yanlışlığı düzeltmek için 11.11.2004 yılında “taşkın alanlar içinde talveg kot +12metre üzeri yapılaşmaya gidebilir. Düz alanlarda 0.8metre su basman yapılması ve kesinlikle bodrum katı yapılamaz” kararını aldı. Bu kararın çok yanlışlığı olmasına rağmen, vatandaşın mağduriyetini çözecekti!..

Bartın Belediyesi, vatandaşın mağduriyetini çözecek kararı, nedeni bilinmez uygulamayınca
vatandaşların haklı şikâyetleri arttı. 20013 yılında Bartın’da inşaatlar durma noktasına geldi. 2013 yılının; Bartın Valisi, AK Parti Milletvekili, CHP Milletvekili, Belediye Başkanı, İl Genel Meclisi Başkanı, Ticaret Odası Başkanı ve teknik elemanları, sorunu çözmek için Ankara DSİ Genel Müdürlüğüne gittiler.

11 Kasım 2013 tarihinde Bartın basını, Bartın’ın atanmışlarının ve seçilmişlerinin Ankara başarısın, gazetelerinin birinci sayfasında “Tereddüt ve endişeye gerek yok. 2004 yılındaki imar planına göre devam. Sorunu “Ortak akıl” çözdü, talveg kot +12mt. devam. Birliktelik hedefi 12’den vurdu.” manşetleri ile verdiler.  

Bartın basının manşetlerinden sonra, DSİ’den aldığım talveg kotumun +13.0metre olduğu yazısı ile Bartın Belediyesine başvuruyorum.  Bartın Belediyesi Başkanı Cemal Akın imzalı, 19.10.2015 ve 06.01.2016 tarihli yazılarında “söz konusu bölge taşkın alanında kalmaktadır. DSİ 23. Bölge Müdürlüğü’nün Bartın Irmağı ve Yan Kolları Projesi yapım işi bittikten sonra taşkın problemi çözüleceğini…” bilgilerime sunuldu fakat mağduriyetim çözülmedi.

2005 yılında Belediye Başkanı M. Rıza Yalçınkaya ile başlayan, Belediye Başkanı Ahmet Altıntel ve Belediye Başkanı Cemal Akın ile devam eden hak aram sürecimdeki başarısızlığıma, üzülmüyorum artık.
  Irmaktan 6metre yüksekliğindeki Yalı’ya inşaat izni verilirken, ırmaktan 9metre yüksekliğindeki taşınmazıma inşaat izni verilmediğine üzülmüyorum artık.  talveg kotu belki de +8metre olan Yalı’yainşaat izni verilirken, talveg kotum +13.0metre olan taşınmazıma  inşaat izni verilmediğine, üzülmüyorum artık!!. 9metre yüksekliğindeki talveg kot +12.0metre alanlarda bodrum kata müsaade etmezken, 6metre yüksekliğindeki Yalı’daki inşaatlara, nasıl bodrum kat müsaadesi verilmediğine de üzülmüyorum artık!!!...

Benim üzüldüğüm bir konu var!!. Bartın Valisi, Milletvekilleri, Belediye Başkanı ve TSO Başkanının ortak yapmış oldukları ““
Sorunu ”ortak akıl” çözdü, talveg kot +12mt. devam.””  açıklaması.  Bartın’ın atanmışlarına ve seçilmişlerine inandığıma, çok ama çok üzülüyorum!!!....

İnanmak istemediğim bir konu var. “Faruk Bey boşuna uğraşma, arsa Spekülatörleri taşkın alanı gözüken arazilerde, ucuza arsa alma işlerini bitirmediler. Spekülatörlerin işi bittiğinde,  sorununuz çözülecektir” sözleri. Belgesiz fısıltıların, ne derece doğru olduğunu kim bilebilir ki? İnşaatların yapıldığı Yalı’dan  3metre daha yüksek olan alanlar, taşkın alanı içinde kaldığı gerekçesi ile inşaat izni verilmiyorsa eğer;  kim olsa bu fısıltılara, ne yazık ki inanır.

Yaşanan sel felaketlerinde gerçekler saklandığından, hayati ve acil sel önlemleri alınmıyor. Bartın tarihinin en büyük sel felaketini yaşarsa eğer, inan olun çok üzüleceğim.