Bartın Valisi Seyfettin Azizoğlu’nun destekleri ile başlayan “Yeraltı ırmaklarının bulunması, Yeraltı ırmaklarının haritasının çizilmesi” Ar-Ge projesi, başarılı bir şekilde başladı.
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kayış ve teknik elemanlarının teknik destekleri ile yapılan ve başarılı sonuçlar veren jeofizik çalışmalardan sonra Uğurlar köyüne sondaj yapıldı. Uğurlar köyünde yapılan sondaj başarılı sonuç verdi.
70 metre derinliğinde ve 20 cm filtre borusuna sahip sondaj kuyusundan, saniyede 10 lire su basan ve 6.3 cm pompa borusundan ilk anda saniyede 5 litre su aldık. 72 saatlik kuyu temizleme işlemi bittikten sonra debimiz çok daha fazla artacaktır. Sondaj deliği çapı büyüdükçe, Pompa borusu çapı ve pompa gücü çoğaldıkça, debimiz çok daha fazla artacaktır. Sonuç olarak son derece başarılıyız çünkü ne kadar su basakta sondaj kuyusunda suyumuz bitmedi. Sondaj istediğimiz mıntıkada Devlet Su İşleri Müdürlüğü iki kez “Bartın İlinin altında Yeraltı suyu taşıyan iletken veya yapıların bulunması mümkün görülmemektir” raporunu verdi. İl Özel İdaresinin yaptırdığı jeofizik çalışmalarda ise jeofizik mühendisleri “25 ile 50 m’ler arası Akifer seviyeleri (su tabakaları) rastlanabilir, 100 m sondaj yapılması durumunda su olma ihtimali mümkündür” raporunu verdiler. Sondaj borusunun çıkan sular, suyun varlığını net söyledi.
İlk suyu yaptığım tahlillerinde; suyun sertliği 19.6 Fr., suyun iletkenliği 0.36 mS ve suyun PH değerini 8.7 değerlerini ölçtüm. İnkum sahilinde gösterdiğim noktaya sondaj yapılır ve sondajdan su çıktığında suyun değerleri aynı olursa; Yeraltı ırmaklarının keşfi ilk defa yapılacak ve ilk defa Yeraltı ırmaklarının haritası çizilmiş olacaktır. Uğurlar köyünden İnkum sahiline kadar kuş uçuşu 14 km su kanalı üzerinde susuz köyler su ihtiyaçlarını yapılacak sondajlarla karşılayabilecektir.
İnkum sahili açıklarında kaptan ve dalgıç Meftun İşbilen’in destekleri ile tuzlu su içinde tatlı suları bulabilirsek, Dünya Su Döngüsünü ilk defa ispatlamış olacağız. Su döngüsüne göre; yüzeyde bir su varsa yeraltında otuz su var. Bartın ırmağı gibi yeraltında otuz tane ırmak var diyebileceğiz. Kızılırmak gibi otuz yeraltı ırmağının varlığından bir tanesi Ankara’da bulunsa veya otuz Sakarya ırmağının bir tanesi İstanbul’da yeraltında bulunabilse Ankara ve İstanbul’un su sorununda bir rahatlık getirebilir.
Ar-Ge projemize destek devam ederse eğer; Uğurlar köyünün üst kotlarında sondaj yapmak ve suyu sifonlama etkisi ile sıfır enerji maliyetiyle köye vermek. Hayal etmesi bile güzeldi, artık hayallerimizin gerçekleşeceğine yürekten inanıyorum. Sayın Valimize en içten dileklerimle teşekkür ediyorum.
Sayın Valimizin destekleriyle; İnsanlara, hayvanlara ve doğaya olumlu faydalar getirecek, daha da önemlisi bizden sonraki nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için, birlik ve beraberlik içinde Ar-Ge projemizin başarılı olması için çok çalışıyoruz. Umarım başarılı oluruz.
Bartın Valimiz Seyfettin Azizoğlu’na teşekkür ediyorum. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kayış ve teknik elemanlarına, Kaptan Meftun İşbilen ve Bartın Basınına ayrıca teşekkür ediyorum.
Ar-Ge projesinin devamında ve son safhasında İnkum sahilinde bir sondaj yapılması şart. 2200 metrelik sahilinde; Bartın Belediyesi yaptırdığı dört keson kuyu ve bir sondajda yeterli su bulamamış, DSİ yeraltı suyu taşıyan iletken tabaka yok raporunu verdiği İnkum sahilinde, sondaj yapılma izni çıkar mı??!.. İnkum sahilinde sondaj izni çıkarsa; başarısız olmakta var, başarılı olmakta var. Allahın izni ile başarılı olursak, birlik ve beraberlik içinde yaptığımız çalışmalarla bir “buluş’a” imza atmakta var.