Bartın’ın altından geçen yeraltı ırmaklarının bulunması, Yeraltı Irmaklarının Haritasının çizilmesi Ar-Ge projesi Vali Seyfettin Azizoğlu’nun destekleriyle başladı. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kayış ve teknik elemanlarının teknik destekleriyle 11 Mayıs 2016 tarihinde Uğurlar köyünde yapılan sondajla başladı. 15 Haziran günü sondaj çalışmaları bitti.

Yapılan sondaj neticesinde; su çamurluyken saniyede 2 litre, su içinde çamur azaldığında saniyede 5 litre suyu kesintisiz sondajdan aldık. Resmi kayıtlarımıza 2 lt/sn çıkışını kabul ettik. Uğurlar köyünde sondajımızda resmi kayıtlarımızda günde 162.800 litre su kesintisiz çıkmış oldu. Az çamurlu su akarken günde en az 432.000 litre suyun kesintisiz olarak çıktığına şahit olduk. Kokusu olmayan suyun içimi güzeldi. Yapmış olduğum en son su tahlillerinde; Sertlik: 17.9 Fr., İletkenlik: 0.32 ve PH: 8.7 olarak ölçtüm.

İlk Ar-Ge çalışmalarımızda suyu bulmamıza rağmen, sonuç itibariyle başarısız olduğum için çok üzgünüm. Çünkü bir sözüm vardı. “10 lt/sn debinin üzerinde su alınabilirse çalışmaların bir sonraki aşamasında devam edilmesine, beklenen su debisi sağlanmaz ise Makine Mühendisi Faruk Papila çalışmaların sonlandırılmasını kabul etmiştir. 11/05/2016” Başarısızlığımı kabul ediyorum çünkü günde en az 864.000litre su sözü veriyorum, resmiyetimizde 162800litre, şahit olduğumuz 432.000litre suyu sağlayabildim.

Yüzde elli başarıyı, başarıdan saymıyorum. 2 veya 3 köye yetecek suyu bulduğumuzu başarıdan saymıyorum. DSİ’nin su iletken tabakası yok dediği yerden suyu çıkartmayı da başarıdan saymıyorum. Suyun merkezine 50 adımda girecektik, arazinin olumsuz şartları yüzünden 20 adım girebildik. Bu durumu da sondaj başlarken kabul etiğimden, başarısızlığıma mazeret kabul etmiyorum.

Tek tesellim var. Bartın Valimizin destekleriyle, birlik ve beraberlik içinde bir ilk Ar-Ge çalışmasını Bartın’da yapmış olmamızdır. Araştırma geliştirme çalışmalarında başarısızda olmakta var, başarılı olup ta bir buluş’a imza atmakta var. Olmadı. Çok üzgünüm.

Ar-Ge çalışmalarımız başarılı olsaydı İnkum sahilinde sondaj yapılacaktı, Allahın izniyle sondajda su çıktığında suyun tahlil neticesi Uğurlar köyünün değerleriyle aynı olsaydı Dünyada ilk defa Yeraltı Irmaklarının Haritası çizilmiş olacaktı. İnkum açıklarında tuzlu su içinde tatlı su çıkışını gördüğümüzde yeraltı ırmağının keşfi yapılacaktı. Bu keşif bize Dünya Su Döngüsünü ispatlamış olacaktı. En son Uğurlar köyünün en üst kotlarında yapılacak sondajla, çıkacak suyu sifonlama etkisi veya az bir elektrik sarfiyatıyla köyün su ihtiyacı karşılanacaktı. Hayal mi derseniz, evet hayaldi. 40 yıllık meslek hayatımda kömür ocaklarında yeraltı sularını gören insan olarak hayal değildi fakat başarısız geçen Ar-Ge çalışmasından sonra bana göre de hayal oldu galiba.

Günde 864.000 litre suyun sözünü verip, günde bana göre en az 432.000 litre suyu sağlayabildiğimden, ilk Ar-Ge çalışmalarında başarısızım. Başarısızlığımdan dolayı Sayın Valimizden, destek verenlerden ve Bartın Basınından özür diliyorum.