Bartın’da son 41 yılda 9 sel felaketi yaşamasına rağmen, ısrarla yaşanan sel felaketlerinde gerçeklerin saklanmasına devam ediliyor. Hayati ve acil sel önlemleri, sel felaketlerinde gerçeklerin saklanması nedeniyle alınamıyor. Bartın tarihinin en büyük sel felaketini yaşamaya mahkûm ediliyor.

Bartın Belediyesinin 29/09/2007 tarihinde yazı ekinde gönderdiği “D.S.İ. Bölge Müdürlüğü’nden alınan 1/5000 ölçekli paftalara işli Taşkın Sel Sınırı Haritası” incelendiğinde, haritada kırmızıya boyanmış alanlara sel bastı gösteriliyor..  1998 yılı selinin sel sularının etkilediği alanlar ” Taşkın Alanı” olarak revize edilerek işlenmediği görülüyor!!.. Haritaya göre, 1998 yılı büyük seli Bartın’da yaşanmamış!!..

Haritada kırmızıya boyalı Kaynarca’da bulunan araziler, ırmaktan 9 metre yüksekliğinde olmasına rağmen, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın imzalı 19/10/2015 tarihli yazıya göre “taşkın alanında kaldığı” belirtilmiştir. Haritada boyasız gözüken Yalı’daki TAŞ EV, ırmaktan 4.2 metre yüksekliğinde olmasına rağmen Belediye Başkanı Cemal Akın imzalı 07/03/2016 tarihli yazıya göre “TAŞ EV Devlet Su İşleri Müdürlüğü’nün belirlemiş olduğu taşkın alanında kalmamaktadır” bilgisini verdi. (4.2 metrenin, 9 metreden yüksek olduğunu bir kez daha öğrendik.)

Peki, 1998 yılı büyük selinin Bartın’da yaşandığını DSİ ve Bartın Belediyesi bilmiyor mu?!...  Büyük selin yaşandığı biliniyorsa, Taşkın Alanı imar planına 18 yıldır neden işlenmiyor?!..
18 yılda belediye başkanı olarak Bartın’ı yönetenler, 1998 selini imar planına işlememekle, Bartın’a iyilik değil son derece kötülük yapmış oldular!.. Haritaya göre, Bartın şehir merkezinin yaklaşık % 10’nu selden etkilenmiş gözüküyor. (Gerçeği; Bartın merkezinin %70’ı selden etkilenmiştir.)  Birde belediye başkanların yanlış bilgileri var ortada. Bu yanlış harita ve yanlış bilgiler yüzünden, Ankara’daki bakanlıklardan sel ödeneği çıkmaz!!.

Kirazlıköprü Barajını örnek vereceğim
.

Kirazlıköprü Barajına
1999 yılında başlanmıştı, yüksekliği 52 metre, Göl hacmi 66 hm3, Göl Alanı 11 km2 olacak baraj, Kirazlıköprü Barajı 17 yıldır bitti mi?!

Atatürk Barajı
Avrupa’nın ve Türkiye’nin en büyük, Dünyanın 6. büyük barajı. Yüksekliği 169 metre, Göl hacmi 48700 hm2, Göl Alanı 817 km2.  9 yılda bitti!.

Artvin’in Deriner Barajı
, Avrupa ve Türkiye’nin en yüksek barajı. Dünyanın 6. en yüksek barajı. Yüksekliği 249 metre, Göl hacmi 1969 hm2, Göl Alanı 26400 km2.  14 yılda bitti!.

Bartın’ın Kirazlıköprü barajı, 9 yıl ve 14 yılda biten barajlara göre son derece çok küçük olasına rağmen 17 yıldır yapımı bitmedi!!.....

Yaşanacak bir sel felaketinde ırmaktan 9 metre yüksekliğe taşkın alanında gözüken yerlere sel basmayıp, ırmaktan 4.2 metre yüksekliğinde taşkın alanında gözükmeyen TAŞ EV ve Yalı’ya sel basarsa; meydana gelecek can ve mal kaybında belediye başkanları ve DSİ Müdürlükleri sorumlu olmayacaklar mı? Yıllar boyu her sel felaketinde “Dağlardaki karlar aşırı yağmurda eridi sel oldu, baraj bitmedi sel oldu” mazeretlerine hiçbir kimse inanmayacaktır. Yaşanan sel felaketi, çok büyük ihmallerden olduğunu toplum biliyor artık.

Bartın Belediye Başkanına, Bartın’dan sorumlu Kastamonu DSİ 23. Bölge Müdürlüğüne ve Bartın DSİ 233. Şube Müdürlüğüne soralım. “1998 yılı büyük selinin sel sularının etkilediği alanlar, Bartın imar planına neden işlenmiyor?!!..”