İş Sağlığı Güvenliği (ISG) hizmetleri 50 den fazla çalışanı olan iş yerleri için 2013 öncesi yıllarda da bir zorunluluktu. Ancak bu dönemdeki uygulamalarda denetim eksikliği, bir çok işverence bu işin bir formalite olarak algılanmasına neden oldu. İSG sorumluluğunun birileri ile kağıt üstünde anlaşarak, belge kiralayarak yerine getirilebileceği algısı oluştu.

Yasa Koyucu
bu durumuön görmüş olacak ki; 6331 sayılı İSG Kanununda; “İşyeri dışındaki uzman kişi ve kuruluşlardan hizmet alınması, işverenin sorumluluklarını ortadan kaldırmaz.” (Madde 4/2) demektedir. Yani işverenin, aldığı hizmetin kalitesini, etkinliğini denetlemekle yükümlü olduğu vurgulanmıştır.  Bu bir risk analizinde de böyle, Uzman Mühendis ve Hekim hizmetinde de…

Bu Günkü İhmaliniz Yıllar Sonra Karşınıza Çıkabilir

Sağlık raporu düzenleme ya da periyodik sağlık gözetiminde, İşçide var olan ya da gelişen bir Meslek Hastalığını fark edememek ileri de işvereni bazen işini kapatsa dahi altından kalkamayacağı zararlara sokabilecektir.

İşletme Körlüğüne Dikkat

Burada şu yargıya da değinmek istiyorum. İşveren diyor ki; “Bizim işimizde zaten bir tehlike yok, gerekli özeni gösteriyoruz. Bu yüzden bizim için fiyat önemli.”

Bu düşüncede olan İşveren/Yöneticilere şunu hatırlatmak istiyorum. İş yerlerimizde yoğunluktan dolayı ertelediğimiz ne kadar çok problem olduğunu düşünün. İhmalin sonucu ölüme kadar giden bir durum karşısında, “yoğunluk” gibi bir mazeretimiz kalmaması için, bu işe özgü zaman ve sorumlu atanması kanunla vazı edilmiştir. Az tehlikeli yerler de bu bağlamda dikkate alınarak hizmet süreleri daha kısa tutulmuştur.               

Bu gün az tehlikeli işyerlerinde gerçekleşen kaza istatistiklerine ulaşmak çok zor olmasa gerek. 20 yılda başımıza gelmeyen 20 saniyede gelebilmektedir. Ve eğer sorumlusu işveren olarak biz isek; ISG hizmetlerine 20 yılda harcayacağımızdan fazla masrafa katlanmak durumunda kalırız. İşin vicdani boyutu apayrı bir konu…

“Önlemek, ödemekten daha ucuz ve daha insanidir.”
(ÇSGB Sloganı)

Peki, Ehil Kişi / Kurumu Nasıl Anlarız?

Elbette bu işe soyunan herkes size işini iyi yaptığı mesajını verecek, bilgisini göstermek için çarpıcı örnekler sunarak güveninizi kazanmaya çalışacaktır. Bu işin dışında olan biri olarak onun bilgisini tartma şansınız da yok gibi.

İşyerimizi/çalışanlarımızı kazadan/cezadan korumaya yardımcı olacak partnerlerimizi seçme noktasında birkaç tavsiyemiz olacak.

ISG Hizmetleri Alacağımız Kurumu Seçerken:

1. En Ucuzdan Uzak Durunuz

Satınalma görüşmeleri esnasında elbette pazarlığa tutuşacak, fiyat kırdırmaya çalışacaksınız. İşte bu noktada taban fiyatı olmayan (o ne yaparsa ben bir altına yaparım diyen) kişi ya da kurumdan hizmet almak parayla sıkıntı almaktır. Mühendislik ya da Hekimlik vasıflarına sahip ISG Danışmanlığı gibi ciddi bir iş yapacak kişi kendini değersiz buluyorsa size bir değer katamayacaktır.
 
2.  Referanslar…

Bu güne kadar kimlere hizmet vermişler? Bu kuruluşlar bunlardan ne sebeple memnunlar ya da değiller?
 
Referans sorgulama konusunda önemli bulduğum bir detay!

Adayların hâlihazırda çalışmaya devam ettikleri yerleri değil, bir sebeple çalışmayı sonlandırdıkları yerleri aramak fayda sağlayacaktır.
 
3. Sınayınız.

Bir şekilde anlaşıp çalışmaya başladığınız kişilerin işe bakışını samimiyetlerini sınayınız. Örneğin; işe alacağınız elemanı görmeden sağlık raporu düzenleme, eğitim vermeden sertifika düzenleme, geçmiş tarihli risk analiz raporu hazırlatma gibi talepleriniz karşısındaki tutumunu yaklaşımını gözlemleyiniz.
 
İş sağlığı güvenliği ile ilgili yapacağımız en ufak bir yanlışlık olası bir iş kazası sonucu iş mahkemelerine düşmemiz durumunda çok büyük bir usulsüzlük olarak karşımıza çıkabilir. Aleyhimize umulmadık deliller şahitler çıkabilir. (Malum, bu durumda mağdurların akıl vereni çok olur.)
 
Kazasız, cezasız bol bereketli işler dileklerimle.

Ramazan TÜRKMEN
Yönetim Danışmanı
[email protected]