İş Sağlığı ve Güvenliğinde Son Tarih 1 Ocak
Yaklaşık 1 hafta sonra, Marangoz, berber, Güvenlik, kasap gibi tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri ile İnşaat, Tesisat, Cam Atölyesi, Mermer Atölyesi gibi çok tehlikeli sınıfta yer alan 520 bin civarında işyerinde, işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hemşiresi mecburiyeti başlıyor!
Verilen bilgiye göre: Daha önce 50den fazla çalışanı olan işyerleri için zorunlu olan bu hizmetlerin 1 Ocak'tan itibaren en az 1 çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıftaki iş yerlerini de kapsamaya başlayacağını bildirdi. Az tehlikeli sınıfta yer alan ve 50 den az çalışanı olan işyerleri ise 2016 yılında kapsama girecek.
Yeni yıldan itibaren işyeri hekimi ve iş yeri güvenliği uzmanı bulundurmayan firmalar önemli miktarda para cezasıyla karşı karşıya kalacak. 6331 sayılı iş kanunun cezaları düzenleyen 26. maddesinde bu yükümlülüklerin cezası; “Belirlenen nitelikte iş güvenliği uzmanı veya işyeri hekimi görevlendirmeyen işverene görevlendirmediği her bir kişi için ve aykırılığın devam ettiği her ay 500 TL, Diğer sağlık personeli görevlendirmeyen işverene ve aykırılığın devam ettiği her ay 2.500 TL” olarak ifade edilmektedir. Firmaların bu hizmeti alıp almadıkları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca ISG-KATİP sistemi üzerinden online olarak kontrol edilmektedir.
Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Geçici olarak B sınıfı iş güvenliği uzmanları tüm tehlike sınıflarına, C sınıfı iş güvenlik uzmanları tehlikeli ve az tehlikeli sınıfa hizmet verebilecek.
İş verenlerin hizmet alım sürecinde dikkat etmeleri gereken önemli bir konu da; hizmet aldıkları kişi ya da kurumların yetkinliğini sorgulamak. Uzman ve hekim hizmetinde İSG_KATİP sisteminde hizmet sunanın atama yapması, hizmet alanın da e-devlet şifresiyle online ortamda bunu onaylaması gerekiyor. Ayrıca sistemden çıktı alınarak ıslak imzalı sözleşmelerin saklanmasını da önermekteyiz. Özellikle işyeri hemşirelerin şu an için online ataması yapılamadığından hizmet sözleşme formu oluşturup işyerinizde saklamanız gerekmektedir.
İş yerleri tehlike sınıflarını Mali müşavirlerinden, Ortak Sağlık Güvenlik Birimlerinden ya da kendileri internetten “tehlike sınıfları tebliğine” ulaşarak kontrol edebilirler. İş güvenliği hizmetlerinde bağlayıcı olan SSK sicil numaralarınızda bulunan NACE kodudur. Faaliyet belgenizdeki, ya da vergi levhanızdaki faaliyet kodlarınız hataen farklı olabilir. Şayet SSK sicil numaranızdaki Faaliyet kodu ana faaliyetinizi anlatmıyorsa doğru kodu tespit ederek değişiklik yapılması da önem arzetmektedir.
Hizmet Nasıl Alınır?
İş yerinde öteden beri çalışanlara ek olarak, yukarıdaki üç kişinin daha istihdam edilecek olması nedeniyle, “Biz bu üç kişiyi nereye oturtacağız, bir ay boyunca ne iş vereceğiz, en önemlisi üç kişiye birden her ay dünyanın maaşını nasıl ödeyeceğiz?” diye endişe edenler olabilir. Endişeye gerek yok.
Bakanlıkça yetkilendirilen “ortak sağlık ve güvenlik birimleri”nden, hizmet alınması yoluyla bu kurumları iş yerinizin bir orak birimi olarak kullanabiliyorsunuz. Bunun duşunda bireysel Uzman ve Hekimlerden de hizmet alabilirsiniz yalnız bu durumda kendi personeliniz gibi kısmi süreli olarak SSK pirimlerini ödeme ve uygun çalışma ortamı sunma yükümlülüğünüz var.
10 dan Az Çalışanı Olan İşyerlerinin Özel Durumu!
İş yerinde öteden beri çalışanların sayısı 10’dan az ise, bu iş yerlerine bir iyi haberimiz var, bir te kötü.
İyi haber, henüz ne şekilde ne oranda destekleneceği belli olmasa da bu işyerlerinin aldıkları İş Sağlığı ve Güvenliği hizmeti giderleri ile ilgili devletçe desteklenecekleri konusu. Yakın tarihte bu desteğin şekli ve oranının açıklanmasını bekliyoruz.
Kötü haber ise; normalde İSG hizmetlerinin ücretlendirmesi çalışan sayısı ile orantılıdır. Kişi başı zorunlu hizmet süreleri tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta sırasıyla 8—12 dakika Uzman, 6-8 dakika Hekim, 9-12 Dakika Hemşiredir. Ancak sistemin yürüdüğü İSG_TAKİP sisteminde teknik olarak 1 saatten az hizmet girilmesi mümkün değildir. Yani bir çalışanınızda olsa, 5 çalışanınızda olsa 1 saat hizmet alacaksınız.