Merhabalar
Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde yaz tatilinin bitmesine az bir zaman kaldı.
4 Eylül 2013 de okullarda açılıyor. insanlarımız Almanya’ya geri dönmeye başladılar.
Umarım gönüllerince keyifli bir tatil ve ziyaretler yapmışlardır.
Almanya KRV bir hafta sonrada Türkiyede de okullar açılacak arada fazla fark yok.
Bu sebeple ailelere bir kaç tavsiyelerde bulunmak istiyorum. Gençlerimizin hangi okullara gideceği önceden belli olduğundan, bundan sonrasına önem verelim. Teknolojinin zirveye ulaştığı bir çağda olduğumuz bilgisi gençlerin çoğunun bilinçaltlarında vardır. Fakat gençlerimiz bu teknoloji dünyasının eğlence bölümüne kapılıp kalmalarından dolayı, derslerine dikkatli çalışmıyor. Bunun için bu konuda gençlerimizi bilinçlendirmemiz gerkiyor. Hedeflerini yüksek tutmaları çok önemlidir. Orta okul okuyorlarsa ve hedefleri Lise (Abitur) ise, hedefleri sadece Lise ile kalmayıp Üniversite okumalarını tavsiye etmeliyiz. Hedefinde Meslek öğrenimi varsa veya yapıyorsa bir genç, sadece Kalfalık (Ausbidung) ile kalmayıp, hedeflerini Uzmanlık (Meisterbrief) belirlemelerini tavsiye etmeliyiz. Yoksa işsizliğin kol gezdiği Avrupa’da issizler ordusuna katkı sağlamış olcaklarının bildiklerini sanıyorum. Artık (YÜKSEK İLK OKUL) mezunu olmak çağının kapandığını bilmeyen kalmadı.
Aile bireylerinin okulların sunduğu aile toplantılarına önem verip, gerek gencin okul arkadaşlarını tanıyıp gerekse öğretmenler ile diyalog halinde olup çocukları hakkında bilgi almaları çok önemlidir. Bunun dışında aile bireyleri gençlerin veya gençler kendileri arkadaş cevrelerine çok dikkat etmeleri gerekiyor. Nasıl bir bilgisayar’a virüs girdiğinde herşeyi çökertiyor ve hafızayı alt üst ediyorsa, gençlere bulaşan maddi manevi her kötülük kendisine zarar verebiliyor ve son pişmanlık fayda vermiyor. Unutmayalımki her şey bir defa ile birşey olmaz diyerek başlıyor, maalesef dönüşü olmayan yollara girilmiş olunuyor. Bunun için çevre çok önemlidir. Bu konuda çevre ve arkadaş seçimi konularında çocuklarınıza yardımcı olunuz. Gençler bazı konularda size itiraz edebilirler. Yaşları ve çevreleri gereği bunları normal karşılamak lazım. Sakın pes edip işi oluruna bırakıp kolaycılığı seçmeyiniz. Bu konularda diyoloğunuzu koparmadan ikna yoluna gidiniz. Gerekirse bu konuda bazı kurum ve kuruluşlardan destek alabilirsiniz.
Baslangıçta bazı şeyler aileyede zor gelebilir. Eğer ileride zorluk yaşamak istemiyorsanız bazı zorluklara sabretmek gerekir. Emeğinizin karşılığını genç veya gençler size ileride teşekkür edince göreceksiniz.
GENÇLER
Gerek okul, gerek mesleki hayatınızda ve toplumda bazı zorluklarınız olabilir.
Bunları aşabilmeniz için...
· Ailenizle diyaloğunuzu kesmeyin.
· Şeffaf olun
· Yalan söylemeyin, çünkü yalan söylemekle ancak günü kurtarmış olursunuz.
· Bir hatayı kapatmak için ikinci bir hatayı asla yapmayın.
· Yaptığınız her çalışmanın kendiniz için olduğunu, eksiniz ve artınızında size ait olacağını unutmayın.
Bilgisayar başında lüzumsuz oyunlar ve arkadaş gibi görünen boş insanlarla chat vs. ile zamanınızı öldürmeyin. Çünkü oyun ve chat vs. ile takılmalar sizi uykunuzdan ödevlerinizden edecek ve okula gitmiş olsanızda saglıklı bir şekilde dersinize ve öğretmeninize konsantre olamayacaksınız. Yeri gelmişken şunu hatırlatalım, internet bağımlığı dünyada hastalık (bağımlılık hastalığı) olarak kabul edildi. Farkında olmadan enerjinizi boş eğlencelerle tüketerek, okulda başarısızlar gurubuna katılmış olacaksınız. Arkadaş cevreniz değişecek, bir defa ile bir şey olmaz diyerek teselli diye kötü alışkanlıklar (Sigara, Alkol vs.) başlayacaktır. Sen herşeyi kontrolünde sanacaksın, amma kendinin ne hale geldiğini anladığında geç olmuş olacaktır.
Toparlayacak olursak, herşeyin sende başlayıp bittiğini bilerek, örnek insan olma amacını yitirmeden kendine güvenerek başarabilirsin. Bizler size gerçekten güveniyoruz ve sizinde kendinize güvenmenizi istiyoruz.
Başarı dileklerimle hoşca kalın
Bahri AKALIN
Bağımlılık danışmanı