Bartın’da Ev Kiraları Tarihin En Üst Seviyelerine Çıktı.
Altın, Dolar ve Euro fiyatlarının sunuşundan alışkın olduğumuz “tarihinin en üst seviyesi “ cümlesi artık Bartın’da ki ev kiraları için de geçerli.
Bartın merkezinde 1+1 1 aylık ev kirası 550, 600 hatta 700 lira gibi rakamlarda. Yakıt dahil edildiğinde bu rakam 700, 800 lirayı buluyor. Bir de Emlakçı komisyonları, elektrik ve su açma ücretleri düşünüldüğünde durum içler acısı bir hal alıyor. 2+1 ve 3+1 evlerde kiraları bir de siz düşünün.
Kiralar can yakar boyuta ulaşırken bu hızlı ve durdurulamaz artış kimin umurunda? Tabi ki sadece kiracıların. Kiracılar kimler? Asgari ücretliler, öğrenciler, memurlar ve işçiler.
Memurların günümüzdeki maaş ortalamalarına bakıldığında asıl yananların asgari ücretliler ve öğrenciler olduğu alenen ortada.
Öğrenciler bu yüklü kirayı 2, 3, hatta 4 ve 5 arkadaş bir evde kalarak çözüme kavuşturmaya çalışıyor. Ama unuttukları bir şey var. Ev sahipleri de kurnaz. Bartın’da ev sahibi olan vatandaşlar kapılarını çalan öğrencilerden yüksek gelir etmek için adam başı formülü üretiyorlar. Bir öğrenci başına 300 lira biçen ‘zalim’ ev sahipleri dananın kuyruğunu koparıyor. Bir ev kirasından kredi ile yeni bir ev alacak kadar kazanç elde ediyor. Bu arada bir eve adam başı kira uygulaması dünyanın ender uygulamalarından biri ve bizim şehrimizde büyük bir özveri ile uygulanıyor.
Resmi olarak il oluşundan bu yana ilçe kabuğunu bir türlü kırıp şehir havasına bürünemeyen Bartın’da üniversite öğrenci sayısı bu yıl 10 Bin civarında olacak. Bu 10 Bin öğrencinin tahminlerime göre % 35’i yani 3 Bin 500 öğrenci yurtlarda ve pansiyonlarda kalıyor var saysak geride kalan 6 Bin 500 öğrenci ne yapacak?
Elbette öğrenci ortada açıkta kalmayacak. Bir şekilde bir yere yerleşecek. Ya da en kötü senaryoyu yazarsak ev bulamayan öğrenciler kayıtlarını dondurup geldikleri gibi geri dönecekler. Şu satırı okuyup “yok artık abartma, öğrenci ev yok diye gerimi dönermiş” şeklinde düşünceler oluşabilir ancak geçtiğimiz yıl bu senaryo maalesef yaşandı.
Bartın merkezde artık yok denecek kadar azalan kiralık evlerin kira bedelleri malum ateş pahası. Mutlak bir çözüm gerekir. Peki ne yapılabilir?
İşte naçizane fikrim;
Bartın’da öğrencilerin uzun mesafe ve günün her saati ulaşım olanaksızlıklarından dolayı tercih etmedikleri Çaydüzü Çayrılar Mahallesi, Esentepe Mahallesi, Orduyeri Mahallesi, Yıldız Köyü, Karaçay Mevkii, Kavallar gibi il merkezi çevresindeki alanlara servis olanağı gece geç saatlere kadar uygulanmalıdır. Saat 21:00’dan sonra Bartın’ın binlerce kişiye ev sahipliği yapan ve bir çok evin boş durduğu mahalleleri ya halk otobüsleri ile ya da dolmuş sistemi ile ulaşılmazlıktan çıkarılmalıdır.
Çevre yolu diye tabir ettiğimiz ancak artık şehrin içinde kalan Özel İdare Kavşağı, Çatmaca, Gölbucağı, Yalı, Orduyeri, Hendekyanı, Ulus Durağı, Safranbolu Kavşağı, İmam Hatip ve yine Özel İdare arasında belirli saat aralıklarında ring servis uygulanmasına başlanılmalıdır.
Bartın’da yeni ve yüksek kapasiteli yurtlar ve TOKİ etapları yapılmadıkça tek çare ulaşımı Bartın’ın dört bir yanına ve geç saatlere kadar yaymaktır. Ulaşımın yaygınlaşması barınma sorununa bir nebzede olsa çare olacaktır.
Tabi sesimizi duyan ve dikkate alan olursa.