“Asla vazgeçme. Kalbin yorulduğunda, ayaklarınla yürü; ama yola devam et.”
Paulo Coelho
AMATÖR RUH
Amatör kelime anlamıyla; Bir işi para kazanmak için değil, yalnız zevki için yapan, profesyonel karşıtı demektir.
Profesyonellik dediğimizde, büyük meblağlarla anlaşma yapan, çok büyük miktarlarda para kazananlar aklımıza gelir. Futbol, basketbol sektörü gibi…
Herkes büyük paralar kazanmak derdindedir. Çoğu kimse fazla yorulmadan, emek sarf etmeden kısa yoldan köşeyi döneyim düşüncesindedir. Ancak bu durum tüm dünya da çok az insana denk gelecek bir durumdur. Bizim bu yazıda meramımız profesyonellikten uzak amatör ruhla yaptığımız işlere sarılmak, üretken olmak ve sürekli başarıyı kovalamaktır.
Bir insan ne iş yaparsa yapsın, içindeki amatör ruhu öldürmeden, sürekli diri tutarak çalıştığı sürece üretkenliği devam eder, sürekli kendini geliştirir, yorgunluk hissetmez ve başarıya ulaşır. Doğaldır ki aynı işi yapmaktan dolayı insanlarda, işletme körlüğü dediğimiz durum ortaya çıkmakta, tekdüzelik oluşmakta, zamanla o kişide sıkılma, bıkma, uzaklaşma gibi olumsuz durumlar oluşmaktadır. Amatör ruh bu gibi olumsuzlukların en etkili ilacıdır.
Gerek seçimle, gerekse sınavlarla gelinen seviyelerde, oturulan koltuklarda veya açtığın işyerinde; amatör ruhu koruduğun sürece başarıya ulaşırsın. Amatör ruh sönmeye, ölmeye başladığı süreçte mutlak başarısızlık kaçınılmaz olur.
Bir vali, başkan, şirket yöneticisi, il müdürü, okul müdürü, mahalle bakkalı sahibi, kuaför dükkanı sahibi, sanayide oto tamircisi, liste uzayıp gider, içinde amatör ruhu yaşattıkça başarıya ulaşır. Amatör ruhu öldürürse kaybetmekte kaçınılmaz olur.
Amatör ruha sahip olanlar; işini severek yapar, azimli olur, sabırlıdır ve sebat gösterir. Amatör ruhu ölen kişilerde ise bir bıkkınlık, yaptığı işe duyarsızlık başlar, sürekli iş değişikliği arayışı başlar. Sürekli kendi işinin çok zor ve sıkıcı olduğunu, başka işlerin çok kolay olduğunu düşünür.
Çevremizde; yeni başladığı işten hemen sızlanmaya başlayan veya 40 yaşına gelmeden emeklilik hayali kuran çok sayıda insan olduğu gibi, uzun yıllar işini severek ve isteyerek yapan çok sayıda insan vardır.
Tabi amatör ruhu besleyen veya körelten durumlarda vardır. İnsanların ilgisi, iltifatı, kazanılan başarılar amatör ruhu besler. Tatiller, molalar, ufak hediyeler, ziyaretler amatör ruhun ömrünü uzatır. İnsanların nankörlüğü, hakaretler,ilgisizlik, kadir kıymet bilmezlik amatör ruhun düşmanıdır.
Konunun özü; yaptığın işi severek, isteyerek yapacaksın ve içindeki amatör ruhu öldürmeyeceksin…