Foto Galeriye Git

TEHLİKENİN NEDEN FARKINDA DEĞİLSİNİZ?
 
Aşırı yağışlarda, Yalı mevkisindeki Bartın ırmağının kenarına, her dönemin Valisi ve Belediye Başkanı gelir “Ekipler seferber oldu. Belediye alarma geçti” gibi demeçlerini verirler. Ayrıca “ırmak kenarındaki vatandaşların önlem almaları” anonsunu yaparlar. Allah aşkına söyleyiniz, yetkililerin alamadığı sel tedbirlerini, vatandaşlar nasıl alacaklar?. Irmak kenarındaki vatandaşlar, yaşadığı her sel felaketinde olduğu gibi çatı katına mı sığınacaklar.

Bartın şehir merkezinde 40 yılda 9 sel felaketi yaşıyor, sayısız kez aşırı yağış tehlikesi görmesine rağmen Bartın Belediyesi ve Devlet Su İşleri, yaşanan sel felaketlerindeki gerçekleri yıllardır ısrarla saklıyorlar!

Bartın şehir merkezinin yaşadığı seller
; 1 Mayıs 1975,  13 Ocak 1982, 28 Şubat 1989, 7 Temmuz 1991, 25 Temmuz 1995, 21 Mayıs 1998, 4 Haziran 2000, 23 Temmuz 2002 ve 15 Temmuz 2009. ( BARTIN’DA SEL ve TAŞKINLAR. Sebepler, Etkiler, Önleme ve Zarar Azaltma Önerileri kitabından alınmıştır.)

Bartın, yakın yılların ilk sel felaketini 1975 yılında gördüğünde, ırmaktan yaklaşık 6metre yüksekliğindeki Yalı mevkisinde sel suları 2metre yükselmişti. Irmaktan 9metre yüksekliğindeki Gölbucak ve Kaynarca mevkisine, asla ve asla sel suları yükselmemişti. Bartın imar planına “Taşkın Sel Sınırı” işlenirken, Yalı mevkisine sel basmadı gösterdiler, Gölbucak ve Kaynarca mevkisini sel bastı gösterdiler. Sel oluşumunu tartışmadılar, sel önlemlerinin alınmasını ise hiçbir şekilde yetkililer konuşmadılar. Tüm sellerin oluşumunun tek nedeni, Bartın Belediyesinin ve DSİ’nin yaptığı “yalan ve yanlışlarladolu, Taşkın Sel Sınırı Haritasıdır. İşin acı tarafı ise, tüm Bartın Valileri bu haritaya seyirci kaldılar.   

1998 yılı büyük sel felaketi yaşandığında, sel suları Bartın şehir merkezinin yaklaşık yüzde yetmişinde zarar verdi. Orduyeri köprüsünün yaklaşık 1.5metre üzerinden aştı. Yalı, Asma, Hendekyanı, Gölbucak, Kemerköprü, Valilik ve Belediyenin bulunduğu alanlarda sel suları 2 ile 4metre yükseldi. Bartın Belediyesinin 2007 yılında yazı ekinde şahsıma gönderdikleri “DSİ’nin Bartın Çayı Taşkın Sel Sınırı Haritasına” bakınız. 1998 yılı büyük selinin Bartın’da yaşanmadığını görürsünüz!!.... 

DSİ ve Bartın Belediyesi, Bartın halkını pardon beni, yıllar boyu “aptal ve geri zekâlı” durumuna koydular. Peki, yıllar boyu “yalan ve yanlışlarla” dolu haritayı düzettirmeyen yetkililer ne demeli? Bartın Belediye Başkanı ve DSİ Müdürleri isterlerse eğer bu yazıyı tekzip etsinler ve bizim “Taşkın Sel Sınırı Haritamız doğrudur” demecini versinler.

1998 yılı büyük selini hatırlatalım. Ben o gün Kırtepe’de mahsur kalmıştım. İki dönem belediye başkanlığı yapmış milletvekili M. Rıza Yalçınkaya’nın Yalı mevkisindeki evinin bulunduğu alanda sel suları yaklaşık 2metre yükselmişti. İki dönem belediye başkanlığını yapan ve şuan belediye başkanı olan Cemal Akın’ın Kemerköprü’de bulunan mühendislik yazıhanesine sel suları 2metre yükselmişti. Kemerköprü’de eşime ait dükkânda da sel suları 1metre yükselmişti. Valilik ve Belediye binalarının bulunduğu alanda sel suları yaklaşık 2metre yükselmişti. Orduyeri köprüsünün yanındaki trafo binası duvarındaki “21.05.1998 TARİHİNDEKİ SEL SUYU İZİ” yazısı da sel büyüklüğünün kanıtıdır. Harita da hiçbir yere sel basmamış gözüküyor. Taşkın Alanı Haritası, çok yanlış.. Neden, 1998 selinin Taşkın Alanı” Bartın imar planına işlenmedi!

Bartın’ın asıl tehlikesi
, sel önlemlerini almasını beklediğimiz DSİ Genel Müdürlüğünün, Kastamonu DSİ 23. Bölge Müdürlüğünün ve Bartın DSİ 233. Şube Müdürlüğünün bilgisizliğinin ortaya çıkmasıdır. Devlet Su İşleri Müdürlüğünün 06.05.2015 tarihinde yani 1,5 ay önce şahsıma gönderdikleri yazılarında, taşınmazımın bulunduğu alanlar için “Genel Müdürlüğünün 11.11.2004 tarih ve 6143 sayılı yazısı ekinde bulunan taşkın haritalarına göre taşkın alanında kaldığı tespit edilmiştir.” bilgisi var. Irmaktan 9metre yüksekliğindeki taşınmazıma 1metre sel suları yükseldiği doğrudur. 1998 selinin, Valilik binası inşaatını esnasında sel sularının 2metre yükseldiğinin resmi elimdeyken, Orduyeri köprüsü sel içinde olduğunun resmi varken DSİ’nin Taşkın Haritasında 1998 yılı büyük seli yaşanmamış gösteriliyor. Bartın’da sel önlemleri alacak DSİ Genel Müdürlüğü, DSİ Bölge Müdürlüğü ve DSİ Şube Müdürlüğü, Bartın’da 1998 selinin yaşandığını bilmiyor. Bu kadar bilgisizliğe, pes doğrusu.

Bartın Belediye Başkanlarına ve teknik elemanlarına ne demeli? Irmaktan 9metre yüksekliğinde taşınmazıma  “Taşkın Alanında” kaldığından inşaat izni vermeyen Bartın Belediyesi başkan ve teknik elemanlarına “Irmaktan 6 ile 8metre yüksekliğindeki yerlere, nasıl inşaat izni veriyorsunuz” soruma “ İnşaat izni verdiğimiz ırmaktan 6 ile 8 metre yüksekliğindeki alanlar, Taşkın Alanı içinde değildir.” cevabını verdiler. Bu kadar bilgisizliğe de, pes doğrusu.

DSİ ve Bartın Belediyesi yetkilileri aşırı bir yağışta ırmaktan 6metre yüksekliğindeki Yalıya sel basıp, 9metre yüksekliğindeki Gölbucak ve Kaynarcaya sel basmasa ne yapacaklar? Taşkın Alanı sorunu Faruk PAPİLA’nın sorunu değil, tüm Bartın’ın sorunudur. Bartın merkezini haritada dar alanda sel bastığını gören Ankara, hiçbir zaman acil sel ödeneğini çıkartmaz. Ankara, Bartın merkezinin tamamına yakının selden etkilendiğini haritada görseydi, şimdiye kadar çoktan sel önlemlerinin alınması bitmiş olurdu. 1998 yılının büyük selinin Taşkın Alanı neden Bartın imar planına işlenmiyor?!

Bartın Valisi
, Taşkın Alanında yerlere sel basmayıp, Taşkın Alanı içinde gösterilmeyen yerlere sel bastığında, Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Sayın Başbakanımıza nasıl cevap verecektir? Basın karşısında çok zor duruma düşmeyecek mi?

Bartın 40 yılda 9 sel felaketi yaşıyor. 17 yıl önce yakın tarihinin en büyük sel felaketini yaşıyor ve sel önlemleri alınmamış ki; aşırı yağışlar, yetkilileri korkutuyor. Sel felaketinden korkmakta da haklılar. 1998 yılında yağan yağış, bugün aynı şartlarda yağsın bana göre Bartın tarihinin en büyük sel felaketini, maalesef yaşayacaktır.

Tehlikenin neden farkında değilsiniz?!...

M.Faruk PAPİLA
ATİ. Müessesesi
Makine Mühendisi. Amasra/BARTIN
[email protected]