Bildiğiniz gibi haftalardır Karayolları tarafından Bartın çevre yolunda yapılan çalışmalarda sökülüp yeniden yapılan bordür ve kaldırımları, kapanan yollar ile birlikte toprağa gömülerek boşa giden paraları gündeme getiriyoruz. Bir ihmalin olduğu apaçık meydanda.



Sorularımız karşısında suskunluğunu koruyan Karayolları Kastamonu Bölge Müdürlüğü CHP Milletvekili Rıza Yalçınkaya’ya “ihmal yok, proje değişikliği” diye trajikomik bir cevap vermiş. Bunun üzerine Yalçınkaya konuyu Karayolları Genel Müdürlüğü'ne taşıdı. Nasıl proje değişikliği bu? Bordürlerin ve kaldırımların sökülerek yeniden yapılması mı? Yoksa sökemediklerinin yanına yeniden bordür işlenmesi mi? Karayolları bu işi ilk önce bakım-onarım birimine yaptırdı da beceremediler mi yoksa? Çevre Yolu yanlış yapılan işlerin üzerini örtmek için mi yükseltildi? Yapılan ihale bedelleri ne kadar? Tüm bu sorular hala cevap bekliyor. Yazık değil mi boşa giden, toprağa gömülen paralara? Kimin parası bu? Senin, benim, hepimizin parası. Milletvekilimiz Yılmaz Tunç’tan bu konuda ihmali olanların ortaya çıkarılmasını, boşa giden paraların hesabının sorulmasını yani kısaca milletin avukatlığını yapmasını bekliyoruz.



Belediye Başkanı Cemal Akın’ın karayolları ile ilgili gazetemize yaptığı açıklamanın ardından Milletvekilimiz Yılmaz Tunç kapanan yolların belediyenin imar planında değişiklik yapmamasından kaynaklandığını söyledi.



Sayın Tunç’tan Belediyeyi suçlayacağına Bartın’a yeni bir çevre yolunun şart olduğunu, aslında bu yolun şehrin merkezinde kalarak çevre yolu olmaktan çıktığını, limandan yapılan sevkıyatlarda yoğun tır trafiğini kaldırmadığını ve trafik güvenliği açısından tehlike arz ettiğini söyleyerek mağdur olan esnafın, vatandaşın derdine acilen bir çözüm bulmasını beklerdim. Tunç yaptığı açıklamada “Karayollarının Bartın şehir merkezinde gerçekleştirdiği sıcak asfalt çalışmaları” derken çevre yolunun şehir merkezinde kaldığını açıkça belirtiyor zaten. Hal böyle iken Sayın vekilimiz her açıklamasının başında “yaptığımız yatırımlarla Bartın’ı büyütüyoruz, geliştiriyoruz” diyor. Büyüyerek gelişen, üniversitesi ile nüfusu sürekli artan Bartın’da yeni bir çevre yolu yapılmasının kaçınılmaz olduğunu da görüyordur elbet.



Şehrin merkezinde kalan çevre yolunun karayolları yol ağından çıkartılarak Bartın Belediyesi’ne devredilmesi halinde problem kendiliğinden ortadan kalkacak zaten.

Siyasilerimizden birbirlerine laf yetiştireceklerine kişisel çekişmeleri bir tarafa bırakıp Bartın için çözüm konusunda ortak hareket etmelerini bekliyoruz. Çok şey mi istedik yoksa?



En son yapılan İl Koordinasyon Kurulu toplantısında Karayolları Rektör Ramazan Kaplan’ın yeni kampus bölgesinde döner kavşak talebini bölgede trafik yoğunluğu olmadığı gerekçesiyle reddetti. Alın size trajikomik bir cevap daha! Karayolları yaklaşık 20 bin öğrenci hedefi ile yeni yapılan kampus alanının ayrı bir şehir olacağını öngöremiyor. İleriye dönük planlamadan yoksun bir cevap ancak böyle olur. Ne diyelim hayırlısı…



- - - - -