Bartın’da; Yıllar sonra, Sel önlemleri alınması başladı. AK Parti Milletvekili Yılmaz Tunç, Bartın Irmağı Boğaz mevkiinde bulunan heyelan mıntıkasındaki, askıda duran taş kütlesini yok ettiriyor. Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Gazhane mıntıkasında, ırmak yatağında bulunan, Sel sularına tutuculuk etkisi yapan, Sel oluşumunu tetikleyen; çalı, ağaç ve dallara asılmış durumda bulunan çöpleri yok ettiriyor. Bartın basını ise, sürekli Sel önlemlerindeki aksaklığı dile getirerek, Bartın da Sel önlemlerinin alınmasını istiyor. Bartın’da özlenen tablo başladı!. Sel önlemlerinin alınmasında, koalisyon var!!

Teşekkürler Belediye Başkanım!. Teşekkürler Sayın Milletvekilim!. Teşekkürler Sel önlemlerinde çalışan görevliler!. Çok teşekkürler Bartın Basını!!...

Sellerde, gerçekleri ortaya koymak şarttır!. Gerçekleri, saklamamak lazımdır!. Maalesef geçmiş yıllarda, sel önlemleri ile ilgili gerçekler saklanmış ve bunun bedeli yıllar boyu çok ağır ödenmiştir!!!

Sel önlem çalışmalarını, Bartın merkezinde ve şehir dışında yapılan çalışmaları belgeleyerek, toplumun bilgisine tarafsız bir gözlemle sunacağım.

Belediye Başkanı Cemal Akın; 2009 yılında göreve geldiğinde, Kanlı ırmak caddesinde dere yatağı kenarında ve içinde bulunan kavak ağaçlarını kesmekle işe başladı. Bu çalışmaların birinci amacı, vatandaşları rahatsız eden kavak polenlerinden kurtarmaktı. Bu çalışmalar sayesinde, ırmak yatağının su taşıma kapasitesini azaltan ağaçlar, çalılar ve dallara takılmış çöplerde imha edilmiş oldu. Dere yatağı temizlenince, Kanlı ırmaktaki heyelan, ortaya çıkmış oldu. DSİ’nin yapmış olduğu çalışmalarla, ırmak yatağını daraltan, su taşıma kapasitesini azaltan heyelan engelinin önüne geçilmiş oldu.

2010 yılında Bartın belediyesi, Gazhane mıntıkasındaki dere yatağı içindeki ağaç, çalı ve dallara takılmış çöpleri temizletti. Bu çalışmaların önemli olduğunu, Bartın’da sel ve taşkınlar kitabında, sele karşı alınması önlemler arasında belirtir.

Gazhane mıntıkasında, Kozcağız deresini, 15 Temmuz seli başlarken belgelemiştim. Saat:16.14 civarı. 15 Mayıs 2010 tarihinde, dere yatağını tekrar belgeledim. 10 ay ara ile çekilmiş iki resim dikkatle incelendiğinde yapılan çalışmaların çok önemli olduğu anlaşılacaktır. Sayın Belediye Başkanımıza, Başkan yardımcılarımıza, Belediye Meclis üyelerine ve Belediye çalışanlarına, aldıkları sel önlemleri için teşekkür ederiz. Bartın basınına ayrıca teşekkür ederim. Bartın basınının ısrarlı haber yazı ve görüntüleri sayesinde, unutulan sel önlem çalışmalarının başladı!!..

1975 yılından beri 9 sel felaketi yaşadı. Bartın Halkı; Taşkın sel tedbirlerinin alınmadığını, TEFER 1-2 Projelerinin gerçek anlamda gerçekleşmediğini, TEFER Projelerinde yapım hatası olduğunu ve en son 1998 yılı selinin Taşkın Tehlike Sınırının çizilmediğini, Bartın basını sayesinde öğrendiler!!!.

1998 yılı büyük selinde, çok büyük bir ihmal daha yapıldı. 1998 SELİ, TAŞKIN TEHLİKE SINIRI, İmar planına işlenmedi!!... Taşkın önlemler alınana kadar, inşaatlara neden müsaade edildi?!!.. Yalı mevkii, Kemer köprü, Sel basan mevkii, Belediye, Valilik ve büyük alışveriş merkezi inşaatının yapıldığı yerlerde, sel suları 2-3 metre yükselmiş. İnşaat serbest!. Gerekçe; buraları, Sel Sınırında değil!. Kaynarca mevkiinde, Sel suları 1 metre yükselmiş, inşaat yasak!. Gerekçe; buraları, Sel Sınırı içinde!!. Bizi, geçmişte yönetenlere sormalı! Haksız uygulamayı, neden sonlandırmadınız?! Kaynarca mevkiindeki haksızlık ne zaman son bulacaktır. Açıklamalarınızı bekliyoruz Belediye Başkanım.

Taşkın Tehlike Sınırı İmar planına işlenene kadar, Taşkın sel önlemler alınması bitene kadar, Valilik bina inşaatının özellikle mühürlenmesini arzu ediyorum. O zaman; Bartın’da Sel önlemleri daha çok konuşulacaktır. O zaman; Sel önlemleri daha bir hızlı alınacaktır. O zaman; İmar planında yapılan Taşkın Tehlike Sınır mağduriyetleri, daha bir hızlı giderilecektir. O zaman; Seller, Bartın’ın kaderi olmayacaktır!!