Lise Eğitiminin 4 Yıl, Üniversite Eğitiminin Hazırlık ile birlikte 5 Yıl, Tıp Fakültelerinin hazırlık ile 7 yıl buna mukabil emeklilik yaşının 65lere dayandığı ülkemizde çok komik bir o kadar da içler acısı bir durum var. 2010 Kps sınavının sonrasında gözlerden kaçan bu rezaletin adına "üst yaş sınırı " diyebiliriz. Özellikle Kpss A ve B guruplarında görülen bu yaş sınırının açılımı ise karşımıza "30 yaşından gün almamak" olmak şeklinde çıkıyor.

Türkiye Cumhuriyeti Bir hukuk devleti, ve bu devletimizin temel organları hukukla yönetilen kamu kurum ve kuruluşlarından oluşmakta ise, nasıl oluyorda koskoca Anayasanın eşitlik ilkesi dururken İnsanların gözünün içine baka baka 30 yaş sınırı konabiliyor, (işin komedisi de neden 29 değilde veya neden 31 değilde 30. 30 yaşında süpermanmi olunuyor anlamıyorum)

Şöyleki; Anayasanın Kanun Önünde Eşitlik ilkesi başlığını taşıyan 10"uncu maddesine binayen "Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar." denmektedir.

Ayrıca 13.02.2006 - 2006/10036 Tarih ve nolu Bakanlar Kurulu Kararında "Ek madde 3 - Kamu kurum ve kuruluşları, kanunlarda ya da kanunların bu konuya dair düzenleme yetkisi öngördüğü tüzük ve yönetmeliklerde yer alan özel hükümler haricinde, merkezî yerleştirme yapılmasını talep edecekleri kadro ve pozisyonlar için yaş sının tespit edemezler." Denmektedir.

Denmektedir de, 2010-2011 Yılındaki Kpss A ve B memur alımı ilanlarındaki ortak noktalardan biri nasıl oluyorda "30 yaşını doldurmamış olmak" şeklinde cereyan edebiliyor.

Avrupa Birliğine giriş sürecinde olan bir ülkede kamu kurum ve kuruluşları personel alımlarında kendi anayasası ile çelişir ise, üst yaş sınırı gibi komik tabirler kullanarak insanların memur olma hakkını elinden alır ise bunun adı ne olur?

Bu adaletsizliğin giderilmesi gerekmektedir. Ama nasıl ?

ÖSYM’NİN NİTELİK KODLARI OTOMASYONU YOK.

Bilindiği üzere memur alımlarını devlet personel başkanlığı açıklamakta sonrada osym.gov.tr den tercih bildirilmektedir. ösym her alımda tercih klavuzu yayınlamakta ve bu klavuzdada cinsiyet ve diğer koşullar için aranan nitelikler adı altında ayrı bir bilgilendirme yapmaktadır. burada bonservisler, sertifikalar, ustalık belgeleri gibi + özellikler istenmekte bu şartları da tercihlerde kod kısmında görmekteyiz.

Fakat bu belgelerin olup olmadığı konusunda bir kontrol mekanizması olmadığı gibi osym nin tercih sitesinde bir otomasyon bulunmamaktadır. ösymnin tek bildiği adayın mezuniyetidir.

Örnek olarak bilgisayar işletmenliği sertifikası olmayan biri bu belgeyi şart koşan bir memuriyet kadrosuna başvurabilmekte eğer bu adayın tercih edenler arasında puanı en yüksek ise o kadro için atanma hakkı doğmaktadır. aranan nitelikler uygun olmadığını daha sonra kurum tespit etmekte ! ve memuriyet vermemektedir.( en azından böyle biliniyor) bu yüzden bu aday bu tercihi sebebi ile kadroyu boş yere işgal etmekle birlikte hakkı olan diğer adayın tercihini de boş geçirmektedir. insanların iş hayatının tercihinde böylesine önemli bir kurumun cinsiyet de diğer koşullar adı altında herhangi bir elektronik otomasyona sahip olmaması bu sistemi ais.osym.gov.tr sitesine yükleyememesi kadronun aradığı şartlara uyan adayları mağdur etmektedir. bu açık gözümüzden kaçmasına rağmen binlerce adayı mağdur ettiği ortadadır. Bu otomasyonun kurulmaması güven bunalımı yaşayan bu kuruma karşı şüpheleri gitgide arttırmaktadır.