28 Şubat Pazartesi günü Bartın yerel basınında tek elden servis edildiği anlaşılan ve kelimesi kelimesine aynı  satırlarla ve aynı başlık ile yayınlanan bir haber çıktı. "Bartın  Üniversitesinin başarısı tescillendi " diyordu haber başlığı.



Habere göre; Kısaca Webometrics olarak bilinen dünyaca ünlü bu sıralamada Bartın  Üniversitesi 2000 yılından sonra kurulan üniversiteler arasında ise 9. sırada gösterilmiş. Ayrıca; Bartın Üniversitesi'nin başarısının, bir seferlik, geçici bir hamle değil, istikrarlı bir yükseliş olduğu da tescillenmiş olmuş.



Bu haber gerçekle pek örtüşmüyor. Birazcık araştırma yapan birisi rahatlıkla bunu anlayabilir. Haber ve yorum iç içe geçinde ortaya çıkan durum kaçınılmaz zaten…Hâlbuki sonuçlar hiç yorumlanmadan yayınlansa, herkes net olarak doğruyu kolayca anlayabilecek.



Her şeyden önce İspanyol kamu araştırma kuruluşu  CSIC (Consejo Superior de Investigaciones Cientıficas)'n yaptığı araştırma, üniversitelerin akademik performanslarını, öğrenci memnuniyetini değil, üniversitelerin İnternet sayfalarını sayısal anlamda  değerlendiren, dolayısı ile akademik performansı değerlendirmeyen bir sıralamadır. Adı üstünde WEB internet demek, metriks ise sayısal ölçüm (ÖLÇÜ BİLİMİ) demektir.



Webometrik sıralaması yapılırken, Google, yahoo gibi arama motorlarında üniversitenizin kaç kez arandığı, alanınızdaki (web page) "doc", "pdf", "ppt" ile biten ve bilimsel formatlı dosyaların boyutu, üniversitenizin sayfana diğer internet sayfalarından verilen bağlantıların (link) sayısı gibi dikkate alınır.



Hâlbuki gerçekten bilimsel olan araştırmalarda; Üniversitelerin yayın  sayıları, atıf sayısı, yabancı öğrenci oranları, mezunların iş bulma durumu, üniversitelerin uluslararası platformda tanınması, öğrenci başına düşen öğretim üyesi sayısı, hatta çalışanları veya mezunları arasında Nobel alanların olup olmadığı, doktora yapanların sayısı gibi kriterler dikkate alınıyor. Dolayısı ile yerel basında yansıtıldığı gibi Webometrics sıralaması en iyi üniversiteler sıralaması anlamına gelmiyor, daha güvenilir ölçütler kullanılarak yapılan sıralamalar var ve bunların da daha güvenilir göründüğü bir gerçek.



Ayrıca bu sıralamayı  dışarıdan maniple etmek mümkün, şöyle ki; internet sayfanızdaki alanları pdf ve doc uzantılı dokümanlarla doldurarak, anlamsız sayfalar oluşturarak onlara gizli bağlantılar vererek Webometrics tarafından indekslenen sayfa sayılarını artırabilirsiniz. Ayrıca yine araştırmanın güvenirliğini zedeleyen noktalar da mevcut. Birden fazla alan adına sahip üniversitelerin sadece tek alan adı dikkate alındığı için.   Gelişmekte olan bazı üniversiteler biraz öne çıkabiliyor.



Amaç  söz konusu araştırmayı ya da Bartın Üniversitemizi kötülemek değil elbette. Kötülemeye çalışmak değil tabi ki. Fakat bu araştırmayı referans alarak yapılan yorumlarla insanları yanıltmamak lazımdır. Bulunduğumuz noktayı doğru değerlendirerek doğru hedefler konulabilir.



Doğru olan şudur; bu araştırma Ocak ve temmuz aylarında yapılır. Üniversitenizin iyi yada kötü olduğunu değil, sadece internetteki popülaritesi hakkında fikir verir… Araştırmanın yapıldığı ayı takip eden ay içinde kendi internet sitesinde yayınlanır. Bartın üniversitesi bu sıralamaya 6556. sıradan girmiştir. Yine de Bu sıralamaya göre başarılı yada başarısız değerlendirmesi yapabilmek için Ağustos ayındaki açıklamayı beklemek zorundayız. Eğer önemsiyorsanız 6556. sıranın altındaki bir dereceyi başarı, üstündeki bir sıralamayı başarısızlık sayabiliriz. Bunun dışında hamaset dolu yorumların tümü yanlıştır, yanıltıcıdır, bir amaç bile aranabilir.



Bu görüşlerimi teyit etmek isteyenler az bir yabancı dili olsalar bile http://www.webometrics.info/ internet sitesine girer, araştırmanın kriterlerini ve nasıl yapıldığını "Methodology" bölümünde, dünyadaki 12010 üniversitenin sıralamasını görebilirler.Dolayısı ile  Bartın üniversitesinin 9. olması şimdilik hayal den ibarettir.



Biz böyle güzel haberlerle mutlu oluyoruz, neden ortaya çıkıp pişmiş  aşa su katıyorsunuz da diyebilirsiniz. Amacımız haberi yazan ve servis eden arkadaş dahil kimseyi üzmek değil. Ancak bu haberlerden sonra traji- komik durumlar ortaya çıkıyor. Rektör personelini kutluyor, haberi gören belediye Başkanı ve Vali domino etkisi ile rektörü kutluyor. Her şeyden önce onları yanıltmak  ayıp bir şeydir.



Belli tabloları  ve sonuçları doğru yorumlayamıyorsak, bunu üniversitemizde doğru yorumlayabilecek istatistikçilere yorumlatmalıyız. Hameset yapmanın anlamı yok.



Gerçekte takip edilmesi gereken ciddi araştırmalar;



Çin Halk Cumhuriyeti'nin Şanghay Jiao Tong Üniversitesi tarafından formüle edilen sıralama sistemi, İngiliz The Times gazetesi eğitim bölümü tarafından hazırlanan



THES-QS adı  verilen değerlendirme sistemi ve doğru analiz etmek şartı ile öğünerek söylüyoruz  bir Türk üniversitesi olan ODTÜ'nün URRAP biriminde yapılan araştırmadır.



Habercilerimiz neredeyse Bartın Üniversitesini her araştırmada aynı anda birinci, ikinci ve üçüncü ilan edecekler. Üniversitemiz henüz bir bebektir. Büyüyecek diğer rakipleri ile yarışacak hale gelecek. Kurucu rektörü iyi tanıdığımı düşünüyorum, iyi niyeti ve çabasına tanıklık ederim. Herkes kendince destek olmalı ve beklemeliyiz. Henüz başkaları ile kantara çıkacak zaman gelmedi.



Ama yine de Webometrics sıralamasını önemsiyorsak koyalım  üniversitenin sitesine 1 terabayt'lık bir doc. dosyası, oturalım listenin başına derim.O zaman bizi değil dünyada uzayda kimse geçemez.



Peki sahte başarı  bizi mutlu edecek mi?



O halde gerek yok böyle şeylere…

- - - -