Bir okulun öğrencileri imza kampanyası düzenlemişler.

O zaman haberim oldu.

Yukarı çarşı da ki tarihi binada hizmet veren İl Halk Kütüphanesi,  kentin Ulus çıkışında, devlet hastanesi altında yeni yapılmakta olan Kültür Merkezine taşınacakmış.

Veliler dertli, kitapseverler mutsuz... Çocuklarımızı  merkezden uzak, okullardan uzak, yoğun trafiğin yaşandığı, kavşak içindeki 5 ayrı yolun kesiştiği  kavşaktan geçirerek kütüphaneye nasıl yollarız diye düşünüyorlar. Zira limana yük taşıyan TIR’lar da o noktadan geçiyor. Hastaneye koşturan zihni karışık vatandaş ve zamanla yarışan ambulanslar da bu yolu kullanıyor.

Artık kütüphaneye gitmenin mali boyutu da ikiye katlanacak çünkü birçok mahalleden ancak en 2 az otobüs bileti ile gidilebilecek, 2 vasıta değiştirilmesi icap edilecek. Sınava hazırlanan, ödev peşindeki öğrenci zaten zamanla yarışıyor.

Üniversite öğrencileri de yoğun olarak kent merkezinde vakit geçirmekte, kampüste karşılayamadıkları ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Bu durumda uzaktaki kütüphaneye ilgi göstermezler.

Ayrıca merkezden uzaklaşan kütüphaneye gitmek için yaşı küçük okurlar için refakat gerekli olacak.

Mevcut ayak alışkanlığı tekrar tesis edilemez.

Ülkemizdeki okuma oranlarını ve diğer istatistikleri burada yazmaya bile gerek duymuyorum.

Peki, kütüphane neden taşınma ihtiyacı duyulmuş?

İl Özel İdaresinin uhdesinde bulunan Tarihi binanın kirası çok diye...

Kiracı durumunda olan kim: Turizm ve Kültür bakanlığı, yani devlet...

Mal sahibi durumda olan kim: İl Özel İdaresi, merkezi idarenin ildeki uzantısı. O da devlet...

Para devletin bir cebinden öteki cebine gidiyor. İl özel idaresi bu binadan kira alınsa ne olur. Hiç...

Yani yapılan tümü ile saçmalık..yapılması gereken gezici kütüphaneler oluşturmak ve kenar kıyı mahallelere belli gün ve zaman diliminde götürmek.Bu gün ve zamanı önceden ilan etmek.

Devlet ve mahalli idareler taşınmayı marifet aymamalı kütüphane sayısını artırmalıdır Hatta özel ihtisas kütüphaneleri kurmalıdır.

İl özel idarenin bir para politikası olur da, nasıl eğitim –kültür politikası olmaz. Kültür ve Turizm bakanlığı 2 bin küsurluk kira bedelini fazla bulur. Tüm bu hesaplar yapılırken küçücük çocuklarımın penceresinde akılmaz.

Eğitim ve kültürsüzlüğün belli toplumlar için bu kira bedelinden kat kat fazladır.

Bilgiye erişim için kütüphanelerin kilit rolü vardır. Peki Kütüphaneye erişimi güçleştirmek hangi yönetim anlayışı ile bağdaşır?

Ben çocuklara imzam ile destek vermekle kalmayıp, eğer bu karara imza atmaları halinde,  taşınmaya sebep olacak üyelerin partisine oy vermeyeceğimi ilan ediyorum. Bunun takipçisi olacak ve bu üyeleri köşemden deşifre edeceğim. Ancak hizmet üretirken insanların eğitim ve kültürel gelişimlerinin insanın temel haklarından bir olduğunu göz ardı eder, eğitimsiz ve bilgisiz bir  kitleyi daha kolay yönetir ve oylarını daha kolay alırız diye düşünüyorlarsa hemen  kütüphane daha da  ulaşılmayacak noktalara taşınsın.

Amaç bu ise; Bunun için İnkum tepesi daha uygundur.

Eğitim ve kültüre katkıları ile bilinen, kendisi de bir kitap yazarı olan, Sayın Valimizin konuya ilgi göstereceğini umuyorum.

Ayrıca kütüphanenin taşınması işlemi, Yerel Yönetimler Reformu Yasasına, 10 Ağustos/82 tarih ve 17787 sayılı Halk ve Çocuk Kütüphaneleri Yönetmeliğine, Herkesin bilgiye kolay erişimi ile ilgili insan hakları bildirgesine, 60. Hükümet programına aykırıdır.

Kütüphane önce il merkezine açılır sonra çeşitli semtlere bucak ve ilçeler açılır. Merkezde ki bir kütüphanenin bir semte taşınası herhalde bir ilk olacaktır. Ayrıca bu kararın rasyonel olup olmadığı görünüyor ki hiç düşünülmemiş.

Yapılması gereken iş çıkışı kütüphaneyi açık tutmak olmalıydı. İş merkezlerine, iş yerlerine uzak bir kütüphane 24.00 a kadar açık tutulsa kaç yazar...

Sorun İl Özel İdaresinin asli görevlerinden en önemli olanlarından eğitim ve kültürü hatırlayıp, hırslı “ev sahibi” modunan çıkıp kirayı sembolik bir seviye çekmesi ile hallolacaktır. Eğer mevcut kiracımı (!) çıkartıp sonra daha fazla bedelle nasıl olsa kiraya veririm düşüncesi yanlıştır.