13 OCAK  1982 BARTIN SELİ

Bartın ırmağı, 2016 yılının Ocak ayı başında yağışlarla yükselerek Bartın halkına sel tehlike korkusu yaşattı. Vatandaşlar, Yalı mevkisine gelerek ırmak suyun yükselişini endişe içinde izlediler. 

Vatandaşlardan bazılarını söylediği “Bartın’da 9 sel felaketi yaşandı. 9 selin hiç biri kışın yaşanmadı” sözlerinden sonra, vatandaşların endişeleri yok oldu.

Tehlikeleri çok çabuk unutan balık hafızamıza, pardon balık hafızama bir hatırlatmada bulunacağım. 

1 Mayıs 1975 seli: 1975 yılında Amasra’da mühendis olarak göreve gelirken otobüsün son durağı, Yalı’daki terminaldi.. Yalıdaki otobüs yazıhanelerin yan duvarlarında, yazıhane tavanı yüksekliğine yakın yükselmiş olan 1 Mayıs 1975 yılı sel izlerini gördüm. Daha sonraki yıllarda yaşanan 8 seli bire bir gördüm ve yaşadım…

13 Ocak 1982 seli
: Bartın şehir merkezinde sel ve taşkınlara neden olmuştur. Su fazlasında ölçülen max. Debi 834 m3/sn olup, sel ve taşkınlar alt havzalarda da zararlara neden olmuştur.  

“Kaynak
: BARTIN’DA SEL ve TAŞKINLAR. Sebepler, Etkiler, Önleme ve Zarar Azaltma Önerileri kitabı. Yazarlar; Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Turoğlu, Arş. Gör. Hasan Özdemir. İstanbul Üniversitesinin 1700/ 15082001 nolu proje ile desteklenmiştir. Araştırma içeren kitap 5 yıllık bir çalışmanın sonunda tamamlanmıştır.”

İstanbul Üniversitesinin kitabı ve benim gördüklerim, Kışın Ocak ayında Bartın’da sel yaşandığıdır. Bazı vatandaşların söylediği“kış ayında, sel yaşanmadığı bilgileri” ne derece doğru ki?

Önemli uyarı
: 1 Mayıs 1975
yılında yaşanan selde su debisi 617 m3/sn max. Debiye ulaşmış ve şehir merkezinde, yatak çevresinde alçak ve düz alanlar sular altında kalmış ve Yalı mevkisinde sel suları yaklaşık 2metre yükselmişti. 13 Ocak 1982 seli 834 metreküptü. 1975 yılı seline göre Ocak ayında 217metreküp su fazlalığının, Yalı mevkisinde ne kadar yükseldiğini, siz tahmin edin.

Tehlikeleri çabuk unutan balık hafızamıza, pardon hafızama 21 Mayıs 1998 selini tekrar hatırlatacağım.
21 Mayıs’ta; eski belediye başkanı M. Rıza Yalçınkaya’nıı Yalı’da bulunan evinin bulunduğu alanlarda sel suları 2 metre yükseldiğini gördüm. Şuan ki belediye başkanı Cemal Akın’ın Kemerköprü’de bulunan mühendislik yazıhanense yaklaşık 2 metre yükselen sel sularını gördüm… Bartın valilik ve Belediyesinin bulunduğu yerlerde sel suları yaklaşık 2 metre yükselmişti. Benim gibi sayısız insanlar gördü, sayısız resim ve videolar çekildi.. “Bartın Taşkın Sel Sınırı Haritasına” bakınız. Eski ve yeni belediye başkanlarının ev ve iş yerlerinin bulunduğu alanlara, sel basan mevki olarak bilinen yerlerdeki valilik ve belediye binasının bulunduğu alanlara, asla sel basmadı gözüküyor!…

Yıllardır “Bartın’da yaşanan sel felaketlerinde gerçeklerin saklanması nedeniyle hayati ve acil sel önlemleri alınmıyor ve bu nedenle Bartın tarihinin en büyük sel felaketini maalesef yaşamaya mahkûm ediliyor sözlerimi, bir yetkili tekzip edemedi.

Saklanan sel felaketindeki gerçekleri hatırlatırsak
; 1975 selinin taşkın alanı yanlış işlenmesi neticesinde sel basan Yalı’yı sel basmadı gösterildi, sel basmayan yerler sel bastı gösterildi. 1998 yılı seli, Bartın merkezinin %70’ını etkilemesine rağmen “taşkın alanı” Bartın imar planına revize edilerek işlenmedi. Sel sularının 2 ile 4 metre yükseldiği yerler sel basmadı gösterildi, sel sularının yaklaşık 1.5 metre yükseldiği yerler sel bastı gösterildi. Yeni bir ilavemiz olacak. “Yaşanan 9 selin hiç biri, kışın yaşanmadı” sözleri çok yanlıştır!.. Kışın Ocak ayında, Bartın’da sel yaşandı.  Bu yazdıklarımda bir yanlışlığım varsa eğer, yazımı ve İstanbul Üniversitesinin destekleriyle 5 yıllık araştırmayla yazılan BARTIN’DA SEL ve TAŞKINLAR” kitabını, lütfen tekzip ediniz..

Yetkililerin yaptıkları doğru ise, azıcık yağmurda yükselen ırmağı endişe ile izleyen vatandaşların Yalı’da ne işi var?

Umarım, yetkililerden bir açıklama gelir. Umarım, yazılar için “çok kızdım” sözlerini söyleyeceklerine, yaşanan sel felaketlerinde gerçeklerin saklanmasından dolayı Bartın halkından özür dilerler.. Umarım, saklanan sel gerçekleri düzeltilir.

Küresel ısınma nedeniyle iklim değişti ve bunun neticesinde çok aşırı kuraklık veya çok aşırı yağışlar neticesinde seller olabilecek. El Nino’nun Bartın’ı etkileyebileceği tartışılıyor. Bartın son 40 yıl içinde ortalama 4 yılda bir sel gördü. Bir zaman gelecek belki de Artvin’de olduğu gibi, Bartın sene de 2 defa sel felaketini yaşama korkusu olabilecektir.

Yaşanan sel felaketlerinde gerçekleri saklamayıp, lütfen dürüst olalım.