21 Mayıs 2010 yılı, en büyük Bartın Selinin 12. yıldönümüdür. Aslına bakarsanız, 21 Mayıs 1998 yılı seli hiç yaşanmamıştır. Bartın merkezinin yaklaşık %80’nı, sel suları altında kalmamış, yaklaşık 1.200 ev sel sularından hiç etkilenmemiş ve yüzlerce araç sel sularına kapılmamıştır. Bu nedenle; Sel ve Taşkın önlemlerinin alınması, yıllardan beri hiçbir şekilde konuşulmamıştır!!!.
1998 yılı en büyük Bartın Seli yaşanmış olsaydı. Bartın Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü kayıtlarında, mutlaka olurdu!! DSİ. 23. Bölge Müdürlüğü kayıtlarında, mutlaka olurdu! 12 yıl boyunca, yaşanan en büyük Bartın Selinin resmi kayıtlarda olmadığını, yazı ve belgelerle ortaya koyacağım!!... Bu belgeler sayesinde, yıllar boyu alınması unutulan, şu an çalışmaları başlamış, Sel Önlem çalışmalarının hızlı bir şekilde bitirileceğine inanıyorum. Bartın basının desteği olmasaydı, bilgilerimi; ne basınla, nede kamuoyu ile paylaşabilecektim. Bartın basınına ve Kamuoyu desteğine, içtenlikle teşekkür ederim.
I. Belge: Bartın, 1998 yılı selini yaşamış olsaydı; 1998 yılı Sel Sınırı, 1/5000 ölçekli paftalara işli TAŞKIN SEL SINIRI HARİTASINA işlenmiş olurdu. Harita dikkatlice incelendiğinde, Sel suları, sadece Kırmızı renkle boyanmış alanlara çıkmış olduğu görülür!..
1998 yılı selinin, nerelere çıktığına bakalım. Sel suları, ırmaktan yüksekliği yaklaşık 9 metre olan Kaynarca mevkiine çıkmış. Orduyerinin, Gölbucağının ve Sanayinin bir kısmına çıkmıştır.
1998 yılı selinin, nerelere çıkmadığına bakalım. Sel suları, ırmaktan yüksekliği yaklaşık olarak 6-7 metre olan Yalı mevkiine, Hendekyanına, Asma caddesine, Gölbucağının ne Sanayinin çok büyük kısmına, Kemer Köprü’ye, Kemer Köprü- Çatmaca arasına, yeni Belediye binasına ve Valilik bina inşaatının yapıldığı alanlara çıkmadığı görülüyor!! Yani Bartın merkezinin %80’nının sel suları altında olmadığı, net görülüyor. Bartın en büyük selini yaşamadığına göre, Sel önlemleri konuşulmasına gerek var mı acaba?
Bartını idare etmiş Belediye Başkanlarına soralım:
Sayın Rıza Yalçınkaya, Yalı mevkii eski terminalin arkasındaki evinizin duvarlarına, sel suları yaklaşık 2m yükseldi mi? Sayın Ahmet Altıntel, Hendekyanı mevkiindeki evinize ve kardeşinizin dükkanının duvarlarına, sel suları 2m yükseldi mi? Sayın Cemal Akın, Kemer Köprüdeki Elektrik Mühendisliği yazıhanenize, sel suları 2m yükseldi mi?
Bartın Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Harita mühendisi Sayın Mehmet Aydın’a soralım, yeni yapılan Belediye ve Valilik binasına yakınındaki evinizin duvarlarına, sel suları 2m yükseldi mi?..
Bu soruların cevabı, mutlaka ki “Evet!” olmalıdır. Haritaya bakıldığında, Taşkın Sel Sınırı içinde değil!!. Demek ki, 1998 yılı seli Bartın’da hiç yaşanmamıştır!!!..
Şuan görülen ve geçerli olan harita, 1975 yılı seline aittir!!!... 1998 yılı seli, daha büyük sel olmasına rağmen, İmar planına işlenmemiştir!!! İşlenmiş olsaydı; Bartın’ın %80’nı, İnşaat yapamayacaktı!! D.S.İ.ce TAŞKIN TEDBİRLER ALINDIKTAN sonra bina yapılacaktı. Şuan; Selin, en az yükseldiği Kaynarca mevkii hariç, Sel görmüş her yerde inşaatlar yapılıyor. Bartın halkına iyilik mi yapıldı? “Hayır!..” Sel önlem gerçekleri saklandığından, sel oluşumuna davetiye çıkarıldığından, Bartın halkına çok büyük kötülük yapılmıştır!!!...
Ne yapılmalıdır?. 1998 yılı seli, İmar planına işlenene kadar; başta Valilik binası inşaatı dahil, Sel görmüş alanlardaki inşaatlar mühürlenecektir. “DSİ’ce Sel ve Taşkın Tedbirler alındıktan sonra”, Kaynarca mevkiinden başlamak kaydı ile tüm inşaatlara, başlama izni verilmesi lazımdır. Yasal çalışma şekli budur!!. Bu şekilde önlemler alınırsa, çok büyük doğal afetler haricinde; “Seller, Bartın’ın kaderi olmaz!!..”.
başkanım Cemal Akın’dan ve AK Parti Milletvekili Yılmaz Tunç’tan, 1998 yılı Bartın selinin Taşkın Sel Sınırının İmar planına işlenmesi ve Taşkın Sel Sınırı mağdurlarının uğradığı haksızlığının sona ermesi için , açıklamalarınızı rica ediyoruz..