BARTIN İNFO OLARAK SAĞLIĞINIZI ÖNEMSİYORUZ

Merhabalar sevgili okurlarımız,

Bu hafta da tekrar sağlığınız ile ilgilenmek istedik. Çünkü Bartın info ailesi olarak sağlığınızı önemsiyor ve yakından ilgileniyoruz. Bundan sonra ki çalışmalarımızda size Kış aylarında rastlayacağınız sağlık sorunlarınız ile nasıl başa çıkacağınız için bilgiler aktarmaya gayret edeceğiz. Bu yazı dizimizde Bartın-Kurtköy'de bir aile hekimimiz olan değerli dostum sn.Dr.Suzan Özbay'ı konuk ettik. Kendisi inanılmaz bir hayvan ve çevre dostudur. Duyarlı, toplumcu ve yardımsever kimliği ile ön planda olan dostumla röportajımdan kesitleri sizlere sunuyorum, keyifli ve bol sağlıklı okumalar diliyorum.

1-Bartın ilinde size en çok gelen hastalık-(lar) hangisidir?

Mevsimler farklılıklar olmasına rağmen Bartın'da bize en sık başvurulan hastalık şekli kronik ağrılardır. Mevsimsel olarak baktığımızda ise kış aylarında soğuk algınlığıi Akut Tonsillit ve Bronşit hastalığı, yaz aylarında ise ishalleri sık olarak görmekteyiz.

2-Bu hastalığa yakalanan kişiler size hangi şikayetlerle gelmektedir?

Kronik ağrı ile başvuran hastalar çeşitli vücut bölümlerinde özellikle bayanlarda diz ve kalça, erkeklerde bel ağrıları veya gezici ağrılar şeklinde yakınmalar olmaktadır. Fizik muayene bulgularında ağrı olan eklemlerde hareket kısıtlılığına rastlamaktayız. İleri tetkik ve incelemelerini yaptığımızda ileri yaş bayanlarında osteoporoz yani halk dilinde kemik erimesi ve artroz yani kireçlenme denen tanılara ulaşmaktayız. Soğuk Algınlığı ile başvuran hastalardaki genel şikayet burun tıkanıklılığı, hapşırma, genel vücut ağrısı, kırgınlık, halsizliktir. Akut Tonsillit dediğimiz boğaz şişmesinde ise hastalar yutkunmada zorluk, üşüme, titreme ile kendini gösteren ateş, kırgınlık, bazen öksürük ile başvurmaktadır. Bartın' da yaşayan halkın birçoğunun maden işçisi olması sebebiyle sık rastladığımız hastalıklardan biride KOAH dediğimiz Kronik Bronşittir. Hastalar nefes darlığı, balgam çıkaramama, öksürük, solunum sıkıntısı şikayeti ile bize başvurmaktadır.

3-İnsanlar aile hekimlerine gerekli hassasiyeti gösteriyor mu?

Aile Hekimleri olarak bizler 8 yıldır aynı bölgede hizmet vermekteyiz. Çalıştığımız bölgelere oldukça hakimiz. İl Halk Sağlığı Müdürlüğümüzün de yayınlamış olduğu istatistiklerden ülke çapında gerek bebek, çocuk, gebe gerekse kanser izlem taramalarında ilk sıralarda yer aldığımız görülmektedir. Bunu ben hem Müdürlüğümüzün hem müdürlüğümüze bağlı Toplum Sağlığı Merkezinin hem de özellikle biz aile hekimlerinin duyarlı ve özverili çalışmasına bağlamaktayım. Tabi ki bu özveri tek taraflı olmamaktadır. Bartında yaşayan vatandaşlarımızında biz aile hekimlerine olan inancının ve güveninin sonucu olarak halkımızın gösterdiği hassasiyetinin de bir sonucudur. Bu konuda tüm Bartın Halkına sizler aracılığıyla teşekkürü ayrıca borç bilirim. Yapılan muayene istatistiklerne baktığımızda da yine hastalarımızın bize başvuru sayısının yüksek olduğunu görmekteyiz. Uzun yıllardır belli bir bölge insanına hizmet vermekte olan biz aile hekimleri bölgemizdeki her insanın gerek sağlık gerekse temel yaşam ihtiyaçlarından haberdar olmaktayız. Ayrıca aile hekimleri olarak sadece tedavi edici değil, koruyucu hekimlik görevini de yerine getirdiğimiz için kronik hastalıklar, yaşlı hasta bakımı, yatalak hasta bakımı görevini de ifşa etmekteyiz. Bu anlamda sadece tedavi değil eğitimlerde vermekteyiz.

4-Aile hekimi sayısı yeterli derecede midir?

Bartın için konuşursak eğer her hekimin ortalama 3000-3500 kayıtlı nüfusu mevcuttur. Günlük poliklinik sayısı hekim başına ortalama 60-70 dir. Türkiye genelinde bu sayılara bakarsak benim kendi fikrime göre Bartın için aile hekimi olarak bu sayı yeterlidir.

5-Hastalıkların tedavisinde multidisipliner bir çalışma yürütülüyor mu?

Hastalıkların tedavisinde multidisipliner bir çalışma yürütülüyormu sorusuna gelince ise kesinlikle evet cevabını vereceğim. Tekrar etmiş olacağım ama size bağı belli bir bölge olduğunda hastalıkların hem ayaktan tedavi, hem yatarak tedavi hem de rehabilitasyon yönünden tedavisi açısından takibiniz kolay olmaktadır. Hastanede yatarak tedavi gören hastalar çıkışta mutlaka bizlere kontrole uğramakta, hatta çoğunlukla yatış esnasında bizleri bilgilendirmektedirler. Sevk gereken hastalar mümkünse ilgili hekimle görüşürülerek sevk edilmekte ve sonucun bildirilmesi istenmektedir. Bu şekilde hasta takibi kolay olmaktadır.

6-İklim özelliklerinin hastalar üzerindeki etkisi hakkında bilgi verebilir misiniz?

Yukarıda da bahsettiğim gibi iklim aylarında başvurulan şikayetler değişmektedir. Yaz aylarında karın ağrısı, bulantı kusma ile gelen ishallerde, kış aylarında ise sıklıkla Üst Solunum Yolu enfeksiyonlarında artış olmaktadır. Yaz aylarında sıcakta üreyen mikroorganizmalar, kış aylarında ise soğukta üreyen mikroorganizmaların sebep olduğu hastalıklar görülmektedir.

7-Kış aylarında takipçilerimize önerebilecekleriniz nelerdir?

Kış aylarında vatandaşlarımız gribal enfeksiyonlardan korunmak için her zaman yapılması gereken hijyene dikkat etmelidir. Hapşırırken, öksürürken ağız kapama, elleri sık yıkama, evleri odaları sık havalandırma gibi genel önlemler yanında bol vitaminli gıdalar taze mevsim sebzeleri ve meyveleri ile beslenme, yeterli sıcak sıvıları özellikle bölgemizde sık üretilen ıhlamur gibi içecekleri tüketme gibi besinsel önlemlere dikkat etmelilerdir. Ancak unutulmamalıdır ki her soğuk algınlığında antibiotik kullanımının yeri yoktur. Bu konuda tüm halkımızı duyarlı olmaya davet ediyorum. Hekiminiz önermediği sürece lütfen antbiyotik kullanmayın.Unutmayın ki gereksiz ve yersiz kullandığınız her ilaç size yarardan çok zarar getirir.

8-Katkı koymak istediğiniz bir konu var mı ?

Son olarak aile hekiminize güvenin, hekiminize sahip çıkın ve hekiminizi koruyun demek isterim. Bartında özverili ile çalışan tüm meslektaşlarıma ve tüm Bartın Halkına sizin nezdinizde teşekkür ederim. Hepiniz az hastalıklı, bol sağlıklı mutlu günler dilerim.

Fırat ÖZGÜL