JEET KUNE DO GÜÇ EĞİTİMİ ANTRENMAN PROGRAMI

Antrenman güç eğitimi nitelikli ise aletli ve aletsiz olarak iki kısma ayrılır: Size bu konuda bir program sunmadan evvel unutmamamız gereken 10 ilke var:

1. Antrenmanı temiz havalı ve sakin bir yerde yapmalısın.

2. Başlangıçta her egzersizden bir set yapınız. Şayet egzersiz bir seferde vücudun sadece bir tarafını çalıştırıyorsa iki setle de başlanabilir. İlerleme kaydettikçe her iki seti ikiye, vaktiniz varsa üçe, dörde çıkarabilirsiniz. Fakat iki yeterlidir.

3. Eşiğinizi zorlamalısınız. 8/10 kuralını izleyiniz. Her egzersiz için 8 defa kolayca kaldırabileceğiniz fakat 12 defadan fazla kaldıramayacağınız bir ağırlık seçiniz.

4. Egzersiz programınız size basit gelince başka egzersizler ilave edebilir ya da aynı egzersizlere ağırlık ekleyebilirsiniz.

5. Kollarınızı ya da bacaklarınızı kilitlemeden çalışmalısınız.

6. Tüm egzersizleri yaparken karın kaslarınızı içeri çekiniz. Böylece daha güçlü bir karın bölgesi ve daha iyi bir duruş sağlayacaktır.

7. Nefes alıp verişiniz egzersize uyumlu olmalıdır. Ağırlığı iterken, çekerken ya da kaldırırken nefes veriniz ve başlangıç pozisyonuna dönerken nefes alınız.

8. Egzersiz anında kaslarınızı, eklemlerinizi ve kemiklerinizi hissetmelisiniz; yani zihninizi dağıtmamalısınız. Fakat acı söz konusuysa daha fazla zorlamamalısınız.

9. Egzersiz programınızı aksatmamalısınız. Mazeretler size değil, siz mazeretlere galip olmalısınız.

10. Egzersiz esnasında çok aç ya da çok tok olmamalı ve gıdayı egzersiz dünyanıza uygun şekilde bilinçli tüketmelisiniz.

Program için başlangıçta 3–5 kg.lık iki adet el halteri (dambıl) kullanmanız yeterlidir. Fakat unutmayın ki bu program çalışabileceğiniz tek program olmamakla birlikte, Türkiye'deki şartlara göre düşünülmüş ve haftada üç gün spor okuluna gidenlerin evinde ya da doğada -okul harici 1 gün dinlenmeyle birlikte diğer 3 günde- uygulayabilecekleri bir programdır. Bu program güç artırma amaçlı başlangıç programıdır ve Üstat Bruce Lee'nin çalışmalarıyla XXI. yüzyılın en modern çalışmalarının harmanlanmış halidir. Elbette ki çalışmaların bilime uygun olması, Üstada uygun olmasından önceldir. Nitekim Üstadın bir iki egzersizi haricinde -ki sonradan onları terk etmiştir- tüm çalışmaları şaşırtıcı nitelikte modern dünyamıza uygundur. Fakat klasik sistemlerin durumu maalesef hiç de iç açıcı değildir. Klasiklerin bazı egzersizlerini yapmamak, yapmaktan daha iyidir.

Devamı gelecek yazılarımda…

’’ Spor yapmayı benimsemeyen bir toplum, ruh ve beden bütünlüğünü birleştiremez.’’ ( Rasim KIRVELİ)

Saygılarımla.