Çiftlikbank ile para kazanabileceğine binlerce insanı inandıran kilolu şahsın arka planda kalan- gizli fikrinin muhtemel psiko sosyoekonomik dayanakları şunlar olmalı;
Para-Akıl-Zeka-Algı ilişkisinin tabiat kanunları:
-Akıl ile para beraber gezer,
-Zeka parayı çeker, saflık parayı iter.
-Akılla gelmeyen para ya şansla ya da rastlantısal gelmiştir ve muhtemelen gidicidir.
-Para, her zaman zekanın az yoğun olduğu ortamdan zekanın çok yoğun olduğu ortama doğru hareket halindedir.
-Para kazanma hırsınız aklınızdan daha fazla ise ikisi arasındaki fark kadar paranızı kaybedersiniz.
-Para kazandıkça daha da çok para kazanmak için hırsınız artıyorsa, zekanızın bunu kaldıramayacağı noktaya gelirsiniz ve bu noktada kaybedersiniz.
-İnsanları ilk önce akıllı olduklarına inandırırsanız (akıllı sandırırsanız) zekası hayallerinin gerisinde kalır.
-İnsanlara bir miktar tatlı para kazandırırsanız sizi "saf ve güvenilir" kendilerini "akıllı" sanmaya başlarlar. "Saf ve güvenilir" insanlara kendini akıllı sananlar kolay kanarlar.
-Belirsizlik iyi yönde azalırsa bu azalıştan daha hızlı olarak güven duygusunda artış olur.(Şüpheleri hızla azalır).(İnsanlar ilk önce küçük riskler alırlar, kaybetmezlerse güvenleri artar, güven oluşursa çok büyük riskleri de alırlar).
-İnsanlar ne söylendiğine değil nasıl söylendiğine önem verirler. Algı esastır.
-İnsanlar ne söylendiğine değil kimin söylediğine de bakarlar. O yüzden başlangıçta güvenilir olmak yeterlidir.
-İnsanlar iyi tanımadıkları ama bir özelliğini beğendikleri insanın tüm özelliklerinin de iyi olduğuna inanırlar.( İzlenimden doğan kişilik yanılgısı).
-İnsanlar "para kazandıklarında bedava reklam yaparlar". Arkadaştan alınan bu referans kadar güçlü bir reklam mecrası yoktur.
-Grup içindeki "arkadaşlar" hem kıskanılır hem de "denek" olarak kullanılır, bu yüzden arkadaş deneyiminin sonucuna çok kolay inanılır.
-İnsanlar ilk intibaın esiri olurlar, ilk algılarının etkisinden sıyrılamazlar. Bu yüzden kilolu şahsın gelecekte aynı şekilde para kazanmak için çok şansı var... (misal mi? Jet Fadıl..)

Son sözler: O yüzden, dünyada en iyi tavır kanaat etmektir. Akıl, zekayı iyi kullanabilme kapasitesidir. İnsan (veya girişimci), aklı ile öngörebildiğine kanaat ettiği ölçüde başarılıdır. 
(E.Yeni-Ekonomist)