Bartın’da yüzlerce tarihi nitelik taşıyan eski ev var. Konuya ilgili kişilerden öğrendiğim kadarıyla bir çoğu tescilli tarihi yapı olmasına rağmen restorasyonu yapılmıyor. Bu evlerin özellikle dış cephe bakım ve onarımlarının neden yapılmadığı da net olarak bilinmiyor. İnsanlara sorulduğunda para yok, durum müsaade etmiyor gibi sözler sarf ediliyor ama kim doğru söyler araştırma konusu. Hakkını yemeyelim yapılınca harika olan evler de var.
Neredeyse harabeye dönmüş tarihi evler için başvuru mu yok. Başvuru olmasa da bir şeyler yapılamaz mı ? Çözüm bulmak gerekiyor. Devlet belirli bir miktar destek veriyorsa ve bu destek az geliyorsa, ekonomik gücü geri kalan kısmını tarihi yapısına uygun şekilde onarmaya yeterli olmayan vatandaşlar ne yapacak. Bu evlerde yaşayanların bir gün enkaz altında kalmasını mı bekliyoruz. Bir ev tarihi özellik taşıdığı için koruma altındaysa kimse bu evleri kafasına göre yıkamaz. Yıkım ancak aynı özelliği ile yenisini yapmak koşuluyla olur diye biliyorum. Zaten yıkılırsa vatandaş nerede yaşayacak. Devlet’imiz bu evlerde yaşayanların ekonomik durumunu araştırmalı gerçekten kötü durumdaysalar restorasyon maliyetlerinin bir miktarını değil de büyük bir kısmını karşılamalı diye düşünüyorum. Bence yanından her geçtiğimizde üstümüze düşecek gibi duran çatlak kırık veya sarkmış çatı ve tahtaları tepemize çöksün birilerinin ölümüne sebep olsun diye beklemeyelim. Oralar hem şehrin güzelliğine güzellik katsın hemde tarihi varlığı ile turizme hizmet versin. Aynı zamanda içinde insan yaşasın ki o evleri yaşatmaya devam etsin. Belki haddime düşmeyecek ama fikrimce Devlet’imiz tarihi özelliği olan evini yapamayanın evini onun yerine yapsın. Ev sahibine de bu hizmet karşılığında o evin bir bölümünü turizme açmak, eve iyi bakmak ve korumak gibi zorunluluklar getirsin.
Bilindiği üzere, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Kırtepe Mahallesi’ndeki restore edilmiş binadan taşındı. Tabi ki dar gelmiştir. Yetersiz kalmıştır. Yeni binası harika olmuş. Peki önceki tarihi görünümlü bina ne olacak. Bence orası halka hizmet vermeli orada bir hareket, yaşam olmalı ki orası da nefes alsın çürümesin. Yine aynı şekilde İl Halk Kütüphanesi de Öğretmen Evi üstündeki tarihi binadan taşındı. Orası da şimdi bomboş. Yerel gazetelerimizden bazıları ve bazı gazeteci arkadaşlarımız zaman zaman dile getiriyor ama oraya şu olacak şeklinde bir açıklama veya bilgi yok. Buraların halka kazandırılmasına engel bir çok sorun, kendi içinde mantıklı sebepler olabilir veya olmayabilir. Teknik boyutları bilmem. Vatandaş olarak benim gibi düşünenlerden feyz alarak konuyu paylaşmak istedim. Bartın’ı seviyor hep daha güzel görmek istiyoruz. Yüzlerce yıl önce inşa edilmiş evler kentin en önemli kültür varlıklarındandır. Safranbolu’dan neyimiz eksik? İnsanlar her yeri gezmeli ve sonunda yine dönüp Bartın’a gelmeli. Bizdeki her şey başka yerleri değil başka yerlerdeki her şey Bartın’ı hatırlatmalı.