Sevgili dostlar, can gezikolikler hepinize kucak dolusu selamlar. Yazılarımızı facebook ve Instagram üzerinden MURAT AK SEYAHAT YAZARI sayfamıza beğeni yaparak da takip edebilir, aynı isimli grubumuza katılabilirsiniz.
 
Öyle bir yer hayal edin ki şifalı sularından, harika doğal güzelliklerine, muhteşem damak tadlarından bereketli topraklarında yetişen birbirinden güzel ürünlere kadar sayısız güzelliği bir arada bulundursun. Evet Beypazarı’ndan söz ediyoruz. Beypazarı, otantik görünümünün yanı sıra muhteşem güzellikleriyle cennet ülkemizde mutlaka görülesi yerlerden biri.

BAŞKENTİN EN GÜZEL İLÇELERİNDEN BİRİ

Beypazarı, başkent Ankara’ya yaklaşık 100 km mesafede. Ulaşımın oldukça rahat olduğu Beypazarı’na çeşitli ulaşım alternatifleri de mevcut. Nüfusu yaklaşık 100.000 civarında olan Beypazarında turizm, tarım, hayvancılık ve gıda sektörleri şehrin itici gücünü oluşturan dinamikler.

BEĞ PAZARINDAN BEYPAZARINA

Tarihsel süreç içerisinde stratejik bir öneme sahip olan kentte ticari, sosyal ve ekonomik hayat, canlılığı ve hareketliliğiyle ön plandaymış. Bu özelliklerinin yanında yöredeki sipahi beyine de istinaden şehir, ilk önce Beğ pazarı sonrasında da Beypazarı olarak isimlendirilmiş.
 
BEYPAZARI EVLERİ GÜZELLİĞİYLE GÖZ DOLDURUYOR

Yaklaşık 200 yıllık bir geçmişe sahip Beypazarı evleri, otantik görünümleri, sıra dışı güzellikleri, sanatsal özellikleriyle göz dolduruyor. Zerafetin ve estetiğin ön planda tutulduğu evleri ziyaret ettiğinizde, zamanın adeta durduğunu geçmişin güzel ve huzurlu anılarına yolculuğun başladığını hissedeceksiniz.
 
TARİHE YOLCULUĞUN ADRESİ

Cumbası vazgeçilmez olan Beypazarı evleri, guşgana adı verilen bir çatıdan oluşmakta ve genellikle iki üç katlı yapılardır. Evlerin iskelet yapısı ahşaptan oluşmaktadır. Ahşap işleme sanatının en nadide örneklerinin görülebileceği Beypazarı evlerinde ahşap malzemelerin, tatlı kireç denilen malzemeyle sıvandığı görülmektedir. Yöreye özgü bu malzemeler kirli havayı ve nemi almakta ve Beypazarı evlerini özgün kılmaktadır.

BEYPAZARI SODASI BİR MARKA

Mineral yoğunluğu ve zenginliğiyle Beypazarı sodası, ülkemizde en çok rağbet gören soda çeşitlerinden biri. Hazımsızlık sorunu başta olmak üzere bir çok mide ve sindirim rahatsızlığına iyi geldiği ifade edilen Beypazarı sodasının tadına bir de memleketinde bakmayı unutmayın.
 
YAŞAYAN MÜZEYİ MUTLAKA ZİYARET EDİN

Beypazarı gezinizde olmazsa olmaz duraklardan biri de Yaşayan müze. Restore dilerek Beypazarı turizmine kazandırılan bu tarihi konakta, geçmişten bugüne Beypazarı’nın tarihinden, kültüründen, sosyal hayatından birçok şey bulmak mümkün.
 
HIDIRLIK TEPESINDEN MUHTEŞEM BEYPAZARI MANZARASI

Özellikle hıdırellez ve bayram günlerinde toplanma, eğlenme, bir araya gelme mekanları olarak kullanılan Hıdırlık tepeleri, Anadolu’da çok önemli bir yere sahip. Tıpkı Safranbolu’da ki Hıdırlık tepesi gibi benzer özelliklere sahip bir tepe de aynı isimle Beypazarı’nda mevcut. Kadrajınıza harika Beypazarı fotoğrafları yakalamak istiyorsanız Hıdırlık tepesine uğramayı unutmayın.

80 KATLI MUHTEŞEM BİR LEZZET: BEYPAZARI BAKLAVASI

Hani söylemiştik ya Beypazarında güzelliğe dair ne varsa diye işte bunlardan biri de 80 katlı Beypazarı baklavası. Anadolumuzun birçok yerinde Baklavanın tadına bakmışsınızdır. Ama bir de Beypazarında bu enfes lezzetin tadına bakmanızı isteriz. Tarihi çarşı içerisinde rahatlıkla bulabileceğiniz Beypazarı baklavasını sevdikleriniz için hediye olarak almayı da unutmayın.
 
BEYPAZARI KURUSU KAHVALTI VE ATIŞTIRMALIK İÇİN BİREBİR

Beypazarı aynı zamanda kurusu ile de meşhur. Beypazarı ziyaretçilerinin tadına bakmadan ve hediye olarak almadan geçemedikleri Beypazarı kurusu her öğünde ve her zamanda rahatlıkla tüketilebileceği gibi özellikle kahvaltılarda ve atıştırmalık için harika bir lezzet.
 
HAVUÇ CENNETİ: BEYPAZARI

Beypazarı’nın güzellikleri saymakla bitmiyor. Bunlardan biri de havuç. Anadolu’nun en güzel havuçlarının yetiştiği bölgede tarım alanlarının geniş bir kısmı havuç üretimine ayrılmış durumda. Beypazarı’nın bir havuç cenneti olması nedeniyle şehir merkezinde de havuç anıtına yer verilmiş. Anı için fotoğraf çekmeyi unutmayın.
 
ERİŞTESİ VE TARHANASI DA ÇOK LEZZETLİ

Türk mutfağında çok önemli bir yeri olan Anadolumuzun vazgeçilmez damak tadları arasında sayılan Erişte ve tarhana Beypazarı mutfağı için de enfes bir lezzet. Beypazarının temiz havası ve bereketli toprakları eşliğinde üretilen muhteşem tarihi lezzetlerin tadına bakmadan Beypazarından sakın ayrılmayın.
 
GÜMÜŞ ALMADAN AYRILMAYIN

Mardin için telkari, Trabzon için kazaziye neyse Beypazarı için de gümüş öyle. Gümüş işleme sanatının en güzel örneklerini bulabileceğiniz Beypazarı’nda çok sayıda gümüşçü dükkanı mevcut. Her zevke hitap eden gümüş takıları rahatlıkla beğenebilir ve satın alabilirsiniz.
 
İNÖZÜ VADİSİ FOTOĞRAF VE MACERA TUTKUNLARI İÇİN MUHTEŞEM

Beypazarı tarihi ve kültürel birikiminin yanı sıra birçok doğal güzelliği de bünyesinde barındırmakta. Bunlardan biri de Kıbrısçık yolunda bulunan İnözü vadisi. Kanyonların, derelerin ve sarp kayalıkların bulunduğu bölge; doğa ve fotoğraf tutkunları için harika pozlarını saklıyor. Beypazarı gezinizin olmazsa olmaz duraklarından sadece biri olan İnözü vadisinde yemek yiyebileceğiniz, muhteşem manzaraların keyfini sürebileceğiniz birçok restaurant ve kafe tarzı işletmede bulunmakta.

BEYPAZARI’NA YELKEN AÇIN

Haftaya başka bir seyahat durağında inşallah buluşmak dileğiyle, özgürlüğünüzü alın ve tarihin, kültürün, şifanın ve doğal güzelliklerin birleştiği merkeze Beypazarı’na yelken açın, hep seyahatte kalın.

Yazılarımıza destek ve katkılarını eksik etmeyen Bartın merkez'de faaliyet gösteren Başaranlar Soğutmadan Erol KURT ve Sefai UUZN beyefendilere çok teşekkür ederim.

Facebook & Instagram: Murat AK seyahat yazarı