Zonguldak Orman ve Su İşleri İl Müdürlüğü ile Bülent Ecevit Üniversitesi arasında 2014 yılının mayıs ayında imzalanan protokol ile yaban hayvanlarının yaşam alanları ve sayılarının belirlenmesi, üremesi, göç yollarının takip edilmesi amacıyla çalışma başlatıldı. Bu kapsamda yaban hayvanlarının yoğun olduğu alanlara 80 fotokapan kuruldu. Yaban hayvanlarının hareketleriyle otomatik olarak devreye girerek video ve fotoğraf çekme özelliğine sahip fotokapanlar ile geyik, ayı, karaca, tilki, çakal, yaban kedisi ve yaban domuzu gibi memeli hayvanlar izleniyor.
Bu fotokapanlardan 10'unun kurulduğu Alaplı İlçesi'ne bağlı Gümeli Tabiat Anıtı'nda çok sayıda yaban hayvanı görüntülendi. Dünyanın bilinen en yaşlı porsuk ağacından birisi olan 4112 yaşındaki anıt ağacın bulunduğu tabiat anıtında fotokapanlara karaca, yaban kedisi, yaban domuzu, çakal, sansar gibi hayvanlar yansıdı.
Şube Müdürü Sezgin Örmeci, biyoçeşitlilik anlamında zengin olan Zonguldak'ın bu özelliğini korumak için başlatılan çalışmanın devam ettiğini söyledi. Yaşlı porsuk ağaçlarının bulunduğu tabiat anıtında fotokapan sistemiyle yaban hayvanlarının görüntülendiğini belirten Örmeci, "Görüntülerde 3 yavrusuyla gezen yaban domuzu, yavrusuyla gezen bir karaca yer alıyor. Yine ender rastlanan yaban kedilerini fotokapan tespit etti. Yaban hayvanlarının ziyaret için gelen insanların kullandığı yollardan geçtiğini görüyoruz. Bu da turizm anlamında bizi sevindiriyor" dedi.