Bartın Üniversitesinde (BARÜ) kalite güvencesi onaylanarak Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) logosu almaya hak kazanan program sayısı 19’a yükseldi.

Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi Kurulu tarafından Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) veri tabanına yerleştirilen Bartın Üniversitesinde (BARÜ) Avrupa vizesi alan program sayısı 19’a yükseldi. Böylece TYÇ kapsamına alınan programların öğrenme kazanımlarına dair kalite güvenceleri onaylandı.

Akredite olan lisans programların tamamı, TYÇ logosu alma başarısı gösterdi

Yeni yayımlanan listeye; BARÜ Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesinden “Bilgisayar Mühendisliği”, “Elektrik ve Elektronik Mühendisliği”, “Makine Mühendisliği” ile “Peyzaj Mimarlığı” Bölümü alınırken Bartın Orman Fakültesinden “Orman Endüstri Mühendisliği” ve “Orman Mühendisliği” Bölümü de yer aldı. Ayrıca Eğitim Fakültesinden “Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık”, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden “İşletme” ve İslami İlimler Fakültesinden “İslami İlimler” Bölümü de listeye girerek TYÇ logosu kullanmaya hak kazandı.

Daha önce yayımlanan listeye göre BARÜ Edebiyat Fakültesinden “Felsefe”, “Tarih”, “Türk Dili ve Edebiyatı” programları ile Eğitim Fakültesinden “Fen Bilgisi Öğretmenliği”, “Resim-İş Öğretmenliği” “İlköğretim Matematik Öğretmenliği”, “Sınıf Öğretmenliği”, “Sosyal Bilgiler Öğretmenliği”, “Türkçe Öğretmenliği” ile Fen Fakültesinden “Moleküler Biyoloji ve Genetik” programları veri tabanına işlenmişti.

TYÇ logolu diplomalar, uluslararası alanda çeşitli avantajlar sağlıyor

Böylece BARÜ’nün akredite edilme başarısı gösteren 7 fakültesindeki 19 eğitim programının tamamı,  TYÇ logosu kullanma hakkına sahip oldu. BARÜ’nün akredite olan tüm programlarının mezuniyet belgelerinde yer alacak TYÇ logosu ile mezunların diplomaları, yurt dışında daha hızlı tanınacak. Ayrıca yükseköğretim staj yeterliliklerinin ve yurt dışında geçirilen öğrenim dönemlerinin kazanımlarının karşılıklı olarak doğrudan tanınmasında, yatay ve dikey öğrenci hareketliliğinde kolaylık sağlanacak.

“Bütün programlarımızın evrensel yeterliliklere ulaşmaları için çalışıyoruz”

Akredite olan tüm programların TYÇ veri tabanına yerleştirilmesinden duyduğu gururu dile getiren BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, “Kalite süreçlerinin içselleştirilmesi, tabana yayılması ve bu durumun kültürel pratiğe dönüşmesi konusunda tüm bileşenlerimizle birlikte emek yoğun bir gayret içerisindeyiz. Yürüttüğümüz özverili çalışmalar neticesinde akredite edilerek eğitim kalitesini tescilleyen tüm programlarımızın, TYÇ logosunu kullanmaya hak kazanmalarının mutluluğunu yaşıyoruz. Üniversitemiz bünyesindeki bütün programlarımızın kalite odaklı çalışmalarını, evrensel yeterliliklere ulaşmaları noktasında güç birliğiyle sürdüreceğiz. Gösterilen gayretlerle Üniversitemizde TYÇ logosu alan program sayılarının artmaya devam edeceğine yürekten inanıyorum. Bu doğrultuda daha iyiye ulaşma noktasındaki daimi destekleri için YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar’a, YÖKAK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Ümit Kocabıçak’a, YÖK üyelerimize teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca uluslararası ölçekte tanınan, etkin ve saygın bir kurum olma sürecindeki değerli teşvikleri dolayısıyla Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanımız Prof. Dr. Sayın Mustafa Necmi İlhan’a ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.

BARÜ’nün kalite yolculuğu

BARÜ’de akreditasyon süreçleri devam eden 11 program bulunuyor. Bu programlardan Spor Bilimleri Fakültesinde Antrenörlük Eğitimi ile Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği programları için saha ziyaretleri başarıyla tamamlanırken; Rekreasyon ve Spor Yöneticiliği programları için dış değerlendiricilerin ziyaretleri bekleniyor.

Öte yandan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde İktisat, Uluslararası Ticaret ve Lojistik ile Yönetim Bilişim Sistemleri, Eğitim Fakültesinde ise İngilizce Öğretmenliği programlarının saha ziyaretleri de tamamlanırken; Fen Fakültesinde Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri, Biyoteknoloji ile Matematik programları için saha ziyaretlerinin gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Ayrıca kalite kültürünü ön lisans programlarında da devam ettiren BARÜ’de ilk kez Bartın Meslek Yüksekokulu bünyesindeki Organik Tarım ile İşletme Yönetimi Programları tam akredite olma başarısı gösterdi. Diğer eğitim programlarındaysa eğitim kalitesini tescilleyen akreditasyon belgesi için çalışmalar titizlikle sürdürülüyor.