Atlas Dergisi, Yükseklere Yolculuk Türkiye'nin 75 Yaylası ekinde Bartın Uluyayla'ya geniş yer ayırdı.

İlgili Foto Galeriye Git

Bartın'ın Ulus ilçesinde bulunan ve doğal güzellikleriye kendine hayran bırakan Uluyayla, Atlas Dergisi'nde ilgi odağı oldu. Derginin bu ayki sayısının "Türkiye'nin 75 Yaylası" ekinde fotoğraf sanatçısı Turgay Alan'ın muhteşem fotoğraflarıyla geniş yer ayrılan Uluyayla, sonbahar aylarında Ulus'ta yapılması planlanan 4.Bartın Bisiklef Festivali'nin rotaları arasında da yer alması açısından büyük önem taşıyor.

ULUYAYLA

Türkiye'nin en önemli doğa değerlerinden Küre Dağları Milli Parkı, Kastamonu ve Bartın il sınırlarına yayılır. Yaklaşık 300 kilometre uzunluğa sahip Küre Dağları batıda Bartın Çayından başlayarak doğuda Kızılır- mak'a erişir. İsfendiyar Dağları adıyla da anılan sıradağlar kuzeyde Karadeniz'e, güneyde Gökırmak'a uzanır. Hareketli topografik yapısıyla bu sıradağlar önemli bir peyzaj çeşitliliğinin de ev sahibidir. Yüzölçümü 37 bin 753 hektar olup çevresindeki tampon bölge ile 134 bin 366 hektarlık alan kaplar; bu doğal güzellik 2000 yılında milli park ilan edilmiştir.

İşte bu özgün alanın nadide parçalarından biri de Bartın'daki Uluyayla, Ardıç ve Arıt (Zoni) yaylalarıdır. Kıyıdan iç kesimlere geçildikçe dikleşen dağlar ve orman örtüsü, doğa turizmi açısından bu tür cazibe merkezleri yaratır.

Bartın ili Ulus ilçesinde yer alan Uluyayla, Bartın - Karabük il sınırının kuzey kısmında yaklaşık 1100 metre rakımda, ilçe merkezine 27 kilometre uzaklıkta. Ovacuma Köyünde denizden 300 metreden başlayıp Göktepe'de 1416 metrelik yüksekliğe erişen iğne ve yayvan yapraklı bir orman örtüsü içinden geçilerek varılır bu doğa harikasına. İsteyenler Bartın ilinden Ulus ilçesi Eldeş Köyünden ulaşabilir, Karabük üzerinden ise Ovacuma - Gökpınar güzergâhı izlenebilir.

Ormanların arasına sıkışmış ve ahşap evlerin süslediği yayla, Anadolu'daki en güzel yaylalardan biri. Yaylanın hemen ortasından geçerek batı istikametinde yol alan Ova Çayı ve İnönü Deresi, yörenin doğal güzelliğini yaratan en önemli unsurlar. Yeşilin çeşitli tonlarını yansıtan orman dokusu, ilkbaharla birlikte uyanan rengârenk çiçekleri, her daim buz gibi pınarları, gizemli mağaraları, bir halı gibi toprağı kaplayan çimenleri ile nadide bir turizm değeri Uluyayla. Etrafta dolaşır veya mantar toplarken, bölgenin asıl sahipleri yaban hayvanlarıyla sürpriz karşılaşmalar yaşayabilirsiniz. Her yıl ağustos ayının ikinci haftasında şenlikler düzenlenen yaylaya gelenler, Ulus ilçesindeki Ulukaya Şelalesi ile Hasan Dede Türbesini mutlaka ziyaret etmeli.