Bölgemizde ‘’ÇEKEK’’ denilince ilk akla gelen Göktepe Tersanesini tekne sahipleri güvenirlilik ve zaman açısından tercih ediyorlar.
Alaattin Göktepe oğlu Murat Göktepe Bartın Boğaz Karasu Köyü sınırları içinde faaliyet gösteriyorlar. Tersane de bugün onlarca teknenin balık sezonu öncesi bakım ve onarımı yapılıyor. Amasra’da yaşanan fırtınada zarar gören teknelerin bazıları da Göktepe Tersanesinde onarılıyor. Hem ahşap hem de saç teknelerin bakım ve onarımın yapıldığı tersanede bugün 15’i aşkın personel çalışıyor. Bartın Irmağının kenarında çalışmalarını sürdüren tersanede uzun yıllardır kullanılan kızaklar dikkat çekiyor.
Karadeniz’in Alaattin Ustası
Alaattin Göktepe 1978 yılının Ocak ayından beri Boğaz’da çalışıyor. Sayısız kalfa ve 20’i aşkın gemi ustası yetiştirmiş. Bugün yetiştirdiği çıraklar Türkiye’nin sahillerinde ekmek mücadelesi veriyor. Yanında tek oğlu Murat Göktepe var şu anda. Artık bayrak oğlunda Alaattin Göktepe halen sabah erken saatlerden itibaren işinin başında. Yılların alışkanlığı değişmemiş. Gemileri, denizi ve ırmağı göremezsem yaşayamam diyor. Şimdi meslek lisesinden gelen gençlere bir şeyle öğretmenin derdinde.’’Biz okuymadık.İmkanlarımız yoktu. Şimdi nesil okuyor. Hem okusunlar hem de bu zanaatı öğrensinler. Bizim gençlerimiz zeki ve yetenekli gemi mühendisi olsunlar bu işleri büyütsünler’ ’diyerek gençlere yol gösteriyor.
250’DE FAZLA TEKNE İMALATI
Göktepe Tersanesinde bugüne kadar 200 ahşap ve 27 tane saç tekne yüzdürüldü. Binlerce tekbenin de bakım ve onarımı gerçekleştirildi. Tersane 37 m’ye kadar tekne çekme kapasitesine sahip.Bugüne kadar en uzun ahşap tekne olarak 24 metre, saç tekne olaraktan 28 metre boyunda tekne suya indirildi. Türkiye’de Batı Karadeniz’den Samsun’a, İzmir’e kadar tekne imalatı, bakımı ve onarımı gerçekleştirildi. Yine Göktepe Tersanesinde taşeron olarak boyacı, elektrikçi, su tesisatçısı yan sektör olarak çalışıyor.
OĞUL GÖKTEPE’NİN PROJELERİ
Göktepe Tersanesinde genç nesil olarak bayrağı alan Murat Göktepe tesise yatırım yapmak ve Irmak için hazırlanan projelere katkı vermek istiyor. Şu anda Bartın has tarihi görünümlü’ ’BARTIN ÇEKTİRMESİ’’ için hazırlıklarını yapıyor. Irmak ve çevresinde doğaya zarar vermeden tekne imalatı, bakım ve onarım tesislerinin olmasını destekliyor. Ama ana şartı doğal güzellik bozulmayacak. Göktepe Tersanesini büyütmeyi ve daha çok insana iş imkânı sağlamayı düşünüyor. Göktepe’’ Yetkililer bize sahip çıksın. Irmağımız güzellikleriyle yaşatalım. Eski zamanlardaki gibi hem tekne imal edelim, hem de güzelliğini yaşatalım. Bize destek olsunlar’’ diyerek kamuoyuna seslendi.