Değerli takipçilerim; birçoğunuz üniversite bitirmiş veya üniversite bitirme yolunda ilerlemektesiniz.

Kimisinin hayali öğretmen olmak, kimisinin doktor olmak, kimisinin ise polis olmak.

Bugünkü yazımda sizlere lisans (4 yıllık) üniversite mezunu kişilerin nasıl polis olabileceği konusunda birtakım bilgiler vereceğim.

Öncelikle şunu iyi bilmenizi isterim; polislik; öyle , iş bulamadım bari polis olayım denecek mesleklerden biri değildir.Polislik aşk işidir,sevda işidir.Polislik, her kişinin değil, er kişinin yapabileceği ender mesleklerdendir.Görülüyor ki tecrübeyle sabittir, amacı sadece iş ve para olanlar genelde bu meslekte mutlu olamamakta.O yüzden kalbinizde polisliğe karşı derin bir sevgi yoksa hiç bulaşmayın derim.Son zamanlarda da artan terör olaylarıyla birlikte polislik mesleğinin de zorluklarını hepimiz bilmekte ve görmekteyiz.Polis olacak arkadaş kendine güvenmeli,vatanını sevmeli,her şartta yurdun her köşesinde görev yapmayı göze almalı.Sadece üniforma ve silah sevdasında olursanız, bana hak vereceksiniz ki, inanın okulda bırakır geri dönersiniz.Önce vatanı sevin,sonra polis olmayı sevin.Benimseyin.Dört dörtlük bir polis olacağınızdan hiç şüphem yoktur.

Önlisans mezunu kardeşlerim, geçen haftaki yazımda belirttiğim PMYO (Polis Meslek Yüksek Okulu)'a başvurup mezun olup polis olabilirler. POMEM (Polis Meslek Eğitim Merkezi)  ise sadece Lisans mezunlarından polis alımı yapar. Önlisans mezunu bir aday, 2 yıl daha okuyup lisansa denk diplomaya sahip olur,diğer bir tabirle 4 yıllığa tamamlarsa, POMEM (Polis Meslek Eğitim Merkezi)'ne başvurabilir.

Başvurular, KPSS Lisans sınavı sonrası Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı Polis Akademisi tarafından ihtiyaç halinde yayınlanan Pomem Başvuru İlanı ile http://www.pa.edu.tr 'den kamuoyuna duyurulur.Adaylar, önce internet üzerinden ön başvuru yapar. Ön başvurusunu yapan aday ilgili bankaya sınav ücretini yatırıp dekontunu alır.Şahsen başvuru ve evrak teslimi tarihi gelince ilgili istenen belgelerle birlikte mülakat tarihi verilen tarihte kendisine tahsis edilen polis okulunda belgeleri teslim eder.Belgeleri teslim eden aday hemen ardından ön sağlık muayenesine girer.Burada adayın boyu ve kilosu elektronik tartıda ölçülür.Ardından renk körlüğü testi yapılır.Bunun akabinde sıkıntı yoksa, vücutta iz ve eşkal belirleyici emareler var mı diye kontrole tabi tutulur.Bu aşamaları tamamlayan aday Fiziki Yeterlilik Testi için soyunma odasına gider.Gruplar halinde spor salonuna alınan adaylara, önce POMEM Fiziki Yeterlilik Parkuru ve sınava tabi olacağı engeller tanıtılır,kurallar öğretilir.Sırasıyla adaylar parkuru bir kez dener ve  ardından sınava geçilir.Belirli bir süre de parkuru tamamlamak şarttır. Pomem Parkurunu merak eden adaylar Google'a ''Pomem Fiziki Yeterlilik Parkuru'' yazıp görsellerden inceleyebilir veya Youtube'dan videolara bakabilir.

Fiziki Yeterlilik Parkurunu başarıyla tamamlayan adaylar, sözlü mülakata tabii tutulur.Burada emniyet görevlilerince oluşturulan komisyonun karşısına geçer ve kendisini tanıtır.Sonra masadan bir kart çekmesi istenir.Kartta soru yazılıdır.Soru numarasını ve soruyu okuyan aday, şansına denk gelen soruyu cevaplar.Burada soruyu bilip bilmemek pek önem arz etmese de, konu hakkındaki bilgi düzeyinin konuyla alakalı olması,beden dilini iyi kullanması,heyecanını dengelemesi,kendinden emin görünmesi ve dikkatinin açık olması gerekir ki mülakatı iyi sonuçlansın.Komisyon, adayın kendisinin sabrını ölçmek için birtakım sorularla köşeye sıkıştırmak isterse, aday heyecanlanmamalı korkuya kapılmamalı sakince tek tek hepsine sırasıyla cevap vermelidir.

Bu aşamaları da tamamlayan aday evine gidip sonucu bekler.Sonuçlar açıklandığında, asil ,yedek ve başarısız adaylar Polis Akademisi sitesinden ilan olunur.Aday, ilgili resmi siteye girerek sonucuna T.C. Kimlik Numarası ile bakabilir.Asil listeye giren adaylar kendisine verilen tarihte polis okuluna kayda gider.Yedek olan adaylar, kaçıncı yedek ise yedek alım ilanını bekler.Asil olarak okula gidenlerden intibak eğitimi (alışma eğitimi) ve sağlık kurulu raporu sonrası eğitimde elenen,istifa eden adayın yerine yedek adaylardan planlama yapılır.Başarısız listeye giren adaylarında hakları sonlandırılır.Diğer dönem ki alımlarda tekrar pomeme başvuru yapabilirler.

Kısaca Pomem Başvuru Şartları'nı inceleyecek olursak;

1)Lisans mezunu adaylar başvurabilir. Önlisans adaylar lisansa tamamlamaları gerekir.Diploma yoksa,geçici mezuniyet diploması da geçerli olur.

2)Yaş Şartı; bay ve bayan aday; sınavın yapıldığı yılın 31 Aralık tarihi itibariyle, 30 yaşından gün almamak

3)Boy kilo; erkek adaylarda: 1.67   Bayan adaylarda: 1.62  Boy/Kilo Oranı:18.00-27.00 arası olacak.

4)Yüz kızartıcı suçu olmamalı ve hüküm giymemiş olmalı (Yönetmelikte bu şartın süresi ve hükümleri var inceleyin)

5)Sağlık yönünden tam ve sağlam olmalı.Bazı istisnai durumlar hariç (E.G.M Sağlık Şartları Yönetmeliği'ni inceleyin)

6)Kpss Lisans p3 puanı 60 veya 65 puan almış olmak (Her dönem değişiklik gösterebilir.)

7)Açıköğretim mezunları da başvurabilir.Fakülte ayrımı yoktur.

8)Başvuru tarihi itibariyle siyasi parti ve gençlik kolları üyeliğinizi iptal ettirmeniz gerekir.

9)Yazlık üniforma giyildiğinde vücudun açıkta kalan kısımlarında eşkal belirleyici iz olmaması gerekir.

10)Her gözde ayrı olmak üzere toplam derece 2+2=4'ü geçmemeli.

11)Kekemelik,ellerde titreme,tırnak yeme,simetri hastalığı,psikolojik rahatsızlık ve tedavi geçmişi (bazı tedaviler)  adaylığa engel olabilir.

Adaylar, Pomem Giriş Yönetmeliği 'ni inceleyerek veya resmi kaynaklardan detaylı bilgiye ulaşabilirler.

Kalın sağlıcakla...