Geçtiğimiz yılın sonlarına doğru Anadolu’nun 12 kendi ve İstanbul’un 2 semtinde Açık Toplum Enstitüsünün  finansmanı ile Atatürkçü Düşünce Derneği şubelerinin toplumsal rolü ve işlevlerine dair bir araştırma yapıldı.



Açık toplum Enstitüsü adı kafalarda bazı istifamlar bıraksa da araştırma son derece önemli tespitleri içermekteydi. Dini duyguları ve bilimi siyasi emellerine alet etmeyi alışkanlık haline getirenler bu araştırmaya da burun büktüler. Ancak kullanılan metodoloji son derece sağlam olduğundan ilgi gördü ve tartışıldı.



Türkiye’nin son yıllarda gerçekleştirilen muhafazakâr dönüşümün toplumsal yaşama etkisini konu alan araştırmaya göre, özetlemek gerekirse farklı din, mezhep, inanç ve yaşam biçimi olanlarda özellikle Anadolu’da  bir rahatsızlık hali oluştuğu sonucuna ulaşılıyordu.



Ayrıca, son yıllarda uygulanan sistematik baskı ve psikolojik savaş taktikleri nedeniyle insanların adeta bir suçmuş gibi algılamaya ve korkmaya başladığı Atatürkçülük veya Kemalizm ideolojisini sahiplenen en önemli kurum durumundaki Atatürkçü Düşünce Derneği şubelerinin, toplumsal muhalefet üretme misyonunun  yanı sıra medeni ve çağdaş bir yaşamın gerektirdiği toplumsal kültürel koşulların oluşmasında da rol oynadığı bu araştırma ile tespit edildi.



Bu anlamda ADD şubeleri Atatürkçü bilinç  yaratmalarının yanı sıra, çağdaş yaşam ve demokratik kültürün Anadolu coğrafyasından silinmemesi adına da çok önemli bir işleve sahiptir.



Atatürkçü Düşünce Derneklerinde kişilerin Siyasal görüşleri birbirinden  farklı olup olmasına, ya da henüz siyasal bilinçlerinin oluşup oluşmamasına , çeşitli farklılıklara  (Alevi olmaları, Kürt kökenli olmaları, uzun saçlı ya da küpeli olmaları vs.) bakılmaz. ADD’ler özgür tartışma platformlarıdır. Ama asla bir partinin ya da Kemalizm dışında bir görüşün arka bahçeleri değildir.



Küçük şehir ve kasabalarda  neredeyse hiçbir kültürel faaliyet gerçekleşmezken, ADD’ler sayesinde şehre senede 3-4 tiyatro oyunu gelmekte, konserler, paneller, konferanslar, gençlik şölenleri, toplantılar, düzenlenmekte ve daha önemlisi gençlerin dünyanın her yerinde olduğu gibi kadın-erkek birbirinden ayrılmadan beraber hareket edebilmeleri sağlanmaktadırlar. Buna ek olarak dernek üyelerinin çıkardığı dergiler de, şehrin kültürel-politik yaşamına önemli katkılar yapmaktadırlar.



Sosyal yaşamın 1970 li yılların bile gerisine gittiği Anadolu kentlerinde ADD şubelerinin çağdaş yaşamın korunması ve demokrasi kültürünün yayılması adına yaptıkları önemlidir.Demokratik rejimi destekleyen herkes bu kurumu desteklemelidir.



Atatürkçü Düşünce Derneği Bartın Şubesi yöneticileri de bu tespitlerin ışığında ellerini şakaklarına dayamalı, artık tarihi sorumluluklarının bilincine varıp  göreve dört elle sarılmalı ya da gereğini yapmalıdır.

- - - -