SOSYAL MEDYA’DA KONUSU SUÇ TEŞKİL EDEN İÇERİĞİN PAYLAŞILMASI

1- Hakaret içeren ya da TCK 216′ya göre suç olan bir twiti RT edersem benim de sorumluluğum olur mu?
 
Bu sosyal medya olayının sosyal hayattaki izdüşümünü ele alalım. Örneğin Ali, Ahmet hakaret ediyor ve siz de okulda arkadaşlarınıza Ali, Ahmet’e şöyle bir hakarette bulundu diyorsunuz. Bu durumda sizin sorumluluğunuz elbette ki olmayacaktır. Yani hakaret içeren bir twittin RT edilmesi bir hakaretin aktarılması gibi olduğundan sorumluluk olmayacağı kanısındayım. Kaldı ki bir çok kişi kendisine yapılan hakareti teşhir etme adına hakaret edilen twitleri RT etmektedir. Halkı kin ve düşmanlığa tarik ve aşağılama suçu da yine aynı şekilde düşünülmelidir.

2-Facebook üzerinden yapılan bir hakareti beğenirsem sorumluluğum olur mu?
 
İşlenen bir suçun övülmesi TCK 215′e göre suçtur. Ancak işlenen bir suçun beğenilmesi suç değildir. Bu bağlamda facebookta bir hakareti beğenmek suç teşkil etmeyecektir.

3- Hakaret içeren bir twiti RT etmemin, ya da facebookta böyle bir içeriği beğenmemin hiç mi sakıncası yok?
 
Tek başına bir twiti RT ederek ya da facebookta bir içeriği beğenerek hakaret etmiş olmazsınız. Ancak siz kendiniz bir şahsa hakaret ettiyseniz ya da TCK 216 bağlamında halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama suçu gibi bir suçu facebook ve twitter üzerinden işlerseniz yine bununla paralel bir şekilde twitterda RT ve facebookta beğenileriniz olursa bunlar delil olarak kullanılabilir. Örneklendirecek olursak; Ali, Ahmet’e hakaret içeren twitler atıyor ve aynı şekilde Mehmet’in Ahmet’e olan hakaretlerini de RT ediyor. Bu durumda söz konusu RT edilen twitler suçun ispatında delil olarak kullanılabilir. Yani doğrudan RT ile suç oluşmaz ancak sizin fiilinizle paralel paylaşımlar aleyhinize delil olabilir.

4- Twitter’da sadece RT yapılması suretiyle doğrudan suç oluşan bir durum hiç yok mudur?
 
En başta söylediğimiz gibi her olay ayrı değerlendirilmelidir. Bu durumda sadece RT yaptığınızda oluşacak suç tipleri de vardır. TCK 226. maddedeki müstehcenlik suçunun sadece bir twitin RT yapılması suretiyle işlenmesi mümkündür. TCK 226. maddenin 2. fıkrası şu şekildedir; ” Müstehcen görüntü, yazı veya sözleri basın ve yayın yolu ile yayınlayan veya yayınlanmasına aracılık eden kişi altı aydan üç yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.” Bu maddeye göre sadece bir twitin RT edilmesi ile de müstehcenlik suçu oluşabilir. Sadece RT edilerek de suç oluşabilecek durumların var olduğunu da görmüş bulunmaktayız.
 
Sonuç olarak; Twitter’da RT ettiğiniz bir içerik suç oluşturmayabileceği gibi hakkınızda delil olarak kullanılabilir hatta sadece bir RT ile suç dahi işlemiş olabilirsiniz. Bu sebeple sosyal medyanın bilinçli kullanılmasına özen göstermek sosyal medya kullanıcıları için önem arz etmektedir.