Milli Mücadele ve yedi düvele-devlete-karşı silaha sarılma zamanı gelince Mehmet Akif Anadolu’ya geçmiş ve o mücadelede konuşmalarıyla ve şiirleriyle ön safta yer almıştır. Milletimizin o bunalımlı, o sıkıntılı ve dört yandan istilaya uğramış olduğu buhranlı günlerinde Mehmet Akif, Balıkesir, Konya ve Kastamonu’da muhtelif camilerde verdiği vaazlar, okuduğu birbirinden heyecanlı hutbeler ve meydanlarda yapmış olduğu şiir yüklü konuşmalar halkımızı toptan milli mücadeleye hazırlamıştır. Milletin bir, beraber ve tek vücut halinde düşmanlara karşı savaş azmini bilemiştir merhum Mehmet Akif.
23 Nisan 1920 tarihinde açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne Burdur mebusu-milletvekili-olarak iştirak eden Mehmet Akif, milletimizi heyecandan heyecana sürükleyen, umut yüklü, iman dolu şiiri, İstiklal Marşı’mızı ücret almamak ve kahraman ordumuza bağışlamak şartıyla yazmıştır. Her resmi tatil günleri ülkemizin semalarına çekilen bayrağımız Mehmet Akif ERSOY’un mısralarıyla gökyüzünde dalgalanır.
Milli Mücadele yılları öncesinde ve arasında Mehmet Akif Ersoy’un hizmetleri asla unutulmuş değildir. Milletimizi heyecanlandıran, yer yer de ayağa kaldırmaya vesile olan merhum Mehmet Akif’in şiirleri ve konuşmaları; yürekleri coşturmuştur. Bu millet kendisine ve ülkesine hizmet edenleri kesinlikle unutmaz. İşte unutulmayanlar arasında yer alan Mehmet Akif’i bu ölüm yıldönümünde bir kere daha rahmetle yad ediyoruz. Ruhu şad olsun!
Milletimiz bağrından çıkan bu ulvi şair, bu yüce milletini ve ülkesini seven muhterem zat istirahatında rahat uyu. Çünkü milletimizin halisane duası seninle beraberdir.
“Allah bu millete ve bu ülkeye bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın” diyen Mehmet Akif’imizin ruhu şad, mekanı da cennet olsun.