ORTAK PAZARDAN ÖNCE ORTAK MEZARA

Mübarek ramazan bayramı arefesinde Almanya‘nın NRW Eyaletindeki Kültür ve Dayanışma Derneklerimizle Lünen ve Essen Şehirlerindeki müslümanlara ait mezarlıkları ziyaret ettik.

Essen şehrindeki mezarlık müslümanların ilk mezarlıklardan ilk cenaze 1973 yılında defnedilmiş. Yani 40 yıllık bir maziye sahip.
Lünen şehrindeki mezarlık yeni olması dolayısıyla 40 civarında defin yapılmış.

Essen şehrindeki mezarlıkta ilk tahsis edilen yer dolmuş ve aynı mezarlık içinde ikinci bir yer tahsis edilmiş.

Her müslüman ülkeden insanlar defnedilmiş. Ancak bu bölge türk toplumunun yoğun olduğu bölge olması hasebiyle mezarlıktaki sayının çoğunluğuda bize ait.

Kalıcı mıyız, Gidici miyiz?

Biz bu sorulara cevap ararken yarım asırdan fazla zamanı geride bırakmışız.

İşçi statüsünden çıkmış, işveren olmuşuz.

Siyasetçi, Sporcu, Sanatçı, Hukukcu, Doktor vs. Yani toplumun her kesiminde hizmet verebilen insanlarımız yetişmiş.

Cenazelerimizin çoğunluğu Türkiye‘ye taşınıyor olsa da burada her şehirde müslüman mezarlıkları oluşmaya başladı.

Bu da bizlerin burada Avrupada kalıcı olduğumuzun baş göstergesidir.

Ülkeler arasında Kardeş şehir projelerinde Türkiye en çok Almanya ve Avrupa şehirleri ile gerçekleştirilmiş. İller dışında ilçelerin ve beldelerin bile kardeş şehri olmuş.

Avrupa birliğine girilir veya girilmez süreç devam ediyor sonuç ne olur belli olmaz.

Siyasetciler bu konuyu müzakere ederken Türkiye ile Avrupa arasında kardeş şehirler oluşturmuş, Firma ortaklıkları, proje ortaklıkları ve çalışmaları oluşturulmuş. karşılıklı dostluk dernekleri kurulmuş.

Avrupa birliğine (Ortak pazara) girmek veya girmemek sonuç olarak artık çokta önem arzetmiyor. Biz Avrupada mahalledeki komşuluğu mezarlığa dahi taşımışız. Aynı mezarlıkta komşu olmuşuz.

Artık durum pazara kadar olmaktan çıkmış mezara kadar olmuş.

Özet olarak: Bu tablodan sonra kalıcıyız ve buna göre Asimile olmadan kültür ve geleneklerimizi yaşayarak yaşatmayı amaç edinmeliyiz.

Türkiye ile bağlarımızı koparmadan buradaki insanımıza gençlerimize eğitime, milli ve manevi kültürümüze yatırım yapalım, gençlerimize daha fazla zaman ayıralım. Bu şekilde genç kuşaklara, güzel bir kültür mirası bırakmış oluruz.

İzin mevsimi olduğu için dernek başkanlarımızın çoğu izinde olmasından dolayı bu ziyarete katılamadılar. Hepsine iyi tatiller diliyorum.

Ziyaretimize katılan derneklerimize; Almanya Zonguldaklılar Derneği, Almanya Bartınlılar Derneği ve Almanya Bursalılar Platformuna teşekkür ederim.

Dostca selamlarımla
Bahri Akalın
Bağımlılık Danışmanı