Hazreti Muhammed'in Allah'ın huzuruna yükseldiği gece, Miraç Kandili bugün idrak edilecek.

Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in (SAV) Allah'ın huzuruna yükseldiği gece olarak kabul edilen Miraç Kandili, bugün idrak edilecek.

İSRA VE MİRAÇ MUCİZESİ KUR'AN'DA ANILIYOR

Kur'an-ı Kerim'in İsra ve Necm surelerinde geçen İsra ve Miraç mucizesi, İslam dünyasında büyük bir önem taşıyor. "İsra olayı", Hazreti Muhammed'in (SAV) bir gece Mekke'den Kudüs'e yaptığı yolculuğa; "Miraç olayı" ise gökler ötesine yükselişine işaret ediyor.

TESSELLİ NİTELİĞİNDE BİR MUCİZE

İslam kaynaklarına göre, Mekke'den Medine'ye hicretten bir yıl önce gerçekleşen bu olay, Allah tarafından Hazreti Muhammed'e (SAV) yaşadığı zorluklara karşı bir teselli sunulan mucize olarak kabul ediliyor.

MİRAÇ GECESİNDE 5 VAKİT NAMAZ FARZ KILINDI

Miraç gecesinde beş vakit namaz farz kılındı, "Allah'a şirk koşmayanların affedileceği" müjdesi verildi ve Bakara Suresi'nin "Amenerrasulü" ile başlayan son iki ayeti vahyedildi. Ayrıca, Allah, bu mübarek gecede İsra Suresi'nde yer alan ahlak ve fazilet ilkelerini Hazreti Muhammed'e (SAV) bildirdi. Bu ilkeler; insanın yaşama hakkını, onur ve haysiyetini korumayı, toplumsal huzur ve güveni sağlamayı hedefliyordu.

RAMAZAN AYI 1 MART'TA BAŞLIYOR

Hazreti Muhammed'in, (SAV) Allah'ın daveti üzerine Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya, oradan semaya ve ilahi huzura yükseldiği gece olan Miraç Kandili, ramazanın habercisi olarak kabul edilen Berat Kandili'nin 13 Şubat'ta idrak edilmesinden sonra, Müslümanlarca büyük bir coşkuyla kutlanıyor. "On bir ayın sultanı" olarak anılan ramazan ayı ise 1 Mart'ta başlayacak.

KADİR GECESİ 26 MART'TA İDRAK EDİLECEK

Kur'an-ı Kerim'de "Bin aydan daha hayırlı" olarak nitelendirilen Kadir Gecesi, bu yıl 26 Mart'ta, ramazanın 27. gecesi olarak idrak edilecek.

MÎRAC MUCİZESİ

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.), Hicret’ten bir buçuk sene evvel Receb ayının 27. gecesi, Burak ismindeki binek ile Mescid-i Harâm’dan Mescid-i Aksâ’ya götürüldü. Sonra mîrac (bir nevi asansör) ile Sahre’den (Mescid-i Aksâ’daki mübârek kayadan) semâya çıkarıldı. Semâ katlarının her birinde peygamberlerden biriyle görüştü. Onlarla selamlaşıp konuştuktan sonra Sidre-i Müntehâ’ya ulaştı. Oradan da Refref’e bindi ve huzur-ı İlâhî’ye vardı. Kendisine, Allâhü Teâlâ’nın melekûtünden birçok acâyibât gösterildi.

Huzûr-ı İlâhî’ye varınca “Ettehıyyâtü lillâhi vessalevâtü ve’t-tayyibât” diyerek Cenâb-ı Hakk’ı övdü. Allâhü Teâlâ tarafından kendisine ikrâmla “Esselâmü aleyke eyyühennebiyyü ve rahmetullâhi ve berakâtühû” diye hitâb olundu. Ve bu selâmın şerefine Peygamberimiz (s.a.v.), ümmetini de dâhil edip “Esselâmü aleynâ ve alâ ıbâdillâhi’s-sâlihîn” buyurdu. Ümmetine bir gece ve gündüzde elli vakit namaz emrolunmuşken Resûlullah (s.a.v.) Efendimizin tekrar tekrar yalvarması ile beş vakte hafifletildi. Geri dönerken, bütün dereceleri ile Cennetleri ve bütün derekeleri ile Cehennem’i gördü.
Beytü’l-Makdis’e gelip Mekke-i Mükerreme’ye doğru yola çıkınca Kureyş kervanını gördü. Sabah olunca, yaşanan hâdiseleri insanlara haber verdi. Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’e Beytü’l-Makdis’ten ve Kureyş kervanının hâlinden suâl ettiler. Sordukları şeylerden birer birer açıkça haber verince, Allâh’ın yardımına mazhar olanlar tasdik ettiler; imandan nasibi olmayanlar ise inkâr ettiler.
Sabah mescide çıkıp bu hâdiseyi Kureyş’e haber verdiğinde şaşkınlık ve inkârdan kimi el çırpıyor, kimi elini başına koyuyordu. İman etmiş olanlardan bazıları, dinden döndüler. İçlerinden bir kısmı, Hazret-i Ebûbekir’e (r.a.) koştu. Hazret-i Ebûbekir, “Eğer bunu o söylediyse şüphesiz doğrudur.” dedi. “Onu, bunda da mı tasdik ediyorsun?” dediler. “Ben, onu, bundan daha ötesinde -yani peygamberliğini- de tasdik ediyorum!” dedi. Bunun üzerine “Sıddîk” diye isimlendirildi.

MÎRAC GECESİ’NDE VE GÜNDÜZÜNDE YAPILACAK İBADETLER

Mîrac Gecesi’nde, yatsı namazından sonra 12 rekât hâcet namazı kılınır.
Her rekâtte Fâtiha-i şerîfeden sonra 10 İhlâs-ı şerîf okunur. Namaza şöyle niyet edilir:
“Yâ Rabbi! Rızâ-yı şerîfin için niyet eyledim namaza. Bu gece, yedi kat gökleri ve bütün esrârını göstererek muhabbetin ile müşerref kıldığın Habîbin Resûl-i Zîşân Efendimiz hürmetine, ben âciz kulunu afv-ı İlâhî’ne, feyz-i İlâhî’ne ve rızâ-yı İlâhî’ne mazhar eyle.” Allâhü Ekber.
Namazdan sonra;
4 Fâtiha-i şerîfe,
100 defa, “Sübhânallâhi ve’l-hamdü lillâhi velâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber, velâ havle velâ kuvvete illâ billâhi’l-Aliyyi’l-Azîm.”
100 istiğfâr-ı şerîf,
100 salevât-ı şerîfe okunup dua edilir.
Bu namaz, her rekâtte yüz İhlâs-ı şerîf okunarak 10 rekât kılınır veya her rekâtte on İhlâs-ı şerîf okunarak 100 rekât kılınırsa bunu yerine getiren mümin, bu namazın feyz ve bereketiyle huzûr-ı İlâhî’ye namaz borçlusu olarak çıkmaz (namaz borçlarını edâya muvaffak olur).
Hadîs-i şerîfte, Receb-i şerîfin 27. gününde, yani kandil gecesini takip eden gündüzde oruç tutana, altmış ay oruç sevabı yazılacağı vaad edilmiştir.
Mîrac Gecesi’ni takip eden gündüzde, öğle namazı ile ikindi namazı arasında 4 rekât namaz kılınır. Her rekâtte Fâtiha-i şerîfeden sonra;
5 Âyetü’l-Kürsî,
5 Kul yâ eyyühe’l-kâfirûn,
5 İhlâs-ı şerîf,
5 Kul eûzü birabbi’l-felak,
5 Kul eûzü birabbi’n-nâs sûreleri okunur. (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)