BGD Başkanı Güngör Yavuzaslan Ankara ziyaretinde Kızılay’a bulunan Madenci Heykeli’ni fotoğrafladı. Yavuzaslan izlenimlerini Bartın yerel basın dünyası ile paylaştı. BGD Başkanı emekçinin adını taşıyan madenci heykelinin uzun süredir bakımsız olduğunu Türkiye’nin en işlek caddelerinden birinde bulunan bu heykelin acilen bakımının yapılması gerektiğini belirtti. Zonguldak’ta Kozlu’daki madenci heykelinin aynısı olan Ankara’daki heykel yoldan geçen vatandaşların dikkatini çekiyor. Ankara ‘da Bakanlıklarda, Olgunlar Caddesinin Bulvar tarafında yer alan Madenci heykeli Kömür ocaklarında canını veren işçiler için dikilmiştir. Heykelin şapka kısmında bulunan fenerden öndeki camlara ışık vererek, karşısından bakıldığında puslu madenlerde çalışan işçi görüntüsü verilmiştir. Tabiki bir Türkiye klasiği olarak cam üzerine yazı yazıp, ilan yapıştırılır genellikle. Ocaklarda ölen binlerce insana şükranlarımızı böyle gösteririz.Kullanılmış kitap tezgahları,kitap kurtları için bulunmadık yerlerdir. karşısında çok hoş kafeler vardır. Bakanlıklar, Atatürk Bulvarı, Olgunlar Sokak girişinde bulunan “Madenci Anıtı”nda büyük bir sanat ayıbı ve vurdumduymazlığı yaşanıyor.

Protokol Yolu üzerinde bulunan TBMM’ye 200, Başbakanlığı 100 metre uzaklıkta bulunan, Başbakan, Bakanlar, İl yöneticileri dahil, binlerce Ankaralı’nın önünden ve yanından geçtiği Metin Yurdanur’un Madenci Anıtı harap durumda.

Çevresi çöp ve pislik kaynayan, camları kırılan, afiş panosu yerine kullanılan Madenci Anıtı, ilgisizlikten ve bakımsızlıktan yıkılmak üzere.

Atatürk Bulvarı üzerinde tam bir “sanata saygı”sızlık örneği olan Madenci Anıtının bir an önce ele alınıp onarılmasını isteyen Ankaralılar, “şimdiye kadar hiçbir heykel dikmeyen yöneticiler hiç olmazsa mevcutlarını korusunlar, bakımlarını yapsınlar, sanat ve sanatçıya saygısı olmayanlar Ankaralılara saygı duysunlar. Bir an önce Madenci Heykelini onarıp kent güzelliğine katsınlar”




Heykeltraş Metin Yurdanur Kimdir?

1951’de Sivrihisar’da doğdu.1972’de Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş bölümünü bitirdi.1972 -1978 yılları arasında öğretmen okulunda, eğitim ensititüsünde ve liselerde öğretmenlik, 1978 – 1981 yılları Gazi Eğitim Ensititüsü Resim – İş bölümünde modelaj öğretmenliği yaptı.

1998 yılında Devlet Sanatçısı ünvanını aldı. Sanatçının başkent Ankara’da 20, Türkiye genelinde 100’den fazla heykeli, yurtdışında: Almanya’ da 2,Japonya’ da 1, Macaristan’ da 3, Libya’da 1,Türkmenistan’da 1 anıt heykeli bulunmaktadır. 1981’den beri Ankara’daki atölyesinde heykel çalışmalarını sürdürmektedir.