Veli Arısoy bir eğitimcinin ötesinde bir halk adamı. Bu topraklara ait değerleri yüreğinde taşıyan bir isim. Çalışma hayatındaki gezi ve izlenimlerini sık sık Bartın yerel basını ile paylaşıyor. Bu sefer Balkanlardan buram buram ANADOLU kokan BOSNA’dan bize ses verdi. Osmanlı yetimi, öksüz BOSNA’dan bize ses verdi. Tarihin derin sayfalarına ve yakın tarihimizde acılar ülkesi ve BALKANLAR.
Elçi İbrahim Paşa
Bartın , Bosna arasındaki köprülerden biride Elçi İbrahim Paşa’dır. Bartın şehir merkezinde İbrahim Paşa (Orta) Camisi , Banaluka'da Süleymaniye Camisi ile Travnik'de medresesi ve okulu, İbrahim Paşanın girişimleri ile yapılmıştır. 1708 yılında Belgrat'ta vefat eden ve buraya gömülen İbrahim Paşa'nın mezarındaki Şehadet taşları hınçla sökülerek gıcık vermek için, Osmanlı Tuğrası baş aşağı gelecek şekilde yerleştirilmiştir. 1789'da Büyük Türk düşmanı General Gidon-Ernst Von Laudon komutasındaki Avusturyalılar tarafından ikinci kez kuşatıldığında mezar tekrar sökülmüştür. Generalin amacı, Viyana yakınındaki Hadersdorf'daki malikanesinin parkında, İbrahim Paşanın mezar taşlarını kullanarak kendisi için bir mezar yaptırmaktır. Fakat bu düşünce hiçbir zaman gerçekleşmemiştir. İşte bu Osmanlı hatıraları parkın duvarına dayalı bir vaziyette durmaktadır. Kitabeli mezar taşının tepesinde olması gereken kallav kavuk da eksiktir. Prf. Dr. Semavi EYÜCE sohbetlerinde" İbrahim Paşa elçiliği esnasında Bartınlıların adına yakışır biçimde mücadele vermiş ki, ölümünden sonra bile mezarı sürekli rahatsız edilerek intikam alınmaya çalışılmıştır. Böyle bir yiğide Bartınlıların mutlaka vefa borcu olmalı. Onun da göstergesi bir Anıt Mezar yapmaktır."vurgulamalarını yapmıştır. Bartın Gazetesi'nde kaleme aldığı bir yazısında ise, değişik bir perspektif getirerek şöyle demiştir: "İbrahim Paşa mezarının parçalarının yurda getirilmesi artık düşünülemez. Ancak, bu taşların birer kopyası yapılarak Bartın'da vakfettiği Orta Camiin uygun görülebilecek bir yerinde kavuğu da tamamlanarak ihya edilmesi kadirşinaslık örneği olabilir. Öyle sanıyoruz ki Bartın'ın varlıklı kişileri böyle bir çalışmanın gerçekleşmesi için gereken maddi olanağı sağlayabilirler. Böylece Bartın İli de tarihi bir hatırayı yaşatmış olacaktır. Elçi İbrahim Paşa'nın Osmanlı tarihindeki yeri ve tam biyografisi kayıtların ve arşiv belgelerinin araştırılması suretiyle açığa çıkarılabilir. Avusturya'da görevliyken onların Osmanlı devletine karşı olan düşmanca davranışları müthiş zekasıyla ve diplomasinin tüm inceliklerini kullanarak büyük bir vakarla göğüs germiş, bundan dolayı kendisine ''Paflagonyalı'' lakabı verilmiştir.
İgman Dağı Gibi Adam: Aliya İzzetbegoviç bize bağımsız ve onurlı kardeş bir halk bıraktı.Veli Arısoy gibi gönül dostları önde giderek gönül köprülerini sıkı tutuyor darısı başmıza.SON söz şiirin
İMAN DAĞI
Ve sen İGMAN dağı yeşil ve mahrur
Sen ki Bosna’nın Çanakkale’si,
Bağrından bir nehir verdin Bosna’ya
Acılı günlerde yaşam hediyesi
Sen İGMAN dağı Avrupa’nın Kudüs’ü
Şehitler yamaçlarında çicek açar
Hepsi birer destan hikâyesi
Hala zaman tutar o anları hafızasında
Ölüm geldi, acı geldi ve gözyaşları
Sen ey dağ dimdik yanı başımızda
Ve Bosna Osmanlının yetim evladı
Tepelerinde İGMAN dağı
Bir halk adı Boşnak dünya güzeli
Yüreklerinde İMAN dağı