Basın bir ülkenin kalkınmasında çok önemli bir misyona sahiptir.
Basın bir toplumun vicdanî sesi ve sorunlarını haykıran temsilcisidir.
Basının temel görevi, insanların çevresinde olup bitenleri gözlemleyerek, toplumu ilgilendiren gelişmeleri okuyucuya anlaşılır bir dille sunmaktır.
Halkın; çevresinde, ülkede ve dünyada neler olup bittiğini bilme ihtiyacı vardır. Temelde il ve ilçeler olmak üzere, bölgesel konuları ele alan yerel basın, bilgilendirme görevini öncelikli olarak yerine getiren kitle iletişim aracıdır. Ama daha da önemlisi yerel basın, demokratik süreçlerin ilk basamağı olan yerel yönetimlerin denetlenmesinde öncü sorumluluğa sahiptir. Yani, demokratik toplumlarda vazgeçilmez konumda bulunmaktadır.
Gazeteciliğin çok ciddi sorumlulukları vardır bunların başında da toplumun huzur ve refahını düşünmek gelir.
Bu nedenle de basının toplumdaki değeri asla azımsanamaz.
Maalesef günümüzde basta dijital medyanın yaygınlık kazanması ve toplum olarak okumaya dönük ilginin azalması gazetecilik sektörünü zora sokmaktadır.
Bu surecin böyle devam etmesi halinde özellikle yerel gazeteler faaliyetlerini kısıtlayacak belki de ortadan kaybolacaktır.
Yerel gazeteler bir ölçüde de okul gibidirler, bu işi ulusalda yapan bir çok arkadaşımız ağabeyimiz yerelde yetişmişlerdir yerel gazetecilerin bir çoğuna sorsan bu işi bir tutku uğruna yaptıklarını severek yaptıklarını hiç para kazanmadan hatta daha cebinden harcayarak bu işi yaptıklarını duyarsınız.
Yoksa bu ekonomik şartlarda yerelde gazetecilik yapmak kolay finans edilebilir bir durum değildir.
ama maalesef günümüzde;
Artık elinde akıllı telefonu olan herkesin gazetecilik işine soyunması da mesleği çok kirli hale getirmiştir.
haber niteliği taşısın yada taşımasın bir sürü resim-yazı-belge haber adı altında paylaşılmaktadır
gazetecilik çok ciddi sorumluluğu olan bir meslekdir,
insanları yada kurumları haber adı altında, o habere, bilgiye tam sahip olmadan zan altında bırakmak hiçbir şekilde ahlaki de değildir, kanunen de büyük yaptırımı vardır.
Bu anlamda toplumdaki gerçekleri çarpıtmadan ve kendi emelleri ile birleştirmeden bağımsız ve rasyonel davranmaları gerekir. Olay ve haberleri yansıtırken toplumdaki değerleri ve toplum menfaatini önemsemeli, ayrıştırıcı ve gerçeğinden saptırılmış haber ve sunumlardan uzak kalmalıdır.
“Yerel Basın, yerelde yapılan hizmetleri kamuoyuna yansıtma aracıdır.
Yerel basın, bir şehrin aynasıdır, topluma yön verir.
Yerel gazeteler dergiler de, o bölgenin yerel belleği ve arşividirler
Yerel gazete ve internet siteleri de gurbette yaşayan bölge halkının haber alma kaynağıdır yurt içi ve yurt dışında yaşayan gurbetçilerimiz interneti açtığında kendi bölgesinde olup biteni anında görüp okuyabilmektedir.
Bu nedenle Yerel basın demokrasimizin vazgeçilmezi, hatta güvencesidir.
Sahip çıkmalıyız ve desteklemeliyiz…
Saygılarımla