ZONGULDAK'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK), maden ocaklarındaki iş kazalarında işçileri yer üstüne daha çabuk ve güvenli şekilde çıkarabilmek için ambulans vagonlar üretiyor. Armutçuk ve Kozlu Müessese Müdürlükleri'nden sonra Karadon Müessesi'nde yapılan ambulans vagon da hizmete girdi.

TTK, yer altındaki galerilerde kömür üretimi yaparken göçük, grizu patlaması, karbonmonoksit, metan gazı ve karbondioksit zehirlenmesi gibi kazalarda maden işçilerinin hastaneye hızlı ve güvenli şekilde ulaştırılması için ambulans vagon üretmeye başladı. Kuruma ait atölyelerde yapılan ambulans vagonların ilki geçen yıl Eylül ayında Armutçuk Müessese Müdürlüğü, ardından da Kozlu Müessese Müdürlüğü'nce üretilerek hizmete girdi. 3'üncü ambulans vagon, Karadon Müessese Müdürlüğü atölyesinde maden işçileri tarafından yapıldı. İş kazalarında yaralanan işçilerin hızlı ve güvenli bir şekilde yer üstüne çıkarılarak hastaneye ulaştırılmasını sağlayan ambulans vagonda yaralıya ilk müdahale de yapılabiliyor.

Karadon Müessese Müdürlüğü, Elektromekanik İşletme Müdürü Orhan Hoyur, 25 günde 15 kişilik ekiple tamamladıkları ambulans vagonu yerin 360 metre altına indireceklerini söyledi. İşçilerin, asansörle yer altına indikten sonra 'fayton' denilen demiryolu aracıyla üretim yerlerine ulaştığını belirten Hoyur, ambulans vagonun da yer altında toplam 30 kilometreyi bulan bu demiryolu hattında faaliyet göstereceğini belirtti. Hoyur, iş kazalarında madencilerin hızlı ve güvenli bir şekilde yer üstüne çıkarılacağını belirterek, şöyle dedi:

"Üretim noktalarında meydana gelen kazalarda yaralı madencilerin çıkış noktası asansöre kadar taşınması çok zor oluyordu. Buradan yola çıkarak böyle bir ambulans vagon tasarladık. Raylı sistemle hareket eden ambulans vagon ile işçiler daha hızlı ve güvenli şekilde yer üstüne çıkarılacak. Yer altında her kata bu vagondan 1 tane yapmayı planlıyoruz. Yaptığımız ilk ambulans vagonu da hemen hizmete alacağız."