Karaca, “Aslında hepimizin özü köy ve toprak. Gözümüz yeşile doymuyor. İnsanın gözü dinleniyor. Bunları çıkarmak için vinç aradık ve bulduk. İlk bulduğumuz vinç kısa geldi, ardından daha uzun bir vinç bulduk. Bu ağaçları balkonuma çıkarmak bir günümüzü aldı. Her gelen ağacın saksısı büyütüldü. İlave toprak getirdik. Bunların hepsi de asansöre ve merdivene sığmadığı için vinçle çıkarıldı” sözlerine yer verdi. Ağaçların büyüdükçe balkonda tutmanın da zor hale geleceğini söyleyen Karaca, “Onun için 4-5 yıl içinde birkaç dönüm arazi alıp oraya taşımayı planlıyorum. Normalde çiçeklerle doldurduğumuz balkonumuzu bende biraz daha fazla ve bu şekilde yeşillendirmek istedim. Sanırım kantarın topuzunu da kaçırdık” diye konuştu.
AĞAÇLAR VİNÇLE ÇIKARILDI
Bartın’da bir doktorun evinin balkonunda ağaç yetiştirmesi görenleri şaşırtıyor. Bartın Devlet Hastanesi’nde Genel Cerrahi Uzmanı olarak görev yapan Sefa Karaca, yaklaşık 1 yıl önce taşındığı yeni evinin balkonunun geniş ve sağlam olmasını fırsat bilerek ağaç bahçesi yapmaya karar verdi. 5 ay önce kentte bulunan bir fidan satış merkezi ile irtibata geçen Karaca, buradan aldığı 15 çeşit fidan ve ağacı vinç yardımıyla 6. kata çıkardı. Yine ağaçları dikmek için dev saksı ve toprakları da vinç yardımıyla balkonuna çıkaran Karaca, evinin teras bölümündeki alanı ağaç bahçesine dönüştürdü. Gazetemize konuşan Karaca, balkonunda ağaç yetiştirme fikrinin çocuklarıyla birlikte kentte bulunan bir fidanlığı gezdiği sırada oluştuğunu söyledi.
YEŞİLE VE AĞAÇLARA OLAN İLGİ
Çocuklarının da isteği üzerine yaptığı araştırma sonrasında bunun mümkün olabileceğini gördüğünü anlatan Karaca, “Aslında hepimizin özü köy ve toprak. Gözümüz yeşile doymuyor. İnsanın gözü dinleniyor. Son derece lüks yerlerde de otursanız binaya, havuzuna doyuyorsunuz ama böyle yeşilliğe ve ağaçlara doyum olmuyor. Bunları çocuk gibi büyütüyorsunuz. Gözünüzün önünde büyüdüğünü görüyorsunuz. Her gün açıyor, yüzünüze gülüyor. Emeğinizin karşılığını size veriyor. Ben bunu ‘dostlarım, arkadaşlarım görsün’ düşüncesiyle yapmadım. Bu ağaçların binayı serin tutma gibi özelliği de varmış. Tabi ağaçlarla birlikte toz ve toprakta oluyor ama bunlarla ilgilenmekte güzel. Bunları çıkarmak için vinç aradık ve bulduk. İlk bulduğumuz vinç kısa geldi, ardından daha uzun bir vinç bulduk. Bu ağaçları balkonuma çıkarmak bir günümüzü aldı. Her gelen ağacın saksısı büyütüldü. İlave toprak getirdik. Bunların hepsi de asansöre ve merdivene sığmadığı için vinçle çıkarıldı” sözlerine yer verdi.
GÜZEL BİR BOTANİK BAHÇE OLUŞTURDUK
Balkonda ve yerden yaklaşık 50 metre yükseklikte bulunan ağaçların rüzgara karşı bir tahammülsüzlüğünün olduğunu, direk gelen güneş ışığının da olumsuz etki yarattığını da kaydeden Karaca, “Bunun yanında suladığınızda çamuru, kuru kaldığında tozu oluyor. Yine ağaçlarla birlikte börtü böcekte oluştu. Bizler onları da doğanın bir parçası olarak kabul ediyoruz. Kuşlar gelmeye başladı. Bu da balkonumuza ayrı bir güzellik katıyor. Güzel bir botanik bahçe oluşturduk. Dışarıdan görenler arasında burayı cafe zannedenlerde oluyor” dedi.
SANIRIM KANTARIN TOPUZUNU KAÇIRDIK
Ağaçların büyüdükçe balkonda tutmanın da zor hale geleceğini söyleyen Karaca, sözlerini şöyle sürdürdü: “Onun için 4-5 yıl içinde birkaç dönüm arazi alıp oraya taşımayı planlıyorum. Aslında burası dışarıdan bakana daha güzel. Göze hitap ediyor. İçeriden de böyle güzel bir bahçe. Tabi 4-5 yılın sonunda bizi yine ciddi bir zorluk bekliyor. Yine vinç gelecek, bunları indirecek, araziye götürülecek, dikilecek vs… Yeşile saygımızdan dolayı Telef etme gibi bir düşüncemizde olamaz. Bunun yanında yaklaşık 4 bin lira masrafımızda oldu. En maliyetli ağaçlarımız palmiye ve top çınarlar oldu. Özet olarak benim burada yapmak istediğim, normalde çiçeklerle doldurduğumuz balkonumuzu bende biraz daha fazla ve bu şekilde yeşillendirmek istedim. Sanırım kantarın topuzunu da kaçırdık.”