Bartın Platformu, Amasra'da yapılmak istenen termik santralin ÇED sürecinin durdurulmadığına dikkat çekerek, Mehmet Hattat'a ait "Ben kömürcü Mehmet ağa değilim, mahallenin delisi değilim." açıklamasını hatırlattı.
Bartın Platformu'ndan yapılan açıklama:
Sayın Bakan “Amasra’da termik santrale yer yok” dedi, fakat termik santralin ÇED süreci henüz iptal edilmedi. Sayın bakandan ÇED sürecini tamamen iptal etmesini bekliyoruz.
Çevre ve Şehircilik Bakanı sayın Murat Kurum 6 Mart Cumartesi günü geldiği Bartın’da, basın toplantısında yaptığı açıklamada;Amasra’da termik santrale yer olmadığını, eğer Hattat Holding projesinde termik santralden vazgeçerek, oradaki kömürü çıkarıp yapacağı limanla satmayı kabul ederse gerekli izni vereceğini söyledi.
Bu açıklama tüm Bartınlıları sevindirdi. Fakat geçmişte buna benzer birçok açıklama duyduğumuz için bu sevinç, buruk bir sevinç olmaktan öteye gidemedi. Bu sevincin tam bir sevinç haline dönüşmesi için; 4 Şubat 2021 tarihinde bakanlıkta yapılan İDK toplantısında durdurulan termik santral ÇED sürecinin sayın bakan tarafından ÇED olumsuz kararı ile sonlandırılması ve termik santralin bir daha gündeme alınmayacak şekilde tamamen iptal edilmesini bekliyoruz.
Çünkü daha önce hem idari, hem de yargısal olarak defalarca iptal edilmiş olduğu halde, termikçi şirket her seferinde hukuk tanımayarak, yeni ÇED başvuruları yapmak suretiyle süreci yeniden başlatmıştı. Şirketin Amasra’ya kömür için gelmediği çok açıktır. Şirket 2005 yılında Amasra B sahasını Rödövans sözleşmesi ile 20 yıllığına kiralamıştır. Aradan geçen 16 yıla rağmen 1 kg kömür dahi çıkarmamıştır. Hatta üç kuyuyu açmış olmakla övünen şirket, maden ocaklarını kömür çıkaracak aşamaya getiremediği için yurt dışındaki finans şirketlerinden kredi arayışına girdiği halde başarılı olamamıştır. Şirket, en son Çinli bir proje grubu aracılığıyla Amasra madenlerini Çinli şirketlere pazarlamaya çalışmaktadır. Aslında şirketin maden çıkarmakla ilgisi olmadığını şirketin patronu Mehmet Hattat’ın; “Bu kadar para harcadı, kömür çıkarıp satsın diyorlar. Ben kömürcü Mehmet ağa değilim. Kömür çıkarıp satacak kadar mahallenin de delisi değilim.” şeklindeki açıklamalarından biliyoruz.
Diğer yandan Hattat Holding’le Eren Holding 2017 yılında o zamanki Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı sayın Berat Albayrak’ınhuzurunda bir kömür anlaşması yapmıştı. Bu anlaşmaya göre Hattat Holding Amasra’da üreteceği kömürü Eren Holding’e satacaktı. Fakat Hattat Holding aradan geçen 4 yıla yakın süre içinde, bir kg kömür üretip satmadığı gibi, Amasra B kömür sahasındaki mevcut işçilerinin çoğunu işten çıkarıp bu sahadaki tüm faaliyetlerini durdurmuştur.
Tüm bu gelişmelerin ışığında 16 yıldır Hattat Holding’e emanet edilen Amasra B sahasının, termik santralin önünü açmak için bir paravan olarak kullanıldığı anlaşılmaktadır. Ülkemizin ve bölgemizin önemli bir zenginlik kaynağı olan taşkömürlerinin değerlendirilmesi bizlerin de önemli bir beklentisidir. Fakat Hattat’ın bunu yapmayacağı çok açıkken, bu kaynakların ona emanet edilmesinin de doğru olmadığını düşünüyoruz. Yörede termik santral düşüncesi ortadan kaldırıldığı zaman, Hattat’ın gerçek niyetinin kömür çıkarmak olmadığının ortaya çıkacağından eminiz.Bunun için Amasra’da termik santralin bir an önce ÇED OLUMSUZ KARARI ile iptal edilmesi gerekmektedir.
Bu bilgiler ışığında; Çevre ve Şehircilik Bakanı sayın Murat Kurum’dan; durdurulmuş olan termik santral ÇED sürecini ÇED OLUMSUZ KARARI yönünde tesis edilecek İDARİ İŞLEM ile tamamen sona erdirdiğini ve çevre düzeni planlarında yapmış oldukları değişiklikleri, mahkeme kararları doğrultusunda tamamen iptal ettiklerini müjdelemesini bekliyoruz. Ancak bu şekilde Amasra’da termik santral kurma girişimi, bir daha gündeme alınmayacak şekilde tamamen ortadan kalkacaktır.
Kamuoyuna saygılarımızla…
BARTIN PLATFORMU