Aşağıdaki grafikte Türkiye'nin , 2022 yılında Dünyadaki 178 ülke arasında, 906 Milyar Dolar GSYİH'sı ile 19. sırada olduğu görülüyor.

Bu sıralamada yıllar içinde ciddi bir değişiklik olmamış ,bazen bir sıra yukarı,bazen de bir-iki sıra aşağı yönde kaymalar olmuş.

Ülkemizin orta vadeli hedeflerinin arasında dünyada on büyük ekonomiden biri olmak vardı. Bu hedefi tutturamadığımızı görüyoruz.

Türkiye'nin Dünya sıralamasında daha üst sıralara çıkması için,ihracatını artırması, ithalat ve cari açığını azaltması gerektiğini herkes biliyor.

Ayrıca,yerli ve yabancı yatırımların teşvik edilmesi ve üretimde verimliliğin artırılması da Türkiye'nin acilen hayata geçirmesi gereken konular...

Aşağıdaki 2.grafikte yer alan ülkeler ise "dünyanın en büyük ekonomilerine" sahipler ülkeler. Bu ülkeler, aynı zamanda bir çok insan için birer cazibe merkezi.

İnsanlar, daha iyi bir yaşam standardı, daha yüksek ücretler ve daha fazla iş fırsatı bulmak için bu ülkelerde yaşamak istiyorlar. Bu nedenle, dünyanın büyük ekonomileri, istediği yaşam şartlarını kendi ülkesinde kurumayacağını düşünen insanlar için,umut kapısı.

Ülkemizin ise " dünyanın büyük ekonomileri" ile rekabet edebilmesi için "yüksek teknoloji" ürünleri üretip dünyaya satması,bugünü ve geleceği şekillendiren "yazılım" ve "yapay zeka" alanında dünyayla birlikte hareket edebilmesi gerekiyor.Yoksa.....

...Ülkemiz, büyük ve güçlü bir ekonomiye sahip olmak için atılması gereken adımları atmaz yapısal reformlara girişemez ise 5-10 yıl sonra "Afrika ülkeleri bile bizi tokatlayıp geçecek."