Madenlerin Kumaşla Dansı Başladı

Pendik Belediyesinin bu sezon düzenlediği yeni kurslardan biri olan Bartın Tel Kırma, Hamit Aytaç Kültür Merkezi’nde başladı. Adını Türk Patent Enstitüsüne tescil ettiren Nebahat Maşalı, Bartın Tel Kırma’da elde ettiği deneyimlerini Pendikli Hanımlara aktarıyor.

Hamit Aytaç Kültür Merkezi’nde Nebahat Maşalı tarafından verilen kurs, Bartın’a özgü bir sanat. Aslında bir nakış türü olan tel kırma, doğru bir şekilde uygulandığında ortaya oldukça güzel ürünler çıkabiliyor. Kurs eğitmeni Nebahat Hanım, bu alanda oldukça kaliteli ürünler yaparak “Nebahat Maşalı” adını Türk Patent Enstitüsünde marka tescili yaptırdı. Şimdi ise deneyimlerini bu sanat ilgi duyan Pendikli hanımlara aktarıyor.

Tel kırma görünüşte basit bir sanat gibi gözükse de tamamen el yeteneğine dayalı olduğu için pratik aşamasında kursiyeri zorlayabiliyor. Üretim süreci kısaca gümüş, bakır ve altın tellerin kasnak yardımı ile tül gibi ince kumaşa işlenmesinden meydana geliyor. İleri seviyede çantalara ya da tepsilere de çalışma yapılabiliyor. Ancak bunu yapmak için oldukça deneyimli olmak gerekiyor.

Kısa kısa Bartın Tel Kırma….

İlk tel kırma işlemesini, Bartın’ın Asma mahallesinde oturan katip kızı lakaplı Hatice Ağaçkıran tarafından yapıldığı sanılmaktadır. Bu nedenle tel kırma Bartın işi olarak anılmaktadır. Tel kırma işleme tekniği ile diğer nakış tekniklerinden çok farklı ve görünüşü itibari ile de göz alıcı bir işleme çeşididir.

Kimlere uygun?

Gözleri ve ellerine güvenen herkese uygun bir sanat.

Verildiği yer

Hamit Aytaç Kültür Merkezi Pendik İstanbul