BARTIN’ın Ulus ilçesinde islamiyeti yaymak için 600 yıl önce Şemşettin Efendi tarafından bir gecede geyiklerin malzeme taşıyarak yapılan tarihi Şimşirli Cami’nin restorasyonu Kastamonu Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nce önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek.
İlçeye bağlı Kalecik köyü ılındır vadisinde asırlık şimşir ağaçlarının arasında bulunan ve en az 600 yıl önce islamı bölgeye yayma için Candaroğlu beyliği döneminde gelen Şemsettin Efendi tarafından bir gecede ibadet yeri olarak yapıldı. Şemsettin Efendi bölgeye ilk geldiğinde şimşir ağaçlarının altında ibadet etmesinden dolayı kendisine ‘Şimşir Baba’ denildi.
Bir kavlak ağacının 4 metrekarelik gövdesini oyarak burada ibadetlerine devam ettiği sırada, Şemşettin efendi camiyi ise bir gecede yanına gelen geyiklerin taşıdığı ağaçlarla ve taşlarla 1 gecede yaptı. En az 600 yıl önce yapılan camiye ve Şemşettin efendi türbesine ve şimşirli camiine kandillerde bayramlarda çevre ile ve ilçelerden gelenlerle dolup taşıyor.
Caminin arka tarafından bulunan ve uzun yaşları olan Şimşir ağaçlarının arasında Şemsettin Efendi ile babası Hamza Efendi’nin türbesinin de bulunduğu caminin avlusunda şifalı olduğuna inanılan bir su da bulunuyor. 2011 yılında Anıtlar Kurulu tarafından tescillenerek, korunması gereken varlık statüsüne kavuştu. Sonrasında Vakıflar Genel Müdürlüğüne devrilen caminin restorasyon çalışmalarına başlanacak. Proje çalışmasının önümüzdeki günlerde başlayacak.
Kalecik köyü muhtarı Selahattin Kaya, “Bu caminin yapılış tarihiyle ilgili net bir bilgi yok ama en 600 yıl önce yapıldığı biliniyor. Şemsettin efendi bu cami yapılmadan önce şu anda caminin karşısında bulunan çınar ağacının içi oyularak, bir oda haline getirilmiş ve orada ibadet ediyormuş. Bu camiyi de şemsettin efendinin geyiklerle malzeme taşıyarak, bir gecede yaptığı söyleniyor. Camiye kandil gecelerinde, bayramlarda gelen çok fazla insan oluyor. Özellikle Regaip kandil akşamlarında 30-35 adaklık kurban kesiliyor. Caminin arka tarafından asırlık şimşir ağaçları var. Biliyorsunuz ki şimşir ağaçları çok geç büyür, şemşettin efendinin kabrinin üzerinde bile asırlık şimşir ağacı bulunuyor.”dedi.
Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürü Fuat Dursun ise yaptığı açıklamada, “Ulus ilçesine 25 km. mesafedeki ılındır vadisi içerisinde bulunan ve etrafında şimşir ağaçlarının bulunduğu tarihi bir camidir. Bu caminin en büyük özelliği ise bir gecede geyiklerin taş ve ağaçların taşınmasıyla yapılmasıdır. Şemsettin efendi tarafından islamı yaymak için bu bölgeye gelerek, burada bu camiyi inşa etmiştir. Ayrıca camiinin arka tarafında Şemsettin efendi ile babasının mezarları da burada bulunmaktadır. Buranın dini turizme açılması için Kastamonu Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından röleve ve resterasyon projelerin hazırlandıktan sonra aslına uygun olarak yeniden inşa edilecektir.” dedi.
Cami tarihi
Yapım tarihi net olarak bilinmemekle birlikte Şimşirli Baba tarafından bir gecede yapıldığı biliniyor. Caminin yanında Şimşirli Baba’nın mezarı, Akşemseddin’in babası Hamza Efendi’nin mezarı ve soğuk suya haiz Akşemseddin Çeşmesi bulunmaktadır. Söylentilere göre Şimşirli Baba, geçimini sahibi olduğu tek inekten elde ettiği süt ürünlerinin takasıyla sağlardı. Bol olan sütün kaynağı aslında yörede yaşayan geyiklerdi. Ayrıca, Şimşirli Baba, bir gecede yaptığı bu caminin malzemesini de aynı gece geyiklerle taşımıştı. Şimşirli Baba Camii ve imareti, bu ilginç öykü dolayısıyla kutsal sayılmakta ve özellikle burayı ziyaret eden genç annelerin doğum sonrası az olan sütlerinin artacağına inanılmaktadır.